Сергій Надал: Гідність і свобода – головні чесноти українця

0
81

У Тернополі встановлено найбільший монумент на честь героїв Небесної сотні, як найвища шана суспільства до борців за гідність і свободу українців. Про одне з найголовніших свят незалежної України розповів міський голова Сергій Надал.

Бути вільними — наша ідеологія

Четвертий рік Україна відзначає День Гідності та Свободи. У цей день пригадуємо, що свобода ніколи не давалася легко і без бою. Вшановуємо тих, хто зробив перший крок назустріч небезпеці і поклав життя заради спільного блага. Українці, що віками змушені були боротися за право бути собою на своїй землі, як ніхто добре розуміли істину висловлену провідником ОУН Степаном Бандерою, який сказав: «Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою, втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний». Тому українці поставали кожен раз, коли їхню волю обмежували. Робили це навіть тоді, коли довколишній світ був проти.

Таку було у 1918, коли було створено українську державу попри волю світових гравців. Так було під час Другої світової війни, коли постала народна армія УПА, що вела боротьбу за своє право з двома найсильнішими арміями світу. Таку було на початку Незалежності, коли мільйони змусили владу слухати народ. Так сталося у 2013, коли український народ спробували обдурити і знову загнати в оновлені «каземати» Новоросійської імперії. Для українців був важливим не так сам факт приєднання до ЄС, як символічний європейський вибір. Належність до європейської цивілізації вільних народів на противагу російсько-радянській неволі. Українці пішли на те, чого не очікували прислужники Москви. Переступили через страх і без зброї знесли режим тих, хто намагався їх позбавити волі. Бути вільними — це ідеологія, яка притаманна українцям найбільше з-поміж сусідів.

Українець терпляче ставився і ставиться до різних недоліків влади. Проте не терпить спроб розтоптати його гідність. Так сталося і п’ять років тому, коли український народ спробували жорстоко обдурити, змінивши в останній момент курс країни. Коли злочинний режим вияви небачену до того жорстокість щодо молоді, фактично дітей, розігнавши мирний пікет студентів. Цього українці не змогли стерпіти, бо такі дії сприймалися як топтання по гідності. Наступного дня на вулиці вийшли мільйони. Більшість з тих, хто вийшов на сотні майданів по Україні мотивували до дій не пафосні політичні гасла. Українці вийшли за моральні цінності. Проти тих, хто перейшов межу. Це був час, коли можна було побачити, хто дійсно є владою поставленою народом, а хто опинився біля керма держави випадково.

Наша сила у рішучості та самоорганізації

Тернопіль, як на мене, був зразком такої спільної дії громади та місцевого самоврядування.  Вже 21 листопада на вулиці вийшли студенти тернопільських вишів. Було скликано позачергову сесію на театральному майдані. Громада показала свою єдність. 24 листопада відбулося всенародне віче «За європейську Україну!», яке ухвалило резолюцію з вимогою відставки уряду. Резолюцію публічно підтримала Тернопільська міська рада. Ми разом відкрито вийшли на вулицю на знак протесту проти спроб запровадити авторитаризм.  Тернопіль був єдиним містом, де з самого початку Революції Гідності міський виконком працював разом з громадою. Брав активну участь в організації спротиву насильству і спробам знищити українську демократію. Ми першими почали відправляти людей на Київ, а у місті надавалася допомога пораненим. Передбачаючи можливі провокації, у центральній частині міста було заборонено продаж алкогольних напоїв. За координації міськвиконкому почалося створення перших добровольчих загонів слідкування за громадським порядком. Це була спільна робота громади і самоврядування. Тоді усі ми разом показали наше вміння самоорганізації і рішучості. Тоді, взимку 2013-2014 року, ми разом врятували наше місто від хаосу. Можливо, саме Тернопіль став прикладом для багатьох інших. Ми терпіли певні негаразди. Але вони були вторинними перед метою, яку поставила Революція Гідності.

Ті відчуття кожному з нас варто згадати і сьогодні. Нас знову намагаюся розсварити, втягувати у надумані політичні конфлікти, протиставляти один одному, аби нами керувати. Тож, у ці дні, коли ми згадуємо події п’ятирічної давності, маємо пам’ятати, що наша сила у єдності. У злагодженій співпраці і діалозі громади та міського самоврядування щодо вирішення поточних господарських та соціальних питань. Це та відповідальна робота, яка робить наш Тернопіль сильнішим і кращим, яка створює ту самодостатню громаду, що є основою України, де поважають людину, її свободу та гідність. Саме такої країни, очевидно хотіли всі ті, хто вийшов на Майдан п’ять років тому.

міський голова Тернополя Сергій Надал

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ