Дешевих ліків тернополяни не хочуть навіть безкоштовно

0
420
фото з інтернету
фото з інтернету

З першого квітня мала б запрацювати програма «Доступні ліки», за якою пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу і бронхіальною астмою отримували б медикаменти безкоштовно. Проте Тернопільська обласна держадміністрація, яка є розпорядником коштів, не уклала жодного договору з аптеками про участь у цій програмі. Нема й робочих списків виробників ліків і аптек, які видаватимуть їх безкоштовно. Коли запрацює реформа, на яку чекає більше половини населення області?

Так, на Тернопільщині 60% населення хворіють на серцево-судинні захворювання. А 36 тисяч – потребує цукрознижуючих препаратів та майже 5 тисяч хворих на астму. Тому програма безкоштовних ліків, яку анонсувало МОЗ, була б дуже актуальною для жителів нашої області. Проте з 1 квітня вона не запрацювала.

– На цей час наша аптека немає ніяких договорів на обслуговування людей, які потребують вказаних медикаментів, – пояснює в.о. директора комунального підприємства облради «Тернопільська обласна аптека №78» Ольга Жеруха. – Ми ж розуміємо, що непересічний громадянин не може прийти до аптеки й сказати: «Дайте мені ліки від гіпертонії». Це має бути виписаний безкоштовний рецепт, про який ми потім маємо прозвітувати перед установою, з якою підпишемо договір. На підставі цього тоді видаватимемо безкоштовний лікарський засіб. Але поки таких договорів з нами не підписували ніхто.

Очікують, що першими до програми «Доступні ліки» долучаться саме комунальні аптеки, бо приватники, через негативний досвід попередніх років, брати участь не поспішають.

– Деякими аптечним закладам держава ще не відшкодувала кошти за попередні роки, – Говорить начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації Володимир Богайчук. – Але це спільна робота з органами місцевого самоврядування, а не лише Міністерства здоров’я.

А ліків мало би вистачити для всіх, оскільки держава передбачила для Тернопільщини 13,5 мільйонів гривень на рік. І якщо договори все ж таки підпишуть, то отримати ліки за рецептом буде дуже просто. Проте в аптеці пояснюють, безкоштовно видаватимуть лише дешеві медикаменти. Якщо ж пацієнт хоче придбати дорожчий аналог, то йому доведеться заплатити різницю.

Самі ж тернополяни кажуть, насправді, програма видача безкоштовних ліків за рецептом непродумана, адже дешеві ліки, як і в попередні роки – не могли покращити їхнього здоров’я.

– Я купував раніше таблетки дорогі. А потім мені дали дешеві – 10 штук, 30 гривень. Але вони не допомагали, – каже тернополянин Мирослав.

– Ті ліки, які коштують 10 чи 15 гривень, вже й так майже безкоштовні, – говорить пенсіонерка Галина Іванівна. – А ті, що мені потрібні, держава ніколи не дасть і не буде давати нам. Наприклад, я користуюся ліками від діабету, то вони ніколи їх нам безплатно не дадуть. Ніколи в житті.

Отож, єдиним позитивним моментом у програмі «Доступні ліки» тернополяни вбачають можливість придбати дорожчі ліки з незначним відшкодуванням від держави.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ