Новий парк за проектом молодих тернопільських архітекторів таки буде створений. Крапку в питанні поставив Верховний суд

0
410

Міський виконком затвердив детальний план інноваційного парку на вул. Київська – вул. Генерала Тарнавського

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради затвердили містобудівну документацію «Детальний план території, обмеженої вул. Генерала М. Тарнавського, вул. Київська, вул. М. Липницького, вул. Володимира Великого (мікрорайон №14) в м. Тернополі». Таким чином, новому парку бути. Сам парк, за створення якого активно голосували тернополяни, буде облаштований за проектом молодих тернопільських архітекторів.

Хто і чому протидіяв створенню парку?

Однак залишалась ймовірність того, що нового парку не буде. Незважаючи на рішення міської ради щодо створення на вказаній ділянці нового міського парку, будівництво так і не розпочалося. Окремі жителі чинили опір та намагалися оскаржувати дане рішення в судах. Вони намагалися зберегти за собою право на дачі-вагончики, щоб у межах Тернополя була й надалі занедбана територія з поодинокими дачами.
Нагадаємо, що дачний кооператив «Ювілейний» був створений ще у 60-і роки минулого століття, коли були виділені у тимчасове користування (на 50 років) земельні ділянки. 50 років тому це була околиця міста. Ділянки не приватизовані і досі належать всій громаді Тернополя. Тобто ця земля належить усій Громаді Тернополі. І громада має всі законні права повернути собі цю землю. При цьому міська рада зробила крок назустріч дачникам. Було прийняте рішення виділити їм ділянки в іншому місті. Однак декому цього видалося замало.
Проте, нещодавно Верховний Суд України скасував усі попередні заборони у цій справі, дозволивши облаштувати новий міський парк у Тернополі. І ми вже чекаємо на перші підготовчі роботи з облаштування парку розпочнуться після завершення оформлення усієї необхідної документації.

Міська рада порадилася з громадою

Створення нового парку активно обговорювалося у соціальних мережах. Новий парк, який вже отримав неофіційну назву «Ювілейний, може стати справжніми «зеленими легенями» для найбільшого спального мікрорайону Тернополя. Цю ініціативу вітали тернополя. Але були голоси проти. Тому міський голова Тернополя Сергій Надал у соціальній мережі Фейсбук оголосив відкрите голосування щодо ідеї. Понад 80 % висловились “за”. Дійсно громада сказала своє слово. І буде мати новий парк.

Яким буде новий парк?

Проект парку розробила команда молодих тернопільських архітекторів. Новий міський парк заплановано у мікрорайоні №14, що обмежується вулицями Тарнавського, Володимира Великого, Липницького, Київська. Займатиме він 10,5 гектарів. Це буде сучасний відпочинково-розважальний парк зі застосуванням технологій Smart City.
Це буде парк із застосуванням енергозберігаючих технологій, із заправкою для електромобілів. Задум такий, щоб це було місце, де кожен зможе знайти собі заняття, відповідно до вподобань. Заплановані різноманітні спортивні зони: футбольне поле, скейт-майданчик, велотраса, майданчик силових тренажерів, ігрові майданчики, розраховані для дітей різного віку.
За проектом, у центральній частині – великий виставковий центр із залами для виставок різного у вигляді соняшника, що символізує життя. Передбачено облаштувати «сухий» фонтан і сад квітів, зелені амфітеатри, тощо.
Загалом рівень озеленення парку складе 65%.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ