Націю поважають у світі тоді, коли вона поважає себе і своїх героїв

0
103

Чому присвоєння звання Героя Україні Степану Бандері важливе саме зараз? Відповідь на це питання дає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Окупанти відбирають історію

Мене часто запитують, чому у Тернополі вимагають повернути звання Героя України Степанові Бандері? Чи на часі це питання зараз? Чи не роз’єднує воно українську націю? На всі ці питання можна дати коротку відповідь: “Присвоєння звання героя Степанові Бандері — це нагальна вимога суспільства!”. Йдеться у першу чергу про обізнану частину тих, хто мав змогу дізнатися правду про історію України. Інші ж ніколи не отримають такої змоги, якщо із ЗМІ і надалі будуть литися потоки перекручень і відвертої брехні про Провідника ОУН.

Врізка: Сергій Надал: “Присвоєння звання героя Степанові Бандері — це нагальна вимога суспільства!”

Що треба мати на увазі, коли ми говоримо про потребу належного вшанування Степана Бандери? Кожен окупант починає із знищення символів незалежної нації, до яких належить пам’ять про героїв нації і борців за Незалежність. На це нам вказує історія. Російська імператриця Єкатерина ІІ, котра остаточно знищила залишки незалежної Гетьманьщини, у своїх настановах 1764 року “генерал-прокурору Малоросії” вона говорила: “Коли ж у Малоросії Гетьмана не буде, то слід намагатися, щоб навік й ім’я Гетьманів зникло”. Більшовики у 1917 році першим ділом перейменовували вулиці і намагалися стерти з пам’яті імена українських патріотів. З Бандерою ж йде боротьба через багато десятиліть після його смерті. Кожен ворог України розуміє, що це вже не просто особа, а символ, яким був Джордж Вашингтон для США чи Юзеф Пілсудський для Польщі. Усі ці особи були ворогами і “злочинцями” для метрополій, які пригноблювали їхні народи. Але вони також були уособленням ідеї незалежності своїх націй.

Врізка: Сергій Надал: «Кожен ворог України розуміє, що Бандера це вже не просто особа, а символ, яким був Джордж Вашингтон для США»

Незалежні поважають своїх героїв

Відновлення і реальна незалежність починається із зміни символів і належного вшанування свого минулого. Революція Гідності і боротьба за українську ідентичність почалася з повалення пам’ятника Леніну у Києві, а потім у всій Україні. Це було пробудження, самоусвідомлення народу, що скидав віковічні пута рабства.

Західна Україна знає Бандеру і знає його вклад у боротьбу за Незалежність, бо у нас ще живуть сотні тих, хто пам’ятає, як і чому став бандерівцем. Українці готові дізнатися правду про своїх героїв, як колись дізналися правду про гетьмана Івана Мазепу, про Симона Петлюру, про Михайла Грушевського. Але все почнеться лише після того, як держава, за яку боровся Бандера, сама визнає його офіційно. Таке визнання покладе край спекуляціям збоку антиукраїнських сил, як всередині країни так і назовні.

З малого починається велике

Для тих, хто скаже, що зараз не час боротися з повагу до Бандери, варто нагадати, що все велике починається з малого. Українська Незалежність почалася з гуртків відродження української мови, з перших самвидавів, де говорили правду про нашу історію. Західні міста України в тому числі Тернопіль, колись нещадно критикували, коли у нас вводили доплати ветеранам УПА, а сьогодні Україна нарешті визнала борців за Незалежність.

Тож відновлення звання героя Степанові Бандері — це вимога часу і кожен патріот має зробити все можливе, щоб в Україні шанували своїх героїв, свої символи, свою історію і культуру, бо з цього починається шлях у добре майбутнє незалежної нації.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ