Тернопільський священик розповів, з ким можна іти у розвідку

0
304

Привіт, друзі. Чудового всім нам понеділка. Ось перед вами нова порція порад і міркувань про наше щоденне й буденне життя. Звісно, життя людини багатогранне та не може вписатися в будь-які заплановані раніше рамки. Тим не менше, чимало випадків і подій у своєму житті ми можемо та повинні контролювати. Давайте про це будемо частіше говорити та виправляти те, що можемо виправити, збільшуючи де можемо не тільки тривалість, але й якість нашого життя. – пише Богослов.

(1). Для того, щоб хоч трохи зрозуміти психологію інших людей варто пам’ятати, що кожен у нас бачить, або хоче бачити те, що близько його серцю. Злодій бачить нас злодієм, блудник – блудником, заздрісний – заздрісником. Святий бачить у нас святого, а грішник – бачить тільки гріх. Розуміння цього простого факту дає можливість зрозуміти мотиви поведінки щодо нас інших людей. Навіть зачатки наших пристрастей можуть гучно відкликатися в душах людей, які бажають нам чинити прикрості.

(2) Якщо у вас є авто, чи будь-який інший транспортний засіб, не намагайтеся обігнати час. Швидка їзда вимагає особливих умов. Не будьте надто самовпевнені: нині вже чи не кожен священик хоронив сміливця, який твердо був переконаний, що він усе може. Те саме зі світлофорами. Хоча б із світлофорами… Не намагайтесь перейти дорогу на червоний колір навіть і в тому випадку, коли ви не бачите поруч автомобілів. Ця хвилина може привести вас до гробу, а невинну людину до в’язниці чи лікарні. Не думаєте про себе – то хоч подумайте про інших.

(3) Дуже добре, якби ви, незалежно від віку, поставили собі мету – навчитися плавати. Це не лише добра розвага, але неймовірна користь організму. Хочете довго жити – багато плавайте. Моє життя двічі рятували люди які вміли плавати. Я тоді не вмів. І зараз мене б могло не бути на світі.

(4). Мені відомо кілька випадків, коли люди дізнавалися про свій рак (чи інші смертельні хвороби) лише після того, як роботодавець силою змусив їх проходити плановий медогляд. І як часто лікарі зітхали: усього два тижні раніше і ми б могли щось зробити. Тепер уже надто пізно. Зробіть свої відвідування лікарів, медогляд регулярними, хоча б раз на пів року. Я вже не говорю про огляд зубів! Це 1 (один) день, який може врятувати вам життя, або значно покращити його якість.

(5). Секрет щасливого та довготривалого шлюбу не в неземному коханні до гробу, а в здоровій психіці обох партнерів. Ви повинні бути психічно стабільними, щоб вашу поведінку можна було передбачити. Ви повинні цінувати свої стосунки і поважати свого партнера, а не розміщувати в ньому свої неврози. Пам’ятайте, що незалежно від статі, у вашого партнера є вам безліч альтернатив. Безліч. Нас уже більше 7,5 мільярдів на землі. Є з кого вибирати.

(6). Молодість – це стан душі, а не тіла. Можна вже в сорок років бути дідуганом, а можна і в 60+ бути адекватним і чудовим дідком із юнацькою енергією, оптимізмом та при здоровому глузді. Єдине, що треба пам’ятати: якщо ти був надто довго молодим дурником, у старості ти будеш тим самим дурником, лише старим. Це не добре. Треба дорослішати навіть часто попри власні вподобання слід приймати свій вік, як би важко це не було. Ми старіємо, але кожен етап життя особливий і цінний.

(7) Чимало людей приховують правду про власний стан справ чи здоров’я від своїх друзів, родичів, батьків або дітей, не бажаючи їх дратувати, засмутити чи “напружувати”. Я не схвалюю такої поведінки, оскільки з одного боку тягар правди неминуче буде мучити їх  ще більше, додаючи нову проблему. А з іншого, коли інші люди не будуть знати, що потрібна допомога, вони не зможуть допомогти. Цілком ймовірно, є ситуації, коли інші люди могли б допомогти цілком або частково, або хоча б не навантажувати  додатковим, непосильним уже тягарем.

(8). Серед нас, грішних і пристрасних людей, ще ніхто й нікому не догодив на сто відсотків. Чим більше ви будете «задобрювати» когось, чим більше будете робити іншим якісь послуги, тим більше будуть зростати чужі вимоги до вас. Кожна нова порція добра буде повертатися до вас новою порцією невдячності. Це не означає, що треба зневірятись у добрі. Я б радив ретельніше обирати тих, кому ви хочете служити. Для початку почніть із себе. Це не означає, що не треба бути реалістом. Це означає, що в першу чергу ви повинні вкладати час і гроші, здоров’я та все інше в себе. Тільки маючи власні ресурси ви будете здатні допомогти іншим.

(9) Учіться економити гроші. Оскільки я не бізнесмен, і не можу похвалитися великими статками, особливою мудрістю для мене є мистецтво витрачати кошти таким чином, щоб будучи де-факто бідним, у людей не складалося враження, що тебе треба постійно жаліти. Немає нічого кримінального в простому, але чистому та цілому одязі. Натомість, дорогий, але брудний і пом’ятий костюм буде свідчити зовсім не на вашу користь. Іноді можна зайти на секунд-хенд чи купити в супермаркеті переоцінений товар. Лише не забувайте – не втрачайте людську гідність. Гнилі помідори може й дешевші, але вони все-таки гнилі.

(10). Особливу благодать у Бога можуть отримати (і таки отримують!) люди, які щиро та безкорисно допомагають священикам, розділяють і полегшують їх хрест навіть у простих, побутових питаннях. Це кажу не тому, що постійно хочу, щоб хтось мені помагав. Радше, я б хотів це сказати кожному, хто вже зустрічався мені за всі ці двадцять років і допомагав мені, часто не розуміючи, як багато для мене робить. Іноді випадковий чоловік, який автомобілем підвіз мене до храму, навіть не міг уявити, що це саме завдяки йому, цілком конкретному Петру чи Степану, люди мали можливість приступити до Євхаристії та з’єднатись із самим Богом!. А ще, були коні з підводами,  грузовики, і навіть карети швидкої допомоги! Так дивним чином усі ці люди ставали у свій час частиною премудрого Промислу Божого. Але ж скільки людей навпаки – просто ігнорували та об’їжджали мене, вдаючи, що не мають часу чи їдуть зовсім не туди. Вони теж не усвідомлювали, що це не мені вони не зупинилися, коли в дійсності легко могли це зробити, а Самому Христу вони не зупинилися!

Навіть найгірший священик служить Богу та Церкві у свій спосіб. І не наша справа судити наскільки він достойний нашої допомоги. Біблія каже, що «хто приймає пророка в ім’я пророка – отримає нагороду пророка». Хто приймає священика за священика, отримає нагороду священика. Вам не обов’язкова хіротонія, щоб стати співпрацівником свого отця-настоятеля чи будь-якого священика. Ви може випрати чи попрасувати йому облачення, почистити кадило, просто підтримати та подякувати за проповідь чи зробити щось таке, що вмієте краще всього. Може у нього у ванній вдома труба підтікає, а він не вміє то виправити? Йому вже буде легше. Легше й радісніше на серці.

(11). Небезпечною ознакою життя сучасних людей є патологічна схильність до накопичення. «Модні тренди» придумуються кимось (до речі, а ким?) саме для того, щоб люди більше не використовували свій новий, чистий, цілий та цілком пристойний одяг, а вважали його «неактуальним» чи застарілим у той час, коли це зовсім не так. Під тиском соціуму люди змушені купувати нові речі в той час, коли в них залишається чимало цілком пристойних предметів побуту, техніки, одягу чи інших речей. Жадібні та багаті люди не помічають цієї аномалії, оскільки їм приносить насолоду одне усвідомлення того, що в них є все й багато в той час, коли інші такого не мають. Однак, ідеал Християнства – це щось зовсім протилежне: любов, співстраждання, співчуття своєму ближньому. Як ти можеш бути щасливим, якщо бачиш довкола себе стільки потребуючих у той час, коли твої светри, куртки, пальта чи взуття просто доїдаються міллю, старіють і сохнуть схованими десь подалі від очей.

Треба вчитися з дитинства ділитися тим, що в нас є. Від цукерки до іграшок, від одягу й взуття до цілком реальних грошей, які можна не позичати під відсотки родичам, а просто так віддати людині, яка в конкретний момент неймовірно їх потребує. Звісно, не варто рівнятись на князя Мишкіна, який давав всім хто лишень просив. На те він і ідіот, аби робити все по-дитячому просто та наївно, не думаючи про наслідки. Таке добро обертається злом і для тих, хто просить, і тим, хто дає. А взагалі, той хто ділиться – не тільки за життя отримує любов та авторитет від оточуючих, але й по смерті знову обов’язково віднайде роздане. І тільки скнару та самолюбця не чекає нічого, окрім жалю за втрачені можливості. Роздавайте потребуючим все, що можете, без жодного жалю. Це вкладення не тільки в них, але й у себе. До речі, люди, які не дають милостині в Царство Боже не потраплять. І хоча слово «милостиня» сьогодні досить принизливе, чинити милостиню – це не тільки давати гроші, але й реально чинити милість – любов у всіх можливих аспектах. Маємо бути готові давати та брати. А ваші старі светри та капці – це зовсім не те, за що треба триматися зубами.

(12). Існують речі, які є сенс купляти лише якісними та дорогими. Немає сенсу купляти погані окуляри, бо це якість вашого зору. Немає сенсу купляти дешеві й погані навушники, бо це якість вашого слуху. Немає сенсу купляти погану камеру, бо знімати фото чи відео неякісно, це те саме, що не знімати взагалі. На цьому економити не можна. Точніше, можна, але немає сенсу. Навіть зубні імпланти слід обирати максимально сучасні та якісні, щоб за кілька років не повертатися до того ж питання та знову платити як за нову роботу, так і виправлення старої. Ймовірно, навіть парфуми краще купляти тільки якісні. Вони дорогі, але їх хватить на довше, бо вони довше тримають запах.

(13). Завжди, при всіх можливих обставинах, робіть бекапи – копії важливих документів, фото чи відео. Найдосконаліша техніка може давати збій у найбільш критичні чи навіть – небезпечні моменти. Звичайно, я не пишу ці поради за столом у один захід. Упродовж дня чи кількох днів я роблю нотатки на телефон, а потім їх розшифровую. От щойно в мене зник файл із десятьма чудовими та свіжими порадами, які я вже очевидно не пам’ятаю і не зможу відтворити по пам’яті, навіть дуже мріючи про це. Натомість, я пишу всім таке просте правило – не покладайтесь на техніку, страхуйте себе. Не лише дипломні чи курсові, але й ті файли, які для вас важливі – архів домашніх фото, відео та аудіо. Виділіть собі на комп’ютері один диск на вінчестері для усіх важливих файлів і регулярно копіюйте його або на інший фізичний диск, або на хмару в мережі. В ідеалі – на обидва. Про це не варто навіть згадувати тим, для кого комп’ютер це не дорога іграшка, а місце роботи. Це повинно стати вашим правилом – раз на тиждень чи на місяць дублювати важливі файли. Знайте, що одного дня ваш “супернадійний” комп’ютер просто не запуститься, а всі файли зникнуть назавжди.

(14). Цінуйте своє слово та чужий час. Наша комунікація з людьми, ділові стосунки чи дружба, в ідеалі мали б бути побудованими на довірі один до одного, певній долі альтруїзму, чи хоча б – взаєморозуміння. Принаймні, якщо нас цікавлять саме довготривалі стосунки. А тому, завжди раціональніше дотримуватися свого слова, якщо немає особливих обставин щоб його переглянути. Якщо обіцяв щось зробити – зроби. Не встигаєш – попередь, що не встигаєш. Коли точно знаєш, що не встигнеш із термінами – не обіцяй людям, не витрачай їх нерви та час. Нехай вони звернуться до когось іншого, хто може це зробити швидше та краще. Не бійся відмовлятися від справ, які ти не хочеш робити, бо робота з примусу майже завжди відображається на якості. Найбільше в житті я оминаю людей, які самі не знають чого вони хочуть, вічно годують «завтраками», ніяк не можуть визначитися, що їм потрібно, або не можуть про це прямо сказати. Чувак, якщо ти ще в неділю знав, що ввечері їдеш на море, то навіщо ти обіцяв людині скинути їй текст чи полагодити телефон до середи? На яке диво ти розраховував, даючи обіцянки, які з самого початку було нереально виконати? Викрутитися? «Якось буде?». Ні, не буде. Навіть коли майстер добре полагодив мені обіцяну річ, тільки на тиждень пізніше, я навряд чи піду до нього знову. Так само й до мене ніхто не буде ставитися серйозно, якщо я не буду тримати своє слово. Якщо домовилися про зустріч із людиною, то розумніше кілька разів їй зателефонувати, що ви вже їдете, а не  поставити її перед фактом, що ви вже сигналите біля її дверей, а їй самій негайно треба виходити.

(15). Добро завжди перемагає. Цей пункт буде схожим до попереднього, але він особливо цінний і тому, я хочу його особливим чином виділити. Ми живемо в гріховному світі, і кількість гріха довкола нас змушує думати, а декого взагалі остаточно переконує в тому, що зло тут уже назавжди перемогло. Насправді, – ні! На світі досі є любов, досі є правда та добро. Тому, пам’ятайте, що бути чесним, справедливим і добрим завжди вигідніше. Якщо ви обведете навколо пальця свого партнера, і він про це дізнається, швидше за все він більше не буде з вами працювати. Замість спільних прибутків впродовж багатьох років ви обрали тимчасову та разову вигоду. Це був ваш особистий вибір і ваша особиста жадібність, а тепер і ваше фіаско. Бізнес, як і всі інші стосунки, повинні бути побудовані на довірі та чесності, якщо вже не з конкурентами, то хоча б із своїми колегами, партнерами та співробітниками. Брехнею весь світ обійдеш, але назад не повернешся… У нашому світі є безліч речей, які за гроші не купляються й не продаються. Поки ми це не засвоїмо, будемо постійно, знову й знову, ставати на власні граблі. Думати тільки про себе, коли живеш серед людей, не тільки наївно, але й тупо, що зрештою, одне й те саме.

(16). Не ходіть в гості без запрошення. Одразу скажу, що я в принципі люблю людей і не проти, коли вони зустрічаються та спілкуються. Я навіть не маю нічого проти, якщо люди ходять один до одного в гості. Але, є одне невеличке «але». Робити це треба так, щоб вас чекали, хотіли бачити та тішилися вашою присутністю. Коли ми приходимо до когось в гості, ми порушуємо чужий фізичний і психологічний простір, втручаємось у цілий, невідомий нам мікрокосмос із своїми законами, правилами та атмосферою. Людина, швидше за все, мала у момент вашого візиту свої справи, або не мала жодних, уже насолоджуючись відпочинком. Якщо вона має справи,то ви їй будете заважати працювати, будете перебивати їй робити те, що їй подобається, або те, що вона повинна зробити (вона все одно буде це робити, як тільки ви підете, тільки тепер у неї на це залишиться менше часу). Якщо ж вона відпочиває, то ви безперечно будете заважати їй і в цьому. Нагадаю, що коли люди сплять, вони не «нічого не роблять», а відновлюють свої сили. Та й узагалі, люди в себе вдома можуть займатися всім, на що лишень буде здатна в них фантазія та дозволятиме фізичний і фінансовий стан.

Тому, кожного разу вперто намагаючись проникнути в оселю свого родича, знайомого чи навіть старого друга, потурбуйтесь про те, щоб вас там чекали. Комусь треба час, щоб прийняти душ перед вашим приходом і переодягнутися, комусь – навести лад у кімнаті, поміняти котячий лоток, винести сміття. Комусь просто одягнути труси, бо звик ходити вдома голим чи приготувати мінімальний ланч! І треба бути не просто дурнем, але й дурнем із особливо завищеною самооцінкою, щоб бути впевненим у тому, що вам десь надзвичайно раді в будь-який час доби, без усілякого попередження. Якщо вас не запрошували спеціально, краще всього буде зателефонувати до людини та домовитися про зустріч, залишаючи за нею право вам відмовити: – якщо ти не проти, я принесу тобі книжку? – Не хочу бути нечемною, але я б хотіла підійти до тебе, щоб з’ясувати деталі. Чи буде тобі зручно, а якщо так, то коли саме?  І найголовніше: не забудьте поцікавитися, скільки часу у господарів є для вас? Цілком можливо, вони й гадки не мали,  що ви будете сидіти в них весь день, а планували вам викроїти хвилин двадцять свого часу. Розумієте, різницю? Якщо до вас прийшов і дзвонить у двері непроханий гість, просто одягніться так, як ви одягаєтесь йдучи на вулицю і скажіть, щось типу: – О, як шкода, що ви прийшли без попередження . Я саме зібрався йти з дому по справах. Треба було зателефонувати. І так робіть кожного разу, поки не навчите його етикету.

(17). Маєш у торбі – сядеш на горбі. Плануючи свій день поза домом, було б чудово турбуватися про себе та свій шлунок, не сподіваючись на диво отримання манни небесної. Ми вже раніше говорили, що для організму важливо приймати їжу невеликими порціями, але з певною регулярністю. Навіть якщо у вас немає автомобіля чи інших, більш комфортних умов для цього, ви все одно можете взяти з собою в пакет чи сумку бутерброд, трохи печива, яблуко, щось інше, що зможе втамувати ваш невеликий голод. Звичайно, при потребі можна купити потрібне в найближчому магазині. Все ж, для більшого контролю та безпеки певні види їжі все-таки краще готувати самостійно. Окрім того, купляючи готову їжу ви завжди переплачуєте зайві гроші одразу кільком посередникам. Це можна робити раз, другий, третій Але якщо ви постійно під час обідньої перерви змушені харчуватися купленою їжею, цей аспект вашого життя треба переглянути. Приготувати звечора контейнер із кашею чи овочами, щоб узяти його на роботу, особливих умінь не потрібно. Потрібна лише любов до себе та здоровий глузд. Окрім того, спеку міського дня вам допоможе пережити пляшка звичайної води, яку ви заздалегідь поставите до морозильника. Заморозьте воду і візьміть при виході з дому. Впродовж дня лід у пляшці буде танути і вода, яку ви питимете, буде постійно холодною та приємною. Брати з собою просту воду немає сенсу – за кілька годин вона стане гидкою та гарячою, й точно не втамує спраги. Не ходіть голодними, а воду купляйте лише з холодильника.

(18) Не дивлячись на те, що чимало з нас щось уміють і можуть зробити самостійно, кожна без винятку людина в житті змушена звертатися до професіонала. Електрик, монтажник, майстер, таксист, помічник і ще стоп’ятсот професій і занять, на які ми маємо наймати професіоналів. За роботу людям потрібно платити. Якщо ви бачите особливі старання людини, її небайдужість до вашої проблеми, обовязково віддячте їй за це, збільшивши на кілька гривень її гонорар. Не допускайте ситуації, щоб вона сама принижувался та просила у вас щось.  Пам’ятайте: ваша мета не лише, щоб сьогодні вам полагодили кран, а щоб ця сама людина захотіла прийти та допомогти вам наступного разу, маючи безліч справ і альтернатив. Повератисяся майстер від вас має не менш задоволеним, ніж ви маєте бути задоволеними від результатів її роботи. Як показує досвід, і в такому випадку бути добрішим та більш щедрим значно корисніше та економніше. Якщо ти з людьми поводишся по-людськи, вони будуть віддячувати тобі взаємністю. Навіть якщо він сьогодні лагодить тобі унітаз, стався до нього з повагою, як до професіонала, фахівця, і він буде себе вести навіть із вашим унітазом як фахівець і професіонал. Скупий платить двічі.

(19) Віра у всесильні гаджети вкрала в нас паперові нотатники та записники. Бувають ситуації, коли вам терміново потрібно зателефонувати комусь, але телефон із номером цієї людини розрядився. Навіть коли ви візьмете в товариша інший телефон, ви все одно не зможете набрати потрібну людину, якщо не пам’ятаєте її номера. Для того, щоб мінімізувати всі подібні ризики, дуже добре виписувати собі час від часу в паперовий блокнот номера своїх особливих контактів. Увесь рік вони будуть вам непотрібні, але настане такий день, коли ви відчуєте себе всесильним лише тому, що вчасно підстрахувалися й подумали наперед. Не ігноруйте паперові записники. Звичайно, ви можете цього не робити і не перейматися надто такими дрібницями. Однак, саме такі дрібниці роблять із любителів – професіоналів. Лінивий і байдужий ніколи не досягне в житті того, що може зробити постійно живий, активний і налаштований на роботу фанат своєї справи.

(20) У мене є традиція нікому не позичати книг із своєї колекції. Справа в тому, що жодного разу люди не повертали мені моїх книжок такими, якими вони їх брали. І я не вважаю тут себе скнарою чи щось таке. Якщо ви берете в когось для користування річ, пристрій чи одяг, потурбуйтеся, щоб при поверненні цього, власнику було помітно, що ви ставилися з турботою до чужої речі. Взуття без болота, одяг без запаху вашого поту й не подертий, книжка обгорнута, інші речі чисті та не в гіршому стані, ніж ви їх брали. До речі, повертати все позичене потрібно разом із шоколадкою чи іншим лдрібним знаком уваги та вдячності!

Окремий пункт – все, що вам дають, повертайте вчасно. Якщо річ дали вам у користування, а не подарували назавжди, є певні розумні рамки того, скільки буде правильно тримати її в себе. Якщо ви взяли чужу книжку, а за кілька місяців так і не почали її читати – поверніть її негайно. Ви не будете її читати вже ніколи. Окрім того, якщо ви не повернули однієї речі в людини, з якими очами хочете позичати вже другу?

Працюйте над собою так добре, щоб люди могли вам довіряти. Колись про таких говорили: «я б пішов із ним у розвідку». Про яку розвідку може йти мова, якщо ви другий рік не можете повернути людині диски, які брали «послухати до понеділка» чи «флешку» з фотографіями?

Євген ЗАПЛЕТНЮК

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ