Власні цукерки Аліна Ярамакова робить уже п’ять років. За цей час змінився асортимент. Починала з гіркого шоколаду, з горіхами та мармеладу. Тепер в асортименті цукерки із сухофруктів, трюфелі з тертих какао бобів.
– Незмінними залишилися гозинаки, хоча і їх рецепт вже трішки змінила, – розповідає Аліна. – Головними інгредієнтами моїх цукерків є сухофрукти: фініки, інжир, журавлина, курага, горіхи та різні насіння соняшнику і кунжуту. А для шоколаду використовую терті какао боби. Ці цукерки відрізняються від куплених насамперед ручною роботою, а також тим що майже всі не мають цукру і трансжирів.
Алінині солодощі найчастіше замовляють ті, хто не вживає цукру, вегетаріанці. Також часто замовляють діткам. Власними солодощами Аліна любить ласувати і сама.
– Усі смакую, але на кожний вид є свій настрій, – продовжує вона. – Коли спішу, щось не встигаю, то люблю трюфелі. Коли хочу солодкого – їм цукерками з фініками в кокосі, а коли час відпочинку – то шоколадні кульки або козинаки.
Виготовляючи власні цукерки, Аліна розмірковує про солодке життя і «солодких» жінок.
– Солодка жінка – примхлива, інколи з гірчинкою, – сміється. – Іноді дуже солодка, як згущене молоко, а деколи ніжна, як збиті вершки. Солодке життя – це настрій людини, коли вона щаслива.
Найпростіший рецепт цукерків
В’ялений чорнослив перемолоти на м’ясорубці. Сформувати кульки, в середину за бажанням поставити грецький горішок. Розтопити шоколад (бажано терті какао боби з медом) і покрити ним кульки, можна їх обмокнути. Поставити застигати на дошку покриту пергаментом.
Рецепт годзінаків
500 г горіхів грецьких 250 г меду 1 л цукру 1. Грецькі горіхи порізати ножем 2. Просмажити горіхи, постійно помішуючи, щоб не горіли 3. Мед з цукром довести до кипіння 3 рази, після чого остудити 4. Вимішати горіхи з медом після останнього кипіння 5. Викласти масу на змочену дошку та розкатати прямокутник змоченою качалкою 6. Остудити 1 годину приблизно. 7. Розрізати на ромбики.