#Digitalization: поки в Україні говорять — у Тернополі роблять

0
17

Можна отримати від 1 тис до 1 млн 450 тис на реалізацію громадського проекту за допомогою “електронної демократії”

“Діджиталізація” новомодне слово в Україні. У новому українському уряді навіть з’явилася посада віце прем’єр-міністра з питань цифрової трансформації. Загалом команда президента робить великий акцент на впровадження “цифрової держави”, де буквально кожен зможе впливати на рішення через свій смартфон. Між тим, у Тернополі вже кілька років успішно діють цифрові інструменти “прямої демократії”, які активно почали впроваджувати за чинного міського голови Сергія Надала. Сам тернопільський мер не раз публічно заявляв, що найбільш успішними є проекти, які одночасно підтримуються громадою, бізнесом, місцевим самоврядуванням. Одним з таких працюючих інструментів є громадський бюджет.

Тож, якщо є ідея, наприклад, облаштувати сквер, створити вуличну бібліотеку, чи зробити щось креативніше, то до 30 вересня можна подати ідею на розгляд громади Тернополя онлайн.

На кожен проект можуть виділити від тисячі до 300 тис, якщо це малий проект, і від 300 тис до 1 млн 450 тис грн, якщо йдеться про великий проект. Кожен автор може подати один великий та один малий проект. Загалом на проекти громадського бюджету у 2020 році виділять 14 094 580 грн. З цієї суми 70 % коштів будуть спрямовані на великі проекти і 30% – на малі проекти. А далі все залежить від активності автора.
Проекти-переможці визначаються за результатами голосування, яке триватиме з 25 жовтня по 8 листопада 2019 року. У голосуванні беруть участь самі тернополяни ознайомившись з проектами на сторінці https://ternopil-budget.e-dem. А от вже сам автор може залучати друзів, знайомих, однодумців та переконувати їх проголосувати за свій проект. Отже, простий алгоритм, як долучитися до “цифрового життя вже зараз”.

1. Написати свій проект, який відповідає наступним вимогам:
Мати загальнодоступний характер, тобто бути вільний, забезпечувати безкоштовний доступ та вільне безкоштовне користування усіма бажаючими результатами проекту. Бути спрямованим на покращення інфраструктури громади. У випадку, якщо проект передбачає використання земельної ділянки, приміщення чи іншого об’єкта, вони повинні належати до власності територіальної громади та не перебувати у власності фізичної та/або юридичної особи.

2. Заповнити бланк проекту з 1 по 30 вересня та подати його:
– Самостійно через портал https://ternopil-budget.e-dem. або у паперовому вигляді, принісши проект у Центр надання адміністративних послуг (вул. Острозького,6). Бланк для заповнення проекту ви знайдете на порталі https://ternopil-budget.e-dem. або на сайті міської ради https://tmrada.gov.ua (у розділі: Фінанси громади-Громадський бюджет)

3. Після подачі проекту впродовж 7-ми днів автор повинен підтвердити підтримку поданого проекту не менше, аніж 15-ти голосами жителів громади
– Після подачі проекту впродовж доби Ваш проект з’явиться на сайті https://ternopil-budget.e-dem. Адміністратор спеціально для вашого проекту створює окреме голосування на порталі «Електронні консультації та опитування» із запитанням про підтримку вашого проекту і надішле вам посилання на вказану електронну пошту з інформуванням про те, що розпочинається голосування на підтримку вашого проекту. Впродовж тижня ви збираєте 15-ть голосів друзів та знайомих на підтримку вашого проекту. Після чого проект попадає на розгляд Номінаційного комітету на відповідність чинному законодавству. Дату, час та місце розгляду проекту Номінаційним комітетом буде повідомлено автору, щоб він, за бажанням, міг бути присутнім при його розгляді. Отримавши позитивну оцінку Номінаційного комітету, проект буде допущений до голосування, яке триватиме з 25 жовтня по 8 листопада через портал https://ternopil-budget.e-dem або через ЦНАП. Переможцями будуть визначені проекти у кожній з номінацій (серед малих та серед великих) рейтинговим голосуванням. Тобто ті проекти, які наберуть більшу кількість голосів (до вичерпання обсягу запланованих коштів), будуть реалізовані у 2020 році.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ