Століття за століттям у Тернополі розуміли, що для розвитку потрібна єдність громади, місцевої адміністрації та бізнесу – Сергій Надал

0
115

Протягом історії Тернопіль завжди мав самоврядність і відповідальність громади, що і забезпечувало нашому місту розвиток. Про це напередодні річниці з дня заснування міста зазначив у коментарі місцевій пресі міський голова Сергій Надал.

Наше рідне місто відзначає річницю з дня заснування – 15 квітня. Пригадаймо історію, 1540 року 15 квітня польський король Сиґізмунд I Старий видав краківському каштелянові, великому коронному гетьману Яну Амору Тарновському грамоту на заснування міста та володіння землею навколо нього. Поступово місто набуває важливого економічного та оборонного значення. Тут було збудовано замок, який мав захищати від набігів татар. Однак, наявні археологічні дані свідчать, що людські поселення тут існували набагато раніше. Останні археологічні розкопки, проведені у 2017-2018 році дають підстави вважати, що тут жили і представники давніх культур.

Приваблювало це місце людей особливим географічним положенням, що було сприятливим для торгівлі. На місці сучасного Тернополя знаходилися своєрідні «торгові ворота» у Європу. Місто то піднімалося, то занепадало, але ніколи не зникало. Найбільших руйнувань зазнало від набігів Батия у 1240-1241 роках. Але навіть після значних руйнувань Тернопіль відродився. І будували його завжди люди з власної волі.

Однією з найбільш віхових подій було надання Тернополю Магдебурзького права у 1548 році. Містян на 15 років звільняли від податків та на 20 років від сплати мита, облаштовувати склади для іноземних купців. Вже тоді наше місто стало своєрідною «вільною економічною зоною». Цей економічний успіх був зумовлений відповідальним ставленням самих городян до розвитку свого міста.

Згодом, завдяки ініціативі самоорганізованої громади у Тернополі активно запрацювала українська «Просвіта». Наприкінці XIX століття тут було створено українську гімназію, серед визначних вихованців якої був, зокрема, Патріарх Йосиф Сліпий.

Загалом же Тернопіль був відомим повітовим центром. В основі, знову ж таки, була велика економічна активність місцевих підприємців. У першій половині XX-го століття з міста експортувалося багато товарів у Європу.  Економіка завжди несла прогрес. Наше місто було одним із перших в межах сучасної України, де з’явилося електричне вуличне освітлення, каналізація, газ. В основі розвитку у всі часи було мале і середнє підприємництво. І сьогодні більше половини бюджету Тернополя формується за рахунок малого та середнього бізнесу.

Успішний розвиток Тернополя завжди був зумовлений тим, що адміністрація міста добре розуміла роль та вагу спільної дії громади, бізнесу та місцевого самоврядування. Якщо прослідкуємо нашу історію, у нас споконвіку були три головні риси. Перша – це намагання опиратися на власні сили. Друга – це вміння знаходити компроміси та діяти спільно. Третя – це взаємна довіра, що гарантувала демократію.

Сьогодні Тернопіль є добрим нащадком своєї славної історії. З кожним роком ми збільшуємо можливості для безпосереднього впливу громади не лише на управління, але й на розбудову свого міста. Це інструменти відкритості, співучасті в інноваційних проектах самих городян. Тут практично не залишилося радянського «сподівання на когось», а є лише опора на власні сили і відповідальність кожного за родину, громаду, місто.

Тож, згадуючи чергову річницю першої згадки Тернополя, ми можемо пишатися не лише доброю традицією розвитку, а й тим, що самі є частиною цього розвитку, робимо внесок у позитивні зміни.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ