Тернополяни готові дихати цією отрутою і платити за це великі штрафи

0
370

Науковець та космічна туристка Anoushen Ansari  якось розповіла про свої враження від польоту у відкритий космос: «Дивлячись на Землю з тої висоти, ти не можеш виявити різниці між расами. Все, що доступне для погляду – це блакитна куля – місце, яке кожен з нас повинен оберігати, якщо хоче довго тут жити. Коли оглянутися довкола – побачиш тільки безкінечну чорноту пустки. І саме в космосі дуже чітко стає зрозумілим, що людині більше немає куди повертатися. Тільки в свій затишний прихисток».

На свою Землю. Яку ми так нещадно нищимо. Саме завдяки «людині розумній» атмосфера – життєдайний шар срібного серпанку навколо Землі невпинно зменшується. Про страшні та реальні наслідки спалювання органічних носіїв сьогодні розповідає завідувач кафедри фізіології Тернопільського державного медичного університету, голова Тернопільського обласного осередку «Всеукраїнської екологічної ліги», член-кореспондент НАН України та Української екологічної академії наук, заслужений діяч науки і техніки України Степан Вадзюк.

– Степане Несторовичу, невже це тільки в Україні всі так люблять спалювати минулорічне листя, замість того, щоб його утилізувати більш здоровим чином?

– До цього питання, яке Ви порушуєте, треба підходити значно ширше, в першу чергу – для появи розуміння взаємозв’язків і наслідків. Мова йде про забруднення атмосфери взагалі, і, як наслідок цього – глобальне потепління.

Основна причина останнього, і це вже є беззаперечним фактом, – нагромадження вуглекислого газу, метану. Ці, так звані парникові гази, призводять до забруднення атмосфери, а зростання їх концентрації у атмосфері призводить до затримки теплового випромінювання Землі.

Останні прогнози від вчених, які вивчають цей феномен дуже песимістичні. Якщо радикально не буде змінено ситуацію, не зменшено концентрацію шкідливих газів у атмосфері до 2035 року – то на земній кулі розпочнуться незворотні зміни.

– Цифри вражають… І так, дуже неприємно виходити ввечері на вулицю і задихатися від їдкого диму. Але невже звичайна бабусенька в селі причетна до цих жахливих наслідків?

– Подумаєш, жменьку старого листя спалила… чи сухої трави минулорічної. Але з «точкових» дрібниць виростає «снігова куля». Наслідки цього, як бачите, світового масштабу.

На мою думку, слід вдосконалювати і законодавство, і роботу з людьми – щоденну, таку, коли немає байдужих. Хто розуміє цей страшний вплив – повинен бути високо свідомим. І не лише ставати прикладом для сусідів на приватних житлових ділянках, а і активно втручатися, щоб запобігти підпалам.

– Яким чином це можна робити?

– Якщо ви побачили джерело диму – то маєте всі права, щоб зателефонувати в службу поліції і представити відео чи фото-докази, або хоча би назвати вулицю виявленого правопорушення. Також можна телефонувати в «Екологічну інспекцію» в Тернопільській області (номер телефону: (0352) 25-95-82). За такі адміністративні правопорушення винуватець повинен буде спалити штраф.

Однак мене, як еколога, більше турбує запланований перехід тернопільських котелень з газу на торф. Колись наше місто було одним із найзеленіших та чистіших міст України. А виявляється, ці котельні не підпадають під статтю 152 Кодексу України «Про адміністративні порушення», оскільки перший, кого, згідно неї можуть оштрафувати, це звичайний мешканець, який здійснив підпал. Однак шкода від котелень буде чинити набагато гірший вплив… І вже  зараз, поки таких котелень в нашому місті ще небагато, можна уявити масштаби негативних наслідків у недалекому майбутньому, якщо ситуація не зміниться на краще.

– Громадськість була повідомлена про те, що фільтрувальні установки на переобладнаних торф’яних котельнях повинні б захищати від парникових газів…

– Ви знаєте місто Смілу черкаської області? Так ось цьогоріч там випав чорний сніг. І причиною цього є використання твердопаливних котлів. Влада обіцяла і фільтри, і високоякісну техніку! А нові фільтри є дуже дорогими. Не змогла влада дозволити собі придбати обіцяне. Кіптява, яка утворюється з неповністю спалених продуктів органіки (листя, трави, торфу) – це перше, що було видно жителям. До слова, жителі районів Тернополя вже виявляли в себе чорну кіптяву на підвіконнях. Ну а гази, які утворилися в результаті цього неповного згорання – вони, звичайно, пішли в атмосферу.

– Ви маєте на увазі парникові гази – метан та вуглекислий газ?

– Не тільки. Адже при спалюванні органіки виділяються ще не до кінця вивчені у своєму шкідливому впливі діоксини. Україна не має жодної лабораторії, яка би змогла визначити в повітрі вміст цих сполук. Проте, факт їхнього реального утворення – засвідчений результатами досліджень закордонних вчених

– У чому небезпека діоксинів?

– Ці речовини надзвичайно небезпечні для здоров’я людини, в першу чергу, завдяки тому, що нагромаджуються в організмі. Подихали сьогодні – вони залишаться в організмі. І завтра, і щодня, поки працюватимуть котельні на торфі. При нагромадженні їх до певної критичної межі, що залежить від віку, статі, фізичної активності людини та її опірності, вони набувають онкогенних властивостей. Іншими словами, мають всі шанси стати однією із причин, що викликають розвиток злоякісних пухлин.

Підсумовуючи, нагадую, що наслідки глобального потепління відчувають на собі всі жителі Землі. Однак, якщо говорити про найшвидший за ефектом вплив від того ж багаття, яке горить при спалюванні стерні, трави, гілок – то це подразнювальний. Він, в свою чергу, може спровокувати і приступ бронхіальної астми, і стенокардії чи підвищення артеріального тиску, не кажучи вже про  кон’юнктивіт та бронхіти. І найстрашніше – це злоякісні пухлини.

– Як же вийти з цієї ситуації?

– Щоб не спалювати листя, як в приватному секторі, так і в масштабах міста, слід на кожній присадибній території створити компостну яму. Навіть не яму. Можна це робити у ємності, у великому поліетиленовому мішку, головне, щоб був забезпечений доступ повітря та вологи. Також хочеться привернути увагу до ще одного важливого питання: перспективність застосування сонячна енергетики, вітрової, навіть атомної. Так, наприклад, в світі широко використовують ті ж таки АЕС. Реактори вдосконалюються – їх будують не потужними, але у великій кількості. Надійними, а в разі аварії, вони забезпечені надійною ізоляцією. Проте колишня трагедія на ЧАЕС викликає неймовірний спротив.

– Має пройти час, щоб змінилася свідомість людей, зрештою, з’явилися нові покоління, які будуть розуміти зворотну силу розгніваної природи, чи не так? Як поступати, щоб себе захистити?

– У першу чергу – таки не допускати зростання концентрації цих речовин в атмосфері. А це потрібно робити негайно, в жодному разі не чекати зміни поколінь. Жорсткими методами і включатися в процес захисту всім без зволікань. Захищатися, звичайно можна – пити достатньо води, вживати вітаміни, з будинку не виходити взагалі (сміється), але ж атмосфера при цьому залишатиметься забрудненою!

За розрахунками вчених, зараз на земній кулі росте близько 3 мільярдів дерев. А для того, щоб змінити газовий склад атмосфери, зменшити кількість парникових газів, або хоча б не допустити їх зростання в найближчі десятиліття, слід висадити 1 трильйон дерев. Отож, при населенні 7,7 трильйонів чоловік, слід збільшувати кількість зелених насаджень і шукати шляхи, щоб навіть на побутовому рівні не забруднювати атмосферу.

Має бути висока екологічна свідомість громадян. Це може бути досягнутим при інтенсивній щоденній просвітницькій роботі: в школах, у вишах, це має рекламуватися засобами мас-медіа та звучати на кожному кроці. Також слід використовувати альтернативні джерела енергії. Це справді реальні шляхи, які можуть зберегти життя не лише тернополян, а й людства.

Наталія ВОЛОТОВСЬКА

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ