Є альтернатива відключенню гарячої води у Тернополі

1
312

Тернополянам знов доведеться гріти воду у каструлях. З 1 липня тернополянам, які мешкають у будинках з централізованим теплопостачанням, відключать гарячу воду. У «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснюють, що це спричинено заборгованістю тернополян за спожитий природній газ. Сума боргу уже сягнула 47 мільйонів гривень. Комунальники закликають тернополян сплатити борг, щоб була вирішена проблема. Однак, ціна на гарячу воду, яка нагріта дорогим газом, постійно зростає. Тому є справжня альтернатива вирішення цієї проблеми – щоб воду нагрівали котельні на дешевому альтернативному паливі.

Конкретні приклади

Цілодобове подання гарячої води в неопалювальний період – дуже витратний вид послуг. Фактично витрачається той же ресурс, що й при подачі теплоносія, і при цьому з квітня до жовтня тернополяни за опалення, звісно, не платять. Наприклад, торік для того, щоб подавати гарячу воду в неопалювальний період, мерія Тернополя була змушена витрачати щомісяця з бюджету міста 2 мільйони гривень, які могли б бути спрямовані на ремонт дворів та прибудинкових територій. Завдяки запровадженню розгалуженої мережі котелень на альтернативі, вартість гарячої води значно знизиться, і це дасть змогу надавати цю послугу цілодобово в усьому місті.

 Як проблему вирішують у Тернополі

Розуміючи масштаби проблеми, у Тернополі у 2010 році з обранням міським головою Сергія Надала було взято курс на глибоку реформу комунального господарства, що передбачає кілька етапів.

Перший — це оптимізація витрат енергоресурсів самими комунальними підприємствами, що виробляють тепло. Завдяки заміні обладнання вдалося скоротити споживання електрики на 17%, а споживання газу на 15%. У цифрах — сьогодні підприємства теплокомуненерго споживають на 3 млн м3 , і на 3 тис Мвт/год менше.

Другим кроком стає поступова заміна чотирьох-трубної системи на двотрубну з паралельним встановленням індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Тепер із котельні постачається тільки теплоносій, а вода нагрівається безпосередньо у будинку на ІТП в тій кількості, яка необхідна саме цьому будинку. Адже у різний час та у різних будинках іде різний відбір води. Відтак не втрачається дорогоцінне тепло «гарячої води» від котельні до будинку. Нова система дозволяє економити від 30% до 50% енергії (в залежності від погодних умов), яку використовують для підігріву теплоносія. Ці проекти реалізовуються під контролем міжнародних організацій таких, як НЕФКО, ЄБРР, E5P (Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології). Завдяки проведеній роботі, в окремих будинках нашого міста вже є регулярне гаряче водопостачання за графіком. А Тернопіль став місцем навчання для представників інших міст України, яким доводиться вирішувати подібні проблеми.

Третім кроком став запуск котелень на альтернативному паливі. В тих місцях, де такі об’єкти працюють – вдається економити на закупівлі альтернативного газові енергоносія близько 1 млн грн бюджетних коштів за сезон. Адже тепло вироблене на альтернативному паливі і підігріта за його допомогою вода коштують дешевше.

Альтернатива — це досвід розвинених країн Європи

Скажімо, у Латвії близько третини усього виробленого тепла, включно з підігрівом води, отримується за рахунок біомаси. У Швеції та Фінляндії близько  чверті тепла виробляється з альтернативи. Загалом по ЄС цей показник складає близько 15% з тенденцією до зростання. Варто розуміти, що чим більшу частку тепла Тернопіль отримуватиме за рахунок альтернативи, тим менше платитиме за газ, тим швидше у місті буде забезпечено цілодобове гаряче водопостачання. Саме над цим останні роки активно працюють попри всі економічні негаразди представники мерії та їхні закордонні партнери. Тож майбутнє з гарячою водою – за альтернативою.

Альтернатива – це реальна економія на тарифах

Верховна Рада ухвалила закон щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел. Законопроект розв’язує руки місцевим радам у питаннях самостійного встановлення тарифів на тепло, виготовлене на альтернативному пальному. Документ передбачає, що тарифи на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел і використовується для потреб населення та бюджетних організацій, на 10% нижчі, ніж тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Тобто закон гарантує, що місцеві громади будуть точно економити 10%.  Разом із тим експерти стверджують, що можлива економія навіть на рівні 30%!

Так що вихід є. Котельні на джерелах палива, які є альтернативними дорогому газові, здатні забезпечити тернополянам цілодобове гаряче водопостачання навіть влітку. Лиш би так звані «активісти», які працюють за гроші великих газових олігархів, припинили тероризувати місто та людей.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ