Тернополяни потрапили у замкнене коло комунального зашморгу

0
189

БатареїУ липні тернополянам стане по-справжньому спекотно. І не через погоду. Через нові платіжки на опалення і гарячу воду. Якщо сьогодні ми сплачуємо 534 гривні за 1 Гкал, то менш ніж за місяць платитимемо 1043 гривні. Ціна зросте на 95 відсотків.

Причину такого різкого стрибка урядовці пояснюють збільшенням ціни газу, який донедавна складав 75 відсотків тарифу на опалення. Відтепер же ця цифра зросла до 84 відсотків.

Все ті ж урядовці одразу спробували заспокоїти населення – найближчим часом після цього подорожчання –наступне планується не скоро. Але щоб люди не дуже розслаблялися, одразу попередили, що днями зросте вартість води. Тому що 40 відсотків тарифу становить ціна на електроенергію.

Тобто електрика росте, бо подорожчав газ, а вода підніметься у ціні, бо дорожчою стала електроенергія. Якщо продовжувати цей логічний ряд, то через який місяць-другий знову повинен стати подорожчати газ, бо при його видобутку використовують воду. Таке собі замкнене коло, яке для українців стало комунальним зашморгом.

Згідно зі статистичними даними на квітень цього року жителі нашої області заборгували за комунальні послуги 1001,8 млн.грн.

Наскільки цей борг зросте після такого суттєвого подорожчання спочатку на тепло, а потім і на воду, спрогнозувати важко. Але те, що він значно збільшиться, це точно. І не тому, що тернополяни не хочуть платити за спожиті послуги. А тому, що людина просто не спроможна заплатити більше, ніж заробляє. Хоча тут є вихід. Як пропонував один місцевий політичний діяч можна потроху від чогось відмовлятися – спочатку від газу, потім батареї централізованого опалення здати на металобрухт, а там і воду перекрити.

До речі тепло дорожчає не лише через газ. Ще одна причина – збільшення мінімальних заробітних плат, які цьогоріч зросли аж на 5 відсотків. Тому в уряді й вирішили, що можна спокійно збільшувати ціни на опалення і гарячу воду на 95 відсотків.

І щодо зарплат. Голова правління ПАТ «Укргазвидобування» отримує майже 400 тисяч гривень щомісяця. А у нього ж ще є заступники, а ще там працюють бухгалтери, а ще всілякі менеджери і всі вони хочуть добре жити. А оплачувати їх захцянки доводиться пересічним українцям високими тарифами на комунальні послуги.

Марко КЛЕВЕЦЬ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ