Сергій Надал: У Тернополі додатково відкрили 30 сховищ та укриттів

0
77

Триває інспекція облаштування укриттів у багатоквартирних будинках

 Не маючи змоги здолати українських Героїв-захисників на фронті, рашисти вдаються до ракетного тероризму. Незважаючи на професійні дії нашої протиповітряної оборони, ворожі ракети б’ють по мирним, далеким від фронту містам України. А куди летять ракети промовисто говорить статистика: за 5 місяців повномасштабної агресії московські війська атакували цивільні об’єкти у 60 разів частіше, ніж військові. Тому першочергове завдання громад – впорядкувати існуючі укриття та відкривати нові. Як з цим справляються у Тернополі.

Розглянемо основні зауваження тернополян щодо функціонування сховищ та укриттів, й реакцію на це місцевої влади.

Перевірити стан підвальних укриттів у будинках

За належне облаштування укриттів у багатоквартирних будинках відповідають балансоутримуючі підприємства (ОСББ та колишні ЖЕКи). Наказ підготувати укриття вони отримали ще на початку лютого. Але не всюди вони виконали свій обов’язок. Тому міський голова Тернополя ініціював інспекцію укриттів у житловому фонді. Вже проінспектовано десятки будинків. Щоб процес відбувався швидше, до інспекцію долучаться місцеві депутати. Ось деякі приклади інспекцій та висновків після неї.

28 липня Сергій Надал оглянув стан готовності захисних споруд у житлових будинках, що на вул. Леся Курбаса, 2, 4, 6. Зокрема, за цими адресами надходили звернення від мешканців будинків з проханням здійснити перевірку укриттів.

Управителі житлових будинків отримали завдання та працюють над тим, аби максимально підготувати підвали, зробити з них укриття, де можна перебувати під час повітряної тривоги. Зокрема, винести сміття, розчистити підвал, зробити маркування та підготувати їх до перебування мешканців у випадку ракетної небезпеки.

«Проінспектували три будинки, на стан сховищ у яких раніше скаржились мешканці. Наразі ці приміщення розчищені, підготовлені, усередині є вода, необхідний набір інструментів і зроблено маркування укриттів. Окрім того, балансоутримувачі разом з прибиранням мають забезпечити дератизацію та дезінфекцію  приміщень за необхідності, а де це не зроблено – прохання інформувати. Також звертаємось до мешканців з проханням долучитись до прибирання та влаштування безпечних місць у своїх будинках» – розповів Сергій Надал.

29 липня, міський голова Сергій Надал оглянув сховища, що розташовані у багатоквартирних будинках за адресами: вул. Майдан Перемоги, 2, вул. Іванни Блажкевич, 2 та вул. Іванни Блажкевич, 6.

У підвальному приміщенні, що в багатоквартирному будинку на вул. Іванни Блажкевич, 6 проведені усі необхідні підготовчі роботи, сховище розчищене, у ньому є освітлення та облаштовані лавочки для сидіння.

Треба відкривати і робити загальнодоступними нові укриття. Особливо в центральній частині Тернополя

Затверджено список із 30-ти закладів торгівлі та ресторанного харчування, приміщення яких можна використовувати як укриття під час повітряних тривог у робочі години – з 10.00 год по 22.00 год. Це здебільшого центральна частина міста.

Від 27 липня, під час повітряних тривог будь-хто може зайти у будь-який заклад (із списку, що наведений нижче) та сховатися у цьому укритті. Також, ці  укриття будуть спеціально позначені і нанесені відповідні зміни на Інтерактивну карту розміщення захисних споруд у Тернополі.

Інтерактивну карту треба зробити більш «читабельною»

Внесено зміни до інтерактивної карти. Вона дійсно стала інформативнішою. Так на карті розміщено чотири категорії укриттів, які ознаковано різними кольорами. Зокрема, позначено:

Синій – найпростіші захисні споруди житлового фонду міста, сховища та протирадіаційні укриття.

Жовтий – захисні споруди у закладах торгівлі та харчування. Приміщення можна використовувати як укриття під час повітряних тривог у робочі години – з 10.00 год по 22.00 год.

Зелений – найпростіші укриття у закладах дошкільної освіти. Такі сховища призначені виключно для персоналу та вихованців закладу дошкільної освіти.

Червоний – захисні споруди у лікувальних закладах міста. Призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медичному закладі.

Як користуватися інтерактивною картою?

– користувачу необхідно перейти за посиланням у розділі «Е-сервіси» на сайті міської ради Тернополя;

– на інформаційній панелі, що відкриється, можна побачити усі захисні споруди, які мають спеціальні позначення відповідно до свого призначення;

– натиснувши на значок можна побачити адресу розміщення укриття, тип захисної споруди та кількість осіб, які можуть там перебувати.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ