Безоплатне лікування інфарктів та інсультів. На Тернопільщині в III кварталі надали допомогу 601 пацієнтові

0
135

Лікування інсульту та інфаркту в Україні повністю безоплатне для пацієнтів, адже входить у Програму медичних гарантій та є пріоритетною послугою. У 2022 році ці послуги залишаться в пріоритеті — за них буде підвищено тариф та висуватимуться нові, більш жорсткі умови. Це значно покращить доступ пацієнтів до якісного лікування інсультів та інфарктів. 

За третій квартал 2021 року лікарні Тернопільської області надали медичну допомогу 521 пацієнтам з інсультом та 80 з інфарктом.

Допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті за договором з НСЗУ надавали 7 лікарень. Інфаркт за Програмою медичних гарантій лікують у 2 медзакладах області. За надані послуги пацієнтам ці лікарні отримали від НСЗУ сумарно більше ніж 11,5 млн грн, з яких найбільше за надання допомоги пацієнтам з інсультами — понад 9,1 млн грн.

Серцево-судинні захворювання залишаються серед основних причин смертності в Україні. А витрати на їх лікування сильно б’ють по кишенях українців. Саме тому Національна служба здоров’я пріорітезує лікування інсультів та інфарктів у Програмі медичних гарантій та платить за підвищеним тарифом за ці види послуг.

Адже високий тариф — це посилення фінансового захисту пацієнтів. 

Наголошуємо, що лікування інсульту, інфаркту або госпіталізація з підозрою на них в лікарнях, які уклали договір з НСЗУ, повністю безоплатні для пацієнта. До переліку безоплатних послуг входить: первинний огляд, всі обстеження, лабораторні та інструментальні дослідження, безпосередньо лікування та хірургічні операції, ліки з Нацпереліку та знеболення, а також реабілітація та харчування.

У 2022 році лікування гострих інсультів та інфарктів залишаться в пріоритеті НСЗУ — лікарні будуть отримувати оплату за підвищеними тарифами. Разом з тим, до медустанов, що укладуть договір з НСЗУ на надання цих послуг пацієнтам, будуть висуватися посилені вимоги.

Так, у наступному році НСЗУ укладатиме договори лише з тими медзакладамии, що у 2021 році пролікували 100 інсультів. Ця цифра означає, що в цьому закладі лікарі та весь медичний персонал має практику лікування інсультів. А це гарантії для пацієнта, що якщо вони потрапляють в цю лікарню, їм нададуть вчасну і якісну допомогу.

Посилені вимоги будуть висуватися і до медзакладів, де лікують інфаркти — заклад має пролікувати за 2021 рік 50 інфарктів.

У 2022 році Програма медичних гарантій ще більше посилює фокус на потребах та безпеці пацієнта. Високі вимоги до медичних закладів та збільшені тарифи стимулюватимуть їх ставати кращими, а якість медичної допомоги та захищеність пацієнтів зростатиме.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ