Надал виконав свою обіцянку. Малашівецьке сміттєзвалище перетворилось на сучасний полігон

0
12

На Малашовецькому полігоні запрацювала сучасна станція дегазації

Важливо

12 квітня на Малашовецькому полігоні, що на території Тернопільської міської територіальної громади, відбулася подія загальноукраїнського значення. Запрацювала перша в Тернопільській області сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт. Це унікальний для України екологічний та економічний проект.

Що таке станція дегазації

Це фактично міні-ТЕС, яка відкачує шкідливий газ метан і далі по трубах транспортує до газових фільтрів, а потім спалює для виробництва електроенергії. Згенерована електроенергія подається у загальну. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини). Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

Екологічні переваги станції дегазації

Завдяки станції жителі громади отримають безпечне від біометану сміттєзвалище. На Малашовецькому сміттєзвалищі накопичено понад 14 млн м3 відходів. З цієї маси під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ метан. Але завдяки станції дегазації звалищний газ, замість того, щоб потрапляти в навколишнє середовище, буде перетворено в електроенергію.

Економічні переваги станції дегазації

Окрім безпеки довкілля, станція буде виконувати також економічну функцію. Станція дегазації – це не тільки податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. Експлуатація станції не потребуватиме витрат з місцевого бюджету. І найголовніше, з небезпечного газу буде генеруватися «зелена» електрика, яку будуть продавати за зниженим «зеленим» тарифом.

Хто оператор станції дегазації

Компанією-підрядником, що буде здійснювати дегазацію полігону, стала ТОВ «Біогаз Енерджі – Тернопіль», яка входить до групи компаній «Кліар Енерджі Групп». На сьогодні в проєктному портфелі «Кліар Енерджі Груп» більше 15 працюючих станцій дегазацій в Україні.

Нагадаємо

З 2019 року на тернопільському сміттєзвалищі запрацювала сміттєсортувальна лінія, в результаті роботи якої зменшується об’єм твердих побутових відходів, що вивозиться на сміттєзвалише. Важливо, що з місцевого бюджету також не витрачаються кошти на утилізацію твердих побутових відходів, адже утримання, обслуговування та рекультивація полігону відбувається за кошти компанії ТОВ «Еко-Лідер Т».

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ