Якби не мерія, кожен тернополяни платили би щомісяця на 300-400 грн більше за тепло і гарячу воду

0
20

Підвищення урядом тарифів у час пандемії та відсутність прозорого ринку енергоносіїв штовхають українців у злидні, – вважає міський голова Тернополя Сергій Надал

Як місто стримує ціни. Протягом минулого року з ініціативи міського голови Сергія Надала міський виконком стримував ціни на тепло для населення. В середньому кожна тернопільська сім’я платила б щомісяця на 400-600 грн більше за тепло і підігрів гарячої води, якби міськвиконком не покриваючи різницю між так званим “ринковим тарифом” на газ, який тепловики платять “Нафтогазу” і тим, який закладений у рахунках, які ми щомісяця сплачуємо.

Арифметика проста. У порівнянні з минулим роком ціна на газ зросла майже у 2 рази. Натомість у тарифі для населення, місто не підвищувало вартості газу.

Міський голова Тернополя Сергій Надал неодноразово наголошував, що підвищення тарифів на газ з боку уряду в умовах пандемії, коли люди втрачають роботу є несправедливими.

Що потрібно для доступних тарифів. Міський голова Тернополя також не раз звертав увагу уряду, що в Україні збережена олігархічна монополія на ринку енергоносіїв. Зокрема, Сергій Надал переконаний, що в Україні немає справедливої конкуренції за споживача

“Тарифна політика уряду укупі з “локдауном” штовхає людей у злидні та змушує економити на їжі. Такого не було з початку 1990-х. Нам потрібно дивитися на розвинені країни, де є реальна конкуренція на енергетичних ринках. Де на час карантинних заходів з державного бюджету відшкодовували сплату комунальних послуг і точно не підвищували вартості в скрутній економічній ситуації”, – зауважує Сергій Надал.

Чому місто має керувати розподілом газу. Міський голова Тернополя також звернувся до уряду з проханням передати місту в управління мережі розподілу газу.

“З метою запобігання загрозам функціонування об’єктів критичної інфраструктури міста, переконливо звертаємося до Вас з проханням передати систему газорозподільних мереж в управління комунальному підприємству Тернопільської міської ради”, – йдеться у зверненні міського голови, спрямованому на прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Передача ГРМ місту дозволить модернізувати систему постачання газу і зменшити тарифний тиск на тернополян.

Чому місто буде кращим господарем. Сергій Надал вже реалізував успішний проєкт модернізації системи центрального опалення, що дозволяє сьогодні стримувати тарифи для тернополян, попри постійне підвищення ціни на газ з боку уряду. Зокрема, модернізація комунального теплокомуненерго дозволяє щороку економити 40 % електроенергії та 20 % газу.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ