На Тернопільщині вже оцифровують трудові книжки

0
195

У Вінниці відбулася регіональна прес-конференція всеукраїнського прес-туру на тему: “Електронні послуги Пенсійного фонду України”. У зв’язку із карантинними обмеженнями захід відбувся онлайн, через систему Zoom, за безпосередньою участю лише представників регіональних ЗМІ.

На заході йшлося про популяризацію онлайн сервісів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України за підтримки Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”.

У прес-турі взяли участь заступниця Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, начальниця головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчак. Керівники управлінь пенсійного фонду Тернопільської , Житомирської, Одеської, Хмельницької та Чернівецької областей були на відеозв»язку..
Фахівці Пенсійного фонду України презентували відеоролики про сервіси вебпорталу електронних послуг та розповіли про переваги їхнього використання.

– Втілюючи в життя інноваційні ідеї, використовуючи можливості новітніх інформаційних технологій Пенсійний фонд прагне змінювати свої технологічні, інфраструктурні та кадрові підходи до обслуговування громадян.

Новим напрямком на цьому шляху є саме надання дистанційних послуг в електронному вигляді. З цією метою впроваджено сервіси «Пенсійний калькулятор», який дозволяє самостійно прорахувати розмір майбутньої пенсії, та «Електронна трудова книжка» – зручний і доступний кожній застрахованій особі сервіс для обліку трудової діяльності в електронній форм, – зазначила Ірина Ковпашко.

У пенсійному калькуляторі є усі дані про офіційні місця роботи людей (трудовий стаж) починаючи з 2004 року, а дані про попередній робочий стаж люди мають вносити самостійно і бачити прогнозований розмір пенсії.

Фахівчиня повідомила, що з часу користування сервісом ним скористалися 291, 3 тис. осіб та було проведено 142, 4 тис. розрахунків пенсій.

Присутні он-лайн начальники управлінь пенсійного фонду з різних міст поділились інформацією про надані послуги в регіонах. Очільник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ігор Москалик надав коментар журналістам про те, яка робота проводиться в області щодо популяризації дистанційного обслуговування громадян та залучення користувачів до роботи з інтернет-ресурсами Пенсійного фонду.

У пенсійному фонді працюють над оцифровуванням трудових книжок для створення електронних. Сканувати трудову книжку можна, як самостійно, так і подавати кольорові скани від трудових колективів. На Тернопільщині такий процес вже розпочато і відскановано біля 2 тисяч трудових книжок.

Сервіс “Електронна трудова” запрацював з 27 листопада 2019 і є доступним для кожного працюючого громадянина. Послуга дозволяє переглядати, зберігати та доповнювати відомості про свою трудову діяльність, починаючи з 1998 року. Також за допомогою веб порталу можна просканувати паперові трудові книжки та документи, які підтверджують трудові діяльність людини. Паралельно можна продовжувати користуватися паперовою трудовою книжкою.

Спеціалісти відзначили , що Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. із 01 вересня 2020 року.
Така зміна є підставою для збільшення мінімального розміру пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, в жінок – 30 років страхового стажу.

На Тернопільщині перерахунку пенсій підлягало 62870 пенсійних справ, 56173 пенсіонери отримали підвищення. Середній розмір підвищення пенсійної виплати – 40,60 грн. Пенсії перераховано в автоматичному режимі, без особистого звернення громадян. Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ігор Москалик зазначив, що питання дистанційного обслуговування громадян, особливо в умовах карантину, є надзвичайно актуальним. Адже, на сьогодні Пенсійний фонд України надає ряд електронних послуг, зокрема таких як: «Пенсійний калькулятор», «Електронна трудова книжка», «Автоматичне призначення пенсії», «Електронний кабінет роботодавця», мобільний додаток «Пенсійний фонд», які надають можливість отримати довідки із QR-кодом, інформацію щодо зарахування страхового стажу, сплати роботодавцем страхових внесків, написати звернення чи подати документи на призначення пенсії в автоматичному режимі, не виходячи з дому, та не відвідуючи органів Фонду.

Журналісти отримали відповіді на нагальні питання щодо призначення, перерахунків та виплати пенсій.

Людмила ОСТРОВСЬКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ