У Тернополі почали реалізацію комплексної програми очистки Ставу

0
259

Створення природного стоку, очищення від мулу, сміття та водоростей, реконструкція каналізації та колекторів

Днями на вимогу міського голови Тернополя Сергія Надала, експертами Регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області було відібрано зразки води на шести ділянках озера. Частина результатів досліджень вже відомі. Токсичних речовин у водоймі не виявили. Однак ці результати не можуть заспокоювати. Тому міська рада прийнята програму з відновлення екосистеми ставу. На очищення Тернопільського ставу та інших водойм з бюджету додатково виділено близько 2 мільйонів гривень.

Перші роботи вже почалися. Впродовж тижня на головній водоймі міста комунальники проводять заходи з очищення дна від водоростей та намулу.

Експерти розробили 5 етапів очищення озера, які мають поступово реалізовуватися.

  1. Дослідження водойми.

Що зроблено.

  • Вже розроблено карту глибин, де наявні проблемні точки. По цим точкам відбуваються роботи.
  • Проаналізовано зразки води на шести ділянках озера.
  1. Підвищення проточності озера, щоб було більше потрапляння кисню. 

Загальновідомо, що головна причина цвітіння озера та неприємного запаху – стояча вода. Тому підвищення проточності озера – чи не головна проблема. Також це сприятливе середовище для водоростей. Основне русло ставу йде попри парк “Загребелля”, відповідно в зоні Надставної церкви циркуляція води практично не відбувається і тут найбільш яскраво виражені процеси цвітіння водоростей. Тому, головне завдання – це збільшити проточність озера.

«Проект спорудження природного спуску води розроблений за сприяння польських фахівців з міста Ольштин»

Що зроблено.

  • Для вирішення цієї проблеми розроблена проектна документація для спорудження придонного спуску води біля Надставної церкви. Це сприятиме активному перемішуванню нижнього і верхнього шару води. Бо наразі саме в нижньому шарі йдуть процеси гниття і це мертва зона для живих організмів. Цей проект розроблений за сприяння польських фахівців з міста Ольштин, де саме створенням природного спуску води неодноразово рятували місцеві озера.
  • Щоб зменшити цвітіння водоростей на водоймі працює аераційний фонтан. На різних товщах води біля самого берега розміщені водозабірники, які качають воду. Коли летить вода, вона насичується киснем. І там значно гірше будуть розвиватися синьо-зелені водорості.
  • Комунальники почали чистити від водоростей і сміття Тернопільський став поблизу Надставної церкви та водойму навколо острівка “Чайка”. Цього разу водойму чистять площею майже гектар. Це додатковий захід до більш ефективної роботи аераційних фонтанів.
  • Заплановані заходи з очищення Тернопільського ставу від мулу поблизу Надставної церкви, поруч з дамбою та біля клубу «RIVERSIDE».

Ці заходи дозволять збільшити проточність ставу, збільшать його насиченість киснем та зменшать ймовірність так званого сезонного «цвітіння» ставу.

«У Тернопільський став потрапляють різні стоки, добрива та хімікати із сільськогосподарських угідь, в тому числі й з сусідніх об’єднаних територіальних громад»

  1. Облаштування очистки на каналізаціях та колекторах.

У Тернопільському ставі виявлені ознаки біологічного забруднення. Експерти визнають туди потрапляють різні стоки, добрива та хімікати із сільськогосподарських угідь, в тому числі й з сусідніх об’єднаних територіальних громад.

Що зроблено.

  • У міській раді готують реконструкцію колекторів з боку парку Шевченка. Завдання – поставити на ливневих каналізаціях очистку.
  • Підготовлений проєкт реконструкції каналізації на Шевченка, де будуть вловлювачі і сміття, і нафтопродуктів. Ці роботи мають провести до кінця серпня.
  • Готується ще один важливий гідроінженерний проект – модернізація, відповідно до сучасних умов, шести шлюзів, які розміщені поблизу «Маяка».

Ці заходи мінімізують рівень забруднення ставу. Однак остаточно зможе вирішити проблему лише налагодження екологічної співпраці з сусідніми до Тернополя ОТГ та очищення всього басейну річки Серет.

4-5. Останніми етапами програми розвитку ставу буде внесення рослин і зариблення ставу, аби збалансувати флору і фауну. 

Як повідомили у міській раді, ці етапи почнуть реалізовувати, коли виконають всі вищезгадані роботи. Орієнтовно – десь у 2022 році.

«Поки ми не очистимо воду і не наблизимо її до безпечних параметрів, ні в зарибленні, ні в занесенні груп рослин просто немає змісту», – пояснили у міській раді.

Таким чином, очищення Тернопільського ставу є пріоритетом у діяльності місцевого самоврядування Тернополя. Роботи ще дуже багато. Для цього потрібна спільна праця міської ради та громади. Ми зобов’язані зберегти для нащадків нашу перлину Тернополя, такою як пам’ятають її наші діди та батьки

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ