У Тернопільському медичному виші, де є спалах коронавірусу, вирішили провести вибори ректора

0
3845

Парадокс, але у Тернопільському медичному виші викладачі змушені ризикувати  своїм здоров’ям та здоровям інших людей. Адже як ще можна сказати про випадок, коли у навчальному закладі, у якому зафіксували спалах коронавірусу, вирішили проводити вибори? До того ж порушуючи правила карантину. Вірніше, ігноруючи ці правила. Адже карантин в Україні триватиме до 22 червня, а вибори ректора ТНМУ ім. І. Я Горбачевського відбудуться 17 червня – майже за тиждень до можливого завершення карантину.  З цього приводу професор вишу Олександр Ковальчук апелює до  Міністра міністерства охорони здоров’я  України Максима Степанова.

 Публікуємо повний текст звернення Олександра Ковальчука

Міністру МОЗ України

Степанову М.В.

Першого проректора ТНМУ імені

І.Я.Горбачевського МОЗ України

проф. Ковальчука Олександра Леонідовича

ЗВЕРНЕННЯ

Доводжу до Вашого відома, що вибори ректора ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України, які перенесено наказом № 228 від 09.06.2020 р. т.в.о. ректора проф. Кліщем І.М. на 17 червня цього року, незважаючи на Вашу чітку позицію і неодноразові публічні застереження стосовно констатування причин різкого зростання рівня захворюваності на COVID-19, як результат недотримання вимог карантину, мають відбутися в період незавершеного загальнодержавного карантину. А це не тільки суперечить вимогам попереднього наказу № 142 від 18.03.2020 р., виданого в.о. ректора проф. Шульгаєм А.Г. за погодженням з МОЗ України для виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 р. № 215 та відповідно до рішення організаційного комітету з проведення виборів ректора ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України від 18.03.2020 р., протоколу № 8. В якому чітко зазначено щодо перенесення дати виборів ректора з 19 березня 2020 року на іншу дату після закінчення карантину. Слід додати, що вибори мають відбутися на фоні діагностованого 03.06.2020 р. спалаху захворюваності на COVID-19 серед працівників нашого університету.

Окрім того, звертаю Вашу увагу на те, що натепер ситуація виглядає наступним чином: навчальний процес, починаючи з 12.03.2020 р., відбувався у дистанційному режимі. Підсумковий контроль рівня знань студентів здійснювався аналогічно. Відповідно, абсолютна більшість студентів, які не є жителями міста Тернопіль, знаходяться за місцем проживання. Контингент студентів університету в значній мірі складається з жителів Західних регіонів України, а в них, нажаль, ситуація з поширенням COVID-19 є несприятливою. З інформаційних джерел відомо, що 7 регіонів України та місто Київ не готові до чергового пом’якшення карантинних заходів. До їх переліку якраз і входять Західні області, в тому числі, Тернопільська. Тобто, повноцінна участь у виборах ректора університету попередньо обраних представників з числа студентів є невірогідною. Можлива неявка на вибори буде якраз обумовлена теперішнім станом речей. Однак не слід забувати, що згідно чинного законодавства не менше 15 % виборців якраз і мають складати студенти.

Зважаючи на те, що в університеті за останній період підтверджено випадки захворювання на COVID-19, зокрема 03.06.2020р. діагностовано у працівників бухгалтерії, яка знаходиться в адміністративному корпусі, де заплановано проводити голосування. Тобто, контактними особами можуть виявитись і виборці. Якщо вести відлік часу від першого випадку захворювання (03.06.2020 р.) то період самоізоляції закінчується 17.06.2020 р. Вважаю, що не слід відкидати можливість контактів інших осіб, які захворіли пізніше з працівниками нашого університету.

Зважаючи на Ваші останні заяви і застереження щодо різкого зростання рівня захворюваності, зокрема у Тернопільській області, вважаю невиправданим ризиком перенесення виборів ректора на більш ранній період.

Сподіваюсь на Ваше розуміння і втручання задля запобігання невиправдано високого ризику у сприянні поширення небезпечної недуги.

З повагою, Олександр Ковальчук.

12.06.2020 р.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ