Пісня тернопільської співачки стала дуже популярною серед школярів

0
591

Вийшла прем’єрою пісня «Школа» тернопільської співачки Ольги Монастирської, яку виконує гурт «Малдіви». За лічені дні у соцмережі Фейсбук пісня має понад пів мільйона переглядів.

– Нещодавно у мене почали замовляти пісні для дітей, – розповідає Ольга Монастирська. – Інколи вказують конкретну тему. Це трішки важко, бо є певна обмеженість, вікова насамперед, тема і час, звісно. Пишу пісні з натхнення. Поринути у світ дитинства не важко, важливо згадати, що подобається дітям. Пісні для малечі в основному підбирають батьки . Тут усе просто, аби дитина легко співала  і розуміла про що. З підлітками складно. Прояви особистості в цей період зашкалюють. Навряд чи хтось нав`яже репертуар, що буде «не модний» . Усі хочуть співати про «любов», але зарозумілі тексти пісень зроблять їх смішними. Тому важливо підкреслити їхній вік. Так, що і вони, і  слухач мають в це повірити. Я зрозуміла, що наші світи підліткового віку відрізняються. Час інтернету, технологій, сучасні гаджети, це те, без чого теперішню молодь неможливо уявити. Ось і написала для хлопчика-підлітка пісню «Вона так любить селфі». Виконавець має сподобатись дівчаткам і водночас залишитись ще тим, «крутим» бешкетником. Тому складність полягає не лише у перенесенні в минуле, а й перевтіленні в інший образ і навіть стать.

Ольга Монастирська каже, що багато слухачів її пісні помилково вважають автобіографією.

– Майстерність перевтілення відіграє важливу роль і я це охоче практикую, – ділиться сівачка. – В моїх трьох альбомах таку нестабільність було помітно. А ще є низка пісень, з якими публіка мене взагалі б не впізнала, тому доводиться пропонувати іншим виконавцям, що близькі до цього стилю. Мене іноді критикують за постійні переміни. А я у відповідь скажу:

Коли приходить в гості муза,

То я ж не винесу гарбуза,

Бо так глаголить шоу-біз!

Нехай ся поцілує в ніс…

Ми з нею вже давно подружки,

Бо чай п’ємо з одної кружки.

І настрій в нас як всіх жінок.

Сьогодні bad а завтра ok.

Пісні в нас різні, як життя.

А там стабільності немає.

Для когось золото – сміття.

Залежно хто чого шукає.

Пісня – це та ж сама історія. Пісня любить правду. Потрібно описувати світ таким, яким він є.

Ольга Монастирська пригадує, що її творчість розпочалася з авторської пісні, бо саме вдала  пісня принесла популярність.

– Хто знає, чи була б я співачкою, якби не писала своїх пісень? – ділиться Ольга. – Переспівувати чиїсь пісні було не цікаво. Справжній азарт до роботи отримала від контакту зі своєю публікою. Коли мене почули, з’явилася віра і впевненість, а відтак, бажання працювати, не зупинятись. Зрозуміла, що без пісні не можу, це частинка мене і я на правильному шляху, хоч він є і не легкий.

Це для мене, найбільша винагорода ,якою обдарував Господь. А що, може бути вище за Бога.

Щиро радію ,коли “пісня отримує крила”. Тому, не принципово  ,чи я співаю ,чи може, хтось інший. Відтак і розпочалася співпраця з різними співаками. Серед відомих – заслужена артистка України Юлія Мартинова, дует із заслуженим артистом України Павлом Доскочем, дует із Романом Сидоруком, сестри Мальгівські, гурт “Малдіви”,  співачки Надія Гураль ,”Leya”, солістки хору “Надія” з Чикаго та інші.

До слова, Ольга каже, що в написанні пісні для дітей є цікаві правила.

– Тут, як для автора, важливо не занадто мудрувати, а схилитись до простоти, – додає. – Є пісні складні і прості. Запам’ятовуються простіші. Пісня “Мамина калина” стала такою відомою тому, що проста і немає плагіату. У старому зошиті я знайшла  декілька пісень, які, на мою думку, були простими і вони одразу ж себе оправдали. Тому мені дивно, коли просять написати складнішу пісню.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ