Транспортна реформа у дії: за два роки мерія Тернополя закупить сто автобусів

0
180

До кінця 2019 року у міській раді планують придбати необхідну кількість автобусів, щоб забезпечити пасажирські перевезення повністю комунальним транспортом. Таке рішення прийняли депутати Тернопільської міської ради на сесії 22 лютого.

Нові автобуси

Тобто виставлено основний пріоритет: у Тернополі будуть їздити сучасні автобуси, а керувати всім транспортом буде єдина комунальна транспортна компанія.

У рішенні йдеться, що КП «Тернопільелектротранс» має провести процедуру відкритих торгів відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» на придбання 100 одиниць автобусів на суму 190 млн грн.

«Ми маємо на меті в цьому році придбати необхідну кількість автобусів, щоб забезпечити пасажирські перевезення у місті повністю комунальним транспортом. Ми вийшли на новий етап транспортної реформи», – зазначив міський голова Сергій Надал.

Зараз у Тернополі триває обговорення проекту маршрутної мережі, після затвердження якої, місту необхідна буде достатня кількість транспорту для обслуговування маршрутів. Відтак, є потреба у придбанні техніки.

Відповідно до повідомлення КП «Тернопільелектротранс», найперше планують закупити 15 автобусів марки МАН А21. «Ці автобуси – екологічно безпечні, відповідають стандартам «Євро-5». Вони зручні, обладнані спеціальними місцями для людей з обмеженими можливостями», – зауважили у комунальному підприємстві.

Ремонт тролейбусів та мереж

Також цього року КП «Тернопільелектротранс» планує капітальний ремонт двох тролейбусів. Відновлення рухомого складу обійдеться у 500 тисяч гривень. Два мільйони гривень витратять на реконструкцію тролейбусних ліній. Йдеться про повну заміну відрізка контактної мережі по вулиці Острозького.

«Ця частина контактної мережі доволі стара, і це впливає на експлуатацію тролейбусів і швидкість руху. Коли ми її замінимо, це дозволить виконувати більшу кількість роботи за меншу кількість використаної електроенергії. А це в свою чергу дозволить економити кошти, які підприємство платить за електроенергію», – заявляють у підприємстві.

Ще за 102 тисячі гривень КП «Тернопільелектротранс» проведе обстеження причалів, сертифікує їх. Іншими словами, «приведе їх у повну бойову готовність» до відкриття сезону навігації. Також за ці кошти проведуть технічний огляд теплохода.

Комунальна газова заправка

Водночас, щоб обслуговувати велику кількість нових автобусів і знизити витрати на пальне, у Тернополі з’явиться комунальна газова заправка.

«Враховуючи те, що незабаром пасажирів у Тернополі, окрім тролейбусів, перевозитимуть й великі автобуси, було ухвалено рішення побудувати пункт для заправки газом. Це дозволить економити кошти, адже у цьому випадку ми купуватимемо пальне за оптовими цінами», – підсумували у КП «Тернопільелектротранс».

Таким чином, продовжується системний процес реформування транспортної мережі міста. Після запровадження електронного квитка, мерія взялася за заміну старих маршруток на зручні автобуси.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ