Тернополяни відсвяткували 27 річницю Незалежності відкриттям нових цікавинок та вшануванням героїв минулого і сучасного

0
120

Тисячі тернополян взяли участь у подіях присвячених до Дня Незалежності. Місто підтвердило свій статус інноваційного і одночасно віддало шану тим, завдяки кому сьогодні маємо змогу жити у Незалежній Українській державі, підтвердивши статус патріотичного центру України.

 Розширення міжнародної співпраці

На святкування Дня Незалежності, Чемпіонату світу з водно-моторного спорту та Дня міста до Тернополя прибуло 14 офіційних делегацій: шість з України та вісім – з іноземних міст-партнерів. Зокрема з нами цього року святкували представники Луцька, Івано-Франківська, Хмельницького, Чернігова, Кам’янець-Подільського. У святкових заходах взяли участь представники військово-морських сил. Крім того прибули гості з Норвегії, Грузії, Естонії, Польщі, Литви та Болгарії. Міський голова Тернополя Сергій Надал відзначив важливість міжнародної співпраці для розвитку Тернополя. Зокрема, з польським містом Хожув реалізовується спільний соціально-освітній проект, з містом Сувалки та Таураге наше місто активно співпрацює у освітній сфері, а з Батумі –  у медичній. Також Тернопіль є учасником спільного естонсько-українського проекту у сфері розвитку місцевого самоврядування, а з Болгарією активно розвивається комплексна співпраця. Однією з головних знакових подій став етап Чемпіонату світу з водно-моторного спорту, в якому взяли участь представники 15 країн. Таким чином, Тернопіль успішно утримує славу одного з світових спортивних центрів.

Вшанування героїв минулого і сучасного

У День Незалежності України в Тернополі офіційно відкрили пам’ятник українському державному та військовому діячу часів Української революції, Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі. Міський голова Тернополя Сергій Надал відзначив символізм вшанування Петлюри, як одного з творців українського війська, в умовах, коли Україна продовжує збройну боротьбу за свою незалежність. Пам’ятник встановлений в однойменному сквері Симона Петлюри, де у 2017 році під час реконструкції бульвару було облаштовано дитячий та спортивний майданчики, пішохідні доріжки, оновлено вуличне освітлення.

 Під час урочистостей у місті також відбулося покладання квітів до пам’ятників провідника ОУН Степана Бандері, визначному діячеві ОУН Ярославові Стецькові та до пам’ятної дошки одній з очільниць ОУН та активної учасниці руху за Незалежність Ярославі Стецько. Було також вшановано учасників війни з Росією на Сході України та героїв Небесної сотні, покладанням квітів до монументу на площі Героїв Євромайдану.

 Близько 180 тернополян отримали від імені тернопільської громади відзнаки з рук міського голови за сумлінну працю на благо тернопільської громади, проявлену мужність та героїзм і добросовісне виконання службових обов’язків. Серед них: військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів, працівники комунальних установ міста, виконавчих органів ради, сфери відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу, а також громадські діячі.

 «Сьогодні усі тернополяни, які зібралися тут, є кращими у своїй роботі, у своїй галузі, та професії. І саме від вас залежить те, яким ми бачимо наш Тернопіль та нашу Україну. Ви гідні найвищих нагород, тому я щиро вітаю усіх присутніх», – наголосив Сергій Надал під час нагородження.

 Подарунки рідному місту

З нагоди Дня Незалежності України Тернопільська міська рада презентувала тернополянам та гостям міста подарунок – відкриття ще однієї лінії аераційних фонтанів, які засяяли синьо-жовтими кольорами. Ці фонтани розміщені від причалу в напрямку до Надставної церкви. Разом з очільником Тернополя Сергієм Надалом відкривали фонтан тисячі тернополян, які вели зворотній відлік до моменту офіційного запуску найдовшого аераційного фонтану в Україні, загальна протяжність якого становить понад 300 метрів.

 Нагадаємо, минулого року у Тернополі запустили першу лінію аераційних фонтанів, яка становила 122 метри. А вже цього року тут встановлено 180 форсунок з прожекторами, струмінь води з кожної сягає 9 метрів у довжину та майже 4 метри у висоту. Окрім естетичного вигляду, водограй виконує і екологічну функцію, оскільки насичує воду киснем.

 Завершальним акордом свята став виступ відомого українського гурту Pianoboy, який сердечно зустріли мешканці та гості Тернополя.

У своєму вітальному слові міський голова Тернополя Сергій Надал подякував усім тернополянам за вклад у розвиток тернопільської громади та України і нагадав про важливість єдності для наступних перемог.

«Пам’ятаймо, що українець перемагає тоді, коли у спільній справі єднаються зусилля громади, самоврядування, підприємців і духовенства. Це шлях відродження не лише нашого міста, але й України, бо Українська Держава традиційно сильна своїми самоврядними громадами.  Це той шлях, яким ми рухаємося сьогодні і яким маємо рухатися у майбутньому», – наголосив очільник Тернополя у вітальному слові до громади.

За матеріалами ТМР

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ