Взуття із шкірозамінника найшвидше зношується – поради тернопільських майстрів

0
880

Тернопільський майстер Орест Салавага каже, що колись взуття було якіснішим. Він має з чим порівняти, адже ремонтує взуття 45 років. Його вчили ще польські майстри.

– Як я тільки починав, усе було натуральне. – говорить пан Орест. – Шкірозамінника взагалі не було. Зрештою, усе на людині було натуральне. Так, нині замінники шкіри теж бувають якісними. Є такі чоботи, що важко відрізнити, що то не шкіра. Проте не часто. На таку якісну річ ще треба натрапити.

– Взуття із штучної шкіри важче ремонтувати. – додає син пана Ореста Михайло Салавага. – Наприклад, як можна пришити клейонку до паперу? Неможливо зліпити. І ще люди дуже часто беруть на секонд-хенді взуття. Дехто думає, що купив шкіряне і це добре. Може шкіра ще і добротна, але підошва має термін придатності – 5-6 років. Потім підошви розкришуються повністю. Гуманітарна – це добре, але не завжди.

І Боже борони клеїти вдома взуття клеєм «Момент». Він випалює підошву. Потім майстер вже не може нічого зробити. Цим клеєм можна клеїти пластмасу, а не взуття.

Михайло жартує, що потрібно з майстром ходити купувати взуття. Він порадить, що вартісне, а що ні.

– При можливості треба менше купувати взуття із шкірозамінника. – додає Орест Салавага. – Шкіряне краще носиться.

У майстернях ремонту взуття – завжди є робота. Проте кількість замовлень змінюється щороку.

– Як в який час. – каже пан Орест. – Як тільки люди живуть бідніше, частіше ремонтують взуття. Як живуть заможніше, купують нові.

Майстри кажуть, що це важка робота. Постійно дихають клеєм.

– У нас дуже веселі майстри. – жартує Михайло Салавага. – Особливо ввечері, коли за весь день того клею нанюхаються.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ