«У таємній кімнаті мій дід ночами шив взуття підпільно», – власниця магазину взуття в Тернополі

0
1021

– Уже в свої неповні 20 років я шукала роботу у взуттєвих магазинах. Це був якийсь внутрішній порив. Я навіть не могла це пояснити. Згодом з’ясувала, мій дідусь був чоботарем. Він помер ще задовго до мого народження, тому не маю спогадів про нього, – розповідає Наталія Ліщинська, засновниця клубу-магазину стильного взуття. Власною вона справою займається понад рік.

– Мені розповідали, що дідусь шив взуття у повоєнний час, – продовжує. – У стодолі із забитими вікнами він облаштував майстерню. У тій таємній кімнаті дідо шив уночі. Удень працював в колгоспі. На жаль, дідова майстерня не збереглася. Так він взував усю сім’ю і ще продавав взуття на базарі. Робив він усе це підпільно, бо якби хтось дізнався і доніс у відповідні органи, уся сім’я мала б проблеми. Чи багато заробляв, я не знаю. Принаймні, вся родина була взута. Напевне, він любив цю справу. Бо якби не любив, вночі не шив би.

Купівлею і продажем Наталія займається 12 років. Подобається їй працювати лише із взуттям. Власниця взуттєвого магазину згадує, як у дитинстві їй купували взуття на виріст.

– Я росла у звичайній родині, – розповідає. – Мої батьки весь день працювали. У них не було часу думати про стиль. З дитинства усвідомила, що важливо, аби капці були за розміром. Мені купляли завелике взуття, яке я довго носила. А як воно ставало замалим, то в сандалях вирізали дірки для пальців. Так багато хто робив у дев’яності роки.

Я прискіпливо ставилася до взуття у підлітковому віці. Хотіла бути дуже гарною. Але вже тоді думала про зручність.

Якісне взуття впливає на самооцінку

Коли жінка носить якісне взуття, це додає їй впевненості, – вважає Наталія Ліщинська

– Навіть якщо ніхто й не знає, чи це взуття шкіряне, чи із замінника. – говорить вона. – Зростає самооцінка. Стопи – це символ опори на землі. Ще Зиґмунд Фрейд казав, що взуття має таке ж значення для жінки, як і пеніс для чоловіка. Власне, стопи – це сексуально. Що закрито, те цікаво. Шпильки і цокання каблучків є сексуальним елементом. Звісно, на високих підборах жінці важче відчувати опору, але це як своєрідний заклик чоловіку взяти її на руки і понести.

Свої спостереження про вплив взуття на самооцінку і стосунки Наталія публікує у соцмережах.

–  Я не лише продаю взуття, а й намагаюся допомогти своїм клієнтам розкрити своє я, – каже. – Одначе жінка – це не лише зовнішність, а її зміст, наповнення. Утім зовнішність важлива також. Особливо, коли створити гармонійний та довершений образ. Допомагаю своїм клієнтам знайти власний стиль і водночас підкреслити індивідуальність. Намагаюся зрозуміти, чого людина хоче від життя.

Підбираю форму каблука до типу фігури. На жаль, на пострадянському просторі дуже багато жінок обирають взуття на дуже високих підборах замість практичного. Таким чином кажемо зручності «ні», натомість естетику ставимо на перше місце. Клієнткам делікатно підказую вибрати класику на зручних, невисоких підборах. Зрештою, це пасує більше в робочий час, аніж взуття на шпильці. Розумію, що жінка взуває туфлі на підборах, бо хоче гарно виглядати. Жінкам, які багато ходять впродовж дня, краще обирати зручніше взуття. А високий каблук передбачає спокій, грацію і ніякої метушні.

У давнину люди казали: «Пана видно по халявах», – усміхається Наталія. – Найперше тому, що взуття має бути чистим. Зрозуміло, що ефект першого враження дуже важливий. Якщо при першій зустрічі ви були у брудному взутті, то вам ще довго треба буде оте перше враження виправляти. Тому завжди дбайте, щоб взуття було чистим, не розтоптаним і каблуки не здертими. Перші ніж вийти з дому, зробіть перевірку зовнішності. Волосся має бути чисте, одяг акуратний, взуття добре вичищене. Як би ви не любили свої туфлі, але якщо зносилися, їх потрібно викинути і купити нову пару. Це впливає на самооцінку. Коли ви впевнено себе почуваєте, легше вирішувати якісь справи.

Щосезону купувати собі пару взуття – дуже хороша звичка. Гардероб поновлюється і взуття не так швидко зношується. Проте краще мати мінімум якісного взуття, аніж багато неякісного. Іноді дешеве взуття навіть сезону не витримує, а якісне прослужить і кілька сезонів.

Про власницю може багато розповісти і її сумочка, – вважає Наталія.

– Щоб вона вам прослужила довше, її не потрібно перевантажувати, – додає. – Як на мене, то жінки, які намагаються вмістити в сумку все, що можна, так само перевантажують себе у житті. Що менша сумка, тим менша її вмістимість.  Матусям гуляти у парку я раджу з невеликим наплічником. Їх дуже зручно носити улітку.

Автор: Наталія ЛАЗУКА, Фото: Ірина БЕЗКОРОВАЙНА

 

 

 

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ