Тернополянка довідалася про маленькі села, бюджет яких – мільйони гривень

0
588

Журналісти різних  видань із Харківської, Дніпропетровської, Одеської, Донецької, Луганської та Тернопільської областей за проектом Харківського прес-клубу «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа» побували у Житомирській області. Програму прес-туру «Місцеві громади – рушійна сила реформ» забезпечили  Житомирський центр розвитку місцевого самоврядування та ГО «Асоціація професійних журналістів та рекламістів Житомирщини».

Розпочали роботу журналісти із знайомства з колективом Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування в рамках діалогу: «Зміни, що надихають: від занепаду до зростання громад». Експерти: із децентралізіції Сергій Романович,  із  регіонального розвитку Жанна Соловйова,  із комунікації Дмитро Клименко  –  презентували результати реформи децентралізації в регіоні та роботи об’єднаних громад. Житомирщина впевнено посідає лідерські позиції з впровадження децентралізації, має з цього результати і зиск. Формування нових органів влади, створення освітньо-культурно-спортивного простору, реалізація розвиткових проектів – це ключові напрямки роботи громад.

Зі свого боку держава максимально допомагає регіонам у впровадженні реформи місцевого самоврядування та за допомогою різних інструментів підтримує громади. Такими інструментами є Державний фонд регіонального розвитку, субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ,  на соціально-економічний розвиток, медицину та освіту.

Кошти, що виділяють із центрального бюджету на фінансування інфраструктури об’єднаних громад, а також – інвестиції із Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) є важливим ресурсом для відновлення й упорядкування територій у регіонах. Завдяки їм на Житомирщині будуть реалізовані  і вже реалізують важливі соціальні та інфраструктурні ініціативи: створюють  і відновлюють  спортивні заклади і майданчики, будують  та реконструюють  лікарні, школи, поліклініки, термомодернізують  соціальні  об’єкти.

На теренах Житомирщини наразі затверджені для фінансування чотири проекти. 4,55 млн гривень передбачено на реконструкцію західної трибуни житомирського центрального стадіону. Ще майже 14 млн гривень  для відновлення на міському стадіоні футбольного поля та благоустрій території.

Також планують  провести  реставраційно-ремонтні роботи у театрі в Бердичеві та реконструкцію гімназії у Володарськ-Волинському. Загалом для Житомирщини обсяг виділених цього разу коштів ДФРР сягає 27,12 млн гривень. Безумовно, перераховані проекти є важливими для області і їхня успішна реалізація підвищить якість життя  мешканців.

Другим стратегічним джерелом з фінансування регіонів є субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад (ОТГ).  Їх використають для підвищення якості послуг на теренах громад, створення центрів надання адмінпослуг, відбудову шкіл, лікарень та дитсадків, ремонт доріг та вуличного освітлення, закупівлю транспортних засобів. До речі, саме активне створення об’єднаних громад стимулює залучення в області коштів із центрального бюджету. Регіони, які активніше здійснюють реформу децентралізації, створюють сильні і спроможні громади, відповідно – отримують більше державної підтримки. Таким чином, Житомирщина, як один із лідерів децентралізації в Україні,  отримала 182 млн гривень на розвиток своїх громад. Це – другий показник у країні. В області  вже діють 45 ОТГ (13 створених у цьому році), які об’єднали 54 відсотки території і 35 відсотків населення регіону.

Високівська громада, в якій ми побували, об’єднує лише 5 сіл – Високе, Осники, Забріддя, Щеніїв та Городище, має населення 2700 осіб. Це,  так звана, мала громада, бо  організатори реформи рекомендують для  самоспроможності  об’єднання  від  5 тисяч мешканців. Але створивши і таке новоутворення,  вдалося багато зробити, змінити життя односельців на краще. Завдяки децентралізації бюджет ОТГ зріс у 10 разів. Про це зазначив при зустрічі голова громади Микола Бардук. Цьогорічний бюджет громади складає 13,3 млн грн, тоді, як до об’єднання  сільські ради мали  спільно 1,3  мільйона грн. Сільський голова не просто гарний господар, у команді якого 11 спеціалістів, а й натхненник та ініціатор багатьох справ.

– Я прихильник  децентралізації, тому що з самого початку цього процесу вірив у те, що використовуючи децентралізаційні процеси, можна поліпшити  життя своєї території. І це показав 2016 рік, коли ми стали громадою. Раніше до нас надходило 30 тис. грн. з державного бюджету, а  минулого року ми  освоїли 9,1 млн.грн, – сказав  голова Високівської ОТГ.

Для того, щоб усі мешканці об’єднаної громади відчули переваги децентралізації та переконалися, що самоврядування це реальна можливість вплинути на своє життя, проекти розподіляють рівномірно та реалізовують не лише у центрі громади, а там, де найбільше необхідні. Лише за 1,5 роки 5 сіл , що входять до цієї громади, зазнали разючих змін: нові дороги, відремонтовані медичні заклади, школи та дитячі садочки, покращений транспортний зв’язок з районним та обласним центрами.

– У нас власні доходи зросли у 5 разів.  Цьогоріч ми реалізовуємо 11 проектів розвитку. Держава для невеликих громад дала шанс. Ми його отримали і не упустимо, – запевнив  голова громади.

За його словами, над збільшенням бюджету громада працює, залучаючи різні фінансові ресурси. Проекти Миколи Бардука та його команди однодумців знаходять підтримку та перемагають на конкурсах Фонду Державного регіонального розвитку та міжнародних програм співробітництва. За кошти ДФРР та співфінансування з місцевого бюджету населені пункти об’єднаної громади невдовзі будуть повністю освітлені за допомогою новітніх технологій. Загальна вартість робіт складає понад 1,4 млн грн. Проте заміна ламп розпочалася не з центру ОТГ, а з с. Забріддя, де це було потрібніше.

В стадії реалізації проект спільний з ЄС ПРООН, в рамках якого мешканці громади зможуть отримувати безоплатні юридичні онлайн-консультації.

Проте реалізація усіх проектів та розвиток громади безпосередньо залежать від надходжень до місцевого бюджету. На території громади працює два сільгосппідприємства, каменепереробний завод, Осницький кар’єр, які є бюджетоутворюючими. В ОТГ вважають, що саме залучення інвестицій один із найважливіших пріоритетів для розвитку громади і створення робочих місць.

Ми побували на   майданчику Осницького кар’єру, який дав громаді 40 робочих місць з гідною зарплатою.  На ньому видобувають якісний лабрадорит.  Директор кар»єру Іван Дударенко  бачить перспективу  кар»єру.

– Пласт тут може йти і до 100 метрів, і більше. Ми працюємо на  першому-другому горизонтах. Якщо брати по цільності  каменю, то це десь 6 метрів. Видобуваємо камінь  відкритим способом, без вибухових речовин.  Найбільші брили , які можемо складувати і вивозити – 20 тонн. Збуваємо   лабрадорит на світових ринках.- розповів Іван Дударенко.

Голова  Високівської ОТГ  дякував працівникам  кар»єру за допомогу в ремонті місцевих  доріг, очистку їх від снігу в зимові місяці. І хоч сам начальник кар»єру із  селища міського типу Нова Борова (Хорошівський район), яке  є центром Новоборівської селищної територіальної громади, все ж зареєстроване підприємство  у Високівській ОТГ. Це зразок пріоритету – залучення інвестора  на вигідних для нього умовах.

Податки ідуть до місцевого бюджету. У планах інвесторів кар’єру – будівництво сучасного заводу, яке збільшить і надходження, і створить нові робочі місця, – поділився  голова Високівської ОТГ.

Об’єднання територіальних громад відкрило  нові можливості для покращення інфраструктури, навчальних та соціальних закладів на селі.

– В освітні заклади  вже вклали багато  і будемо вкладати в них тому,  що це наш пріоритет, наше майбутнє, – наголосив Микола Бардук.

Цьогоріч 23 першокласники сіли  за парти повністю відремонтованої Високівської гімназії, де взимку їм буде тепло і комфортно завдяки новозбудованій котельні на твердопаливних котлах. Пройшовши світлими, чистенькими  коридорами зі свіжопофарбованою  блискучою  підлогою, минаючи вікна з вазонами, відчуваєш затишок  приміщення, турботу про дітей. Учні навчаються у двох  повноцінних комп’ютерних класах.

Серед новинок – шкільне приладдя для першачків, безкоштовне харчування для молодшої ланки, новітнє освітлення, що не шкодить дитячому зору, все для того, щоб маленькі мешканці громади з задоволенням отримували знання. А невдовзі планують завершити  відбудоване приміщення їдальні. Вразила нас і Осницька бібліотека. При вході  написано, що цей заклад претендує на звання міні-музею історії ремесел та декоративно-вжиткового мистецтва.

Книгозбірня невеличка, але  служить  своєрідним посередником  між сучасним і минулим. Село, яке має хоча маленький, але все ж таки музей, вважається багатим, адже воно має минуле, яке не забулося, і сподівається на майбутнє! Міні – музей при бібліотеці наглядно  розповідає про життя селян.  І хоч  експонати не бували на міжнародних виставках чи столичних переглядах (прядка, веретена, постоли, пралки, рушники, хідники, серветки, вишиванки,  мереживо та багато іншого), але це вже вагомий внесок в історію та культуру села.

Так співіснують бібліотека і  музей, як  живий організм , який постійно розвивається і поповнюється завдяки небайдужим селянам, які люблять своє село і свою культуру.

Особливу увагу у Високівській ОТГ приділяють і медичній допомозі: відновили  лікарняну амбулаторію в с.Високе та чотири ФАПи, в планах отримати ліцензію на амбулаторію та придбати автомобіль для сімейного лікаря.

Як говорить Микола Бардук, в нього є команда, є цікаві ідеї типу Всеукраїнського музичного фестивалю-дискотеки просто неба, який минулоріч  зібрав багато прихильників і став яскравим і незабутнім  святом, проте не вистачає часу  все задумане  довести до виконання. І головне поба- жання керівника села , щоб односельці активніше долучалися до розбудови своєї громади.

– Ми беремо участь у міжнародних проектах, які дають фінансування від 100 до 300 тисяч гривень. Це невеликі кошти, але важливо, що реалізація цих проектів дає можливість підняти свідомість жителів громади, їх активність і бажання брати участь у змінах. Адже міжнародні партнери дають кошти для реалізації проектів тільки громадським організаціям, – зазначив Микола Бардук.

Доступ до якісної медицини, заасфальтовані дороги, сучасні та комфортні дитячі садочки і школи, облаштовані спортивні та ігрові майданчики. Усе, про що більшість українських сіл тільки мріють, вже зараз втілюють у життя ті, хто не побоявся першим зробити крок назустріч децентралізації.

Процес об’єднання, співпраця між громадами сіл у нинішній Новоборівській селищній ОТГ Хорошівського району, куди завітали учасники прес-туру, розпочався ще задовго до початку впровадження реформи. Три роки тому на добровільних засадах із залученням коштів місцевих бюджетів Хорошівського району утворили місцеву пожежну охорону. Проект «Співробітництво громад в організації місцевої пожежної охорони смт Нова Борова» у минулому році виборов перше місце за напрямком «Енергозбереження та енергоефективність» у щорічному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування». У рамках його реалізації повністю оновили занедбане приміщення пожежної охорони в селищі, придбали сучасне обладнання та автотехніку. Саме з такого досягнення почалося об’єднання населених пунктів у Новоборівську ОТГ. Громада об’єднує 18 населених пунктів та має населення близько 10 тис.

Зведений бюджет 2015 року (до об’єднання) громади становив близько 3,5-4 млн грн. На сьогоднішній день на стадії формування затверджений бюджет – 23,5 млн грн. Крім того, з державного бюджету та ДФРР громада змогла залучити ще 11 млн грн.

За рік після об’єднання   власний бюджет громади зріс майже у 6 разів.

Цього року громада отримала 4 млн 677,5 тис. грн державної субвенції. Ці кошти використали на будівництво  спортивного майданчика зі штучним покриттям в смт Нова Борова, тут же  реконструювали  гімназію, капітально відремонтували дорогу, у Кропивнянській школі  довели до ладу  котельню, придбали сміттєзбирального автомобіля, розробили містобудівну документацію.  У  2015 році реконструйовали  та відкрили Центр розвитку дитини «Казка» в смт Нова Борова.

Вартість реконструкції – 1,5 млн грн за кошти ДФРР та місцевого бюджету. Тут  утеплили  фундамент, замінили  вікна та двері на енергозберігаючі, утеплили  зовнішні стіни, налагодили систему водовідводу з покрівлі будівлі, провели термосанацію. Ці заходи дозволять у майбутньому громаді економити кошти на енергоносії на 30%. Проекти, які реалізовуються у громаді, дозволяють її жителям вже сьогодні відчути результати децентралізації, адже всі вони спрямовані на  покращення життя людей.

За словами заступника голови Олександра Стретовича , вже сьогодні потрібно думати про майбутнє. Тому громада бере участь у різноманітних міжнародних проектах, навчає своїх представників навіть за кордоном, аби вони були сповнені новими ідеями та націлені на результат.

– Ми одні з перших в Україні розпочали розробку стратегічного плану розвитку об’єднаної громади. У цьому нам допомагає швейцарсько-український проект DESPRO. Вони відібрали 3 громади в Україні, серед яких і Новоборівська ОТГ. Якщо громада матиме таку стратегію, у неї буде можливість залучити донорські кошти на розвиток ОТГ,- зазначив Олександр Стретович.

В об’єктивних показниках та цифрах – очевидні результати реформи – те, що розвіює суб’єктивні  оцінки й нарікання скептиків,  те, що дає перетворювати політику на технологію досягнення конкретних результатів, зрозумілих кожному.

Люди будуть бачити покращення, облаштовані робочі місця ,   залишатимуться на своїй землі, створюватимуть  сім’ї і народжуватимуть  дітей, хотітимуть, щоб вони навчалися в гарних умовах, які створять власними руками.  Природний приріст, самодостатність людей, затребуваність їхньої праці, високий рівень життя –  найкращий показник розвитку, сили і міці,  як громад, так і України.

Людмила ОСТРОВСЬКА, заслужений журналіст України

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ