Тернополянам пояснили, чому так по-різному зросли пенсії

0
1146

Днями у редакції газети «Свобода» у «прямій телефонній лінії» взяли участь заступник начальника управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ольга Богданівна Мандзюк та начальник управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області  Василь Іванович Дубовий.

Зателефонувавши за відповідним редакційним номером, можна було оперативно отримати відповіді з питань проведення пенсійної реформи, перерахунку та осучаснення пенсійних виплат тощо. Скажу відверто, цього разу запитань було чимало. Дуже багато людей телефонували, цікавилися, чому їм доплатили менше, ніж чоловікові чи дружині, сусідці, співпрацівниці. Мовляв, стаж більший або й такий самий, а доплата менша. Кажуть, що останні пенсійні перерахунки, які мали б потішити, адже відбулися у бік збільшення, розсварили пенсіонерів. Вони розповіли один одному про розмір збільшеної пенсії, і з’ясувалося, що не всім однаково….

Варто зазначити, що з жовтня перераховані (осучаснені) пенсії отримали всі, кому пенсію нараховують  за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».  Перерахунок проводили за  прозорою і зрозумілою формулою, на думку фахівців,  що враховує не тільки розмір стажу, а й розмір заробітної плати, яку отримувала людина. Тому навіть за однакової кількості трудового стажу розмір підвищення є різним.

З жовтня також зросла мінімальна пенсія (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність). У зв’язку з цим були перераховані інші виплати, під час обчислення яких враховується показник прожиткового мінімуму.

Під час перерахунків раніше призначених пенсій з 1 жовтня цього року використовують показник середньої заробітної плати по Україні – 3764,4 грн. При цьому застосовано величину оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%.

За новими правилами й надалі пенсії будуть перераховувати автоматично,  залежно від зростання заробітної плати.

Усіх запитань, що того дня надійшли на «гарячу лінію» редакції, ми опублікувати не можемо, тому подаємо найбільш типові.

Оксана з Трибухівців Бучацького району: «Я  є  працюючим пенсіонером. До жовтня таким пенсіонерам виплачували 85 відсотків призначеної пенсії. Перерахунок здійснено на основі призначеної пенсії чи на основі тієї суми, що виплачували як працюючому пенсіонерові?»

– До 1 жовтня 2017 року працюючі пенсіонери, яким призначені пенсії відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, одержували 85 відсотків призначеної пенсії, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 жовтня цього року виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться без обмеження їх розміру. При цьому при проведенні перерахунків, відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” (Закон № 2148), перерахунку підлягала вся сума пенсії, яка призначена особі, та у жовтні виплачено повністю новий розмір пенсії (враховуючи суми, одержані за основними та додатковими відомостями).

Слід зазначити, що працюючим пенсіонерам перерахунки пенсій у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб не проводяться. Однак у випадку, якщо розмір пенсійної виплати не досягає прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановлюється державна адресна допомога до зазначеної суми.

Мар’ян Г. з Тернополя: «Вийшов на пенсію у 2014 році, маю 45 років страхового стажу. Чому мені нема доплати по перерахунку з 1 жовтня?

– Після проведення перерахунків пенсій, відповідно до Закону України № 2148, забезпечено виплату доплат до пенсій у жовтні за додатковими відомостями особам, у яких розмір підвищення становить 140 і більше гривень. Пенсіонери, яким  пенсія внаслідок перерахунку зросла на суму, меншу за 140 гривень, отримають суму доплати за жовтень у листопаді.

Також є категорія пенсіонерів, яким після перерахунку пенсія не збільшилася. Це стосується тих осіб, пенсії яким призначені протягом останніх кількох років. Їм під час первинного призначення пенсії застосовано показник середньої заробітної плати, який не значно нижчий від того, який застосовувався  при “осучасненні” – 3764,40 грн.

При проведенні перерахунку таких пенсій із застосуванням показника середньої заробітної плати 3764,40 грн. та величини оцінки одного року страхового стажу один відсоток розмір пенсії може бути нижчий, ніж до перерахунку. У таких випадках встановлюється доплата до старого розміру пенсії та її виплата проводиться без змін.

Крім перерахованих причин відсутності доплати,  ще однією може бути те, що пенсійна справа не перерахована автоматизованим способом, бо потребує індивідуального опрацювання. Якщо після проведеного перерахунку розмір такої пенсії буде збільшено, то буде виплачено доплату з 1.10.2017 року.

Марія Ф. з Тернополя: «Я працююча пенсіонерка. У жовтні одержала лише 350 грн доплати, маючи 43 роки стажу. Чому така мала сума доплати?»

– З 1 жовтня цього року проведено “осучаснення” пенсій, тобто їх перерахунок із застосуванням показника середньої заробітної плати 3764,40 грн, та одночасно застосовано показник величини оцінки одного року страхового стажу – один відсоток.  Перерахунки пенсій у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб працюючим пенсіонерам не проводяться. При обчисленні розміру пенсії працюючим пенсіонерам застосовується показник прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановлений на 1 вересня 2015 року  у розмірі 1074 грн.

Треба зазначити, що, крім страхового стажу, при обчисленні розміру пенсії не менш важливим є індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, що розраховується з огляду на одержуваний особою впродовж трудової діяльності заробіток. Тому великий напрацьований стаж  за умови невисокої,  порівняно з середнім показником в Україні, заробітної плати, суттєво не вплине на підвищення пенсії.

Богдана Г. зі Збаразького району: «Я давно на пенсії. Одержала пенсію за жовтень у старому розмірі. Чому нема доплати до пенсії у жовтні?»

– Ймовірно, що сума доплати після проведеного перерахунку становить менше 140 грн, тому доплату за жовтень ви одержите разом з пенсією у новому розмірі в листопаді.

Оксана М. з Шумщини: «Чи враховується під час нарахування пенсії період роботи за сумісництвом після 1 січня 2004 року?»

– Стаж роботи для призначення пенсії до 01.01.2004 року обчислюється за даними трудової книжки, а після цієї дати — на підставі інформації, що міститься у системі персоніфікованого обліку, відповідно до сплачених страхових внесків.

Якщо після 01.01.2004 року особа має більш як одне місце роботи, то при обчисленні страхового стажу та заробітку береться до уваги загальна сума одержаної заробітної плати щомісячно, з якої сплачено внески на загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування (єдиний соціальний внесок).  Відповідно до страхового стажу, вам зарахується повний місяць, якщо сплачено не менше мінімального страхового внеску, а якщо менше такої суми — пропорційно до сплаченого внеску.

Вероніка С. із с. Буданів Теребовлянського району: «Моя бабуся має 38 років страхового стажу, але одержала у жовтні малу доплату. Чи можливо ще якось переглянути розмір пенсії та провести перерахунок для її збільшення?»

– Бабусі  треба особисто звернутися до Теребовлянського об’єднаного управління Пенсійного фонду за місцезнаходженням її пенсійної справи для того, щоб з’ясувати, які періоди зараховано до стажу та з якого заробітку розраховано розмір пенсії. Можливо, у неї є документи про стаж, які не подано під час призначення пенсії (наприклад, свідоцтво про народження дітей, про навчання та ін.).

Також вона може надати довідку про заробітну плату за  будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 01.07.2000 року за інший період. У випадку, якщо заробіток буде вищий, ніж той, з якого призначено пенсію, буде проведено відповідний перерахунок.

Анастасія з  Гусятинського району: «Я 22 роки відпрацювала на державній службі. Чи перераховувалися з 1 жовтня пенсії, призначені відповідно до Закону України «Про державну службу»?»

– Ні, з 1 жовтня цього року перерахунку підлягали пенсії, які призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Слід  зауважити, що у випадку, якщо пенсіонерам, які одержують пенсії за спеціальними законами (“Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування” та інші), після проведеного “осучаснення” пенсії  вигідніше одержувати пенсію, призначену за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, то проводиться автоматичне, без їх звернення, переведення на такий вид пенсії.

Ганна В. з Тернополя: «З 1 жовтня мені після перерахунку збільшили пенсію на 50 грн, і її розмір тепер – лише 1600 грн. Але мій чоловік, який помер  цього року, одержував високу пенсію. Чи можу я перейти на пенсію померлого чоловіка у зв’язку з втратою годувальника?»

– Пенсія у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї призначається у розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника.  Для того, щоб з’ясувати, чи вам доцільно переходити на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, слід звернутися до Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду (вул. Руська, 17), де перебуває архівна пенсійна справа вашого чоловіка.

Вікторія  Щ. з Підволочиського району: «Я по 1996 рік працювала в друкарні в шкідливих умовах праці на роботах, передбачених Списком №2. Хочу зібрати документи для призначення пенсії на пільгових умовах, проте зіткнулася з такою проблемою: підприємство, де я працювала, не веде діяльності, керівник відсутній та місцезнаходження книг наказів, книг обліку нарахування заробітної плати та інших документів, що могли би підтвердити факт моєї роботи, не відоме. Як мені підтвердити мій пільговий стаж для виходу на пенсію за Списком №2?»

– Законодавством передбачено, що для призначення пенсій на пільгових умовах для підтвердження спеціального трудового стажу приймають уточнюючі довідки з підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування або номери списків, куди внесено інформацію про цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

У разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника  підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється Комісією з питань підтвердження стажу для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років, що діє при Головному управлінні Пенсійного фонду України  в області.

Якщо підприємство, де ви працювали, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб не ліквідоване, то Комісія не може розглядати ваше звернення щодо підтвердження стажу роботи за Списком №2, адже обов’язковою умовою для призначення пільгової пенсії є надання належним чином оформленої довідки, уточнюючої умови праці. Слід зазначити, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах до пільгового стажу зараховується період роботи після 21.08.1992 року за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці.  Для отримання більш конкретної відповіді вам слід звернутися з трудовою книжкою до Підволочиського відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Лановецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України(смт Підволочиськ, вул. Данила Галицького, 67) або в Головне управління Пенсійного фонду в області (м. Тернопіль, майдан Волі, 3).

Оксана Ч. з Бережанського району: «Я отримую пенсію за вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, працюю секретарем сільської ради. Пенсія призначена в 2014 році в розмірі 2073 грн. В жовтні отримала пенсію в сумі 1968 грн. Коли буде проведена доплата недоотриманої пенсії за жовтень».

– Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” встановлено, що з 1 жовтня 2017 року виплата пенсії працюючим пенсіонерам у період роботи поновлюється у призначеному розмірі. Доплата недоотриманої суми пенсії за жовтень буде вам проведена під час виплати пенсії за листопад 2017 року.

Степан М. зі Зборова: «Чи буде мені виплачуватись пенсія, якщо я буду прийнятий на військову службу за контрактом?»

– Пенсіонерам, які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” у разі прийняття на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду виплата пенсій на час такої служби не припиняється, але лише до закінчення особливого періоду.

Андрій К. з Ланівців: «Коли та в якому розмірі будуть перераховані пенсії відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”?»

– Підпунктом 2 пункту 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” встановлено, що  Кабінету Міністрів України  до 1 листопада 2017 року слід підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перерахунку пенсій військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення. Відповідно, після ухвалення Верховною Радою України цих змін, буде визначено, з якого часу та в якому розмірі буде проведений перерахунок цих пенсій.

Ірина І. з Підгайців: «Коли буде проведено перерахунок пенсії колишнім міліціонерам, відповідно до Закону України від 23.12.2015 №900 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ та членів їх сімей”?»

– Коло осіб, пенсії яких підлягають перерахунку, а саме тим, що належать до категорії міліціонерів, визначає Ліквідаційна комісія УМВ України в Тернопільській області та  надає відповідні довідки для перерахунку, а перерахунок та виплата перерахованих пенсій буде проводитись після надання коштів з Державного бюджету України.

Петро К. з Чортківського району: «Яку вислугу років необхідно мати для призначення пенсії за вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”

-Відповідно до статті 22 згаданого закону, право на пенсію мають особи, звільнені зі служби в період з 1 жовтня 2017 року по 30 вересня 2018 року і на день звільнення мають вислугу 23 календарних роки та 6 місяців і більше; з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року, якщо на день звільнення мають вислугу 24 календарних роки і більше; з 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року, якщо на день звільнення мають вислугу 24 календарних роки та 6 місяців і більше;   з 1 жовтня 2020 року або після цієї дати, якщо на день звільнення мають вислугу 25 календарних років і більше.

Записала Галина ВАНДЗЕЛЯК

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ