Тернопільські котельні на «альтернативі» позитивно оцінили на найвищому державному рівні

0
295

unnamedДиректор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко разом з іншими експертами відвідали котельні на альтернативних видах палива, які запрацювали у Тернополі. Столичні експерти ознайомилися з програмою енергоефективності та енергозбереження Тернополя, у яку включено автоматизовані індивідуальні теплові пункти у садочках та школах міста, програму термомодернізації житлового фонду, тощо.

Столичні експерти вражені тернопільськими котельнями на «альтернативі»

Зі слів директора Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, у рік Україна закуповує імпортного газу на суму більше 3 млрд. доларів, тому діяльність Тернополя у плані енергоефективності є дуже важливою.

«У вашому місті є господарі, оскільки ви працюєте з багатьма міжнародними організаціями, кошти яких спрямовуєте на енергоефективні заходи, – каже Юрій Шафаренко. – Ця діяльність є дуже показовою, тому що ви економите споживання на кінцевому споживачі, таким чином залишаєте кошти працювати на регіони. Молодці».

Очільник Тернополя Сергій Надал зазначив, що сьогодні в державі також відбуваються позитивні зміни, які дозволяють органам місцевого самоврядування встановлювати тарифи теплопостачання для населення.

«Такі кроки означають, що завдяки виробленню тепла з інших джерел енергії вигоду зможуть отримати самі споживачі, тобто це зменшення ціни, а також окремі мікрорайони міста матимуть цілодобову подачу гарячої води, а не за графіком, як це є зараз», – зазначив міський голова.

Голова Держенергоефективності: Тернопіль показує приклад всій України як треба працювати

У свою чергу, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук надіслав подяку міському голові Сергію Надалу та заступнику Владиславу Стемковському за представлення роботи твердопаливної котельні у Тернополі та участь у семінарі «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку сфери ВДЕ».

«Сьогодні гостро стоїть питання енергетичної незалежності України, тому заміщення газу альтернативними видами палива та ощадливе використання паливно-енергетичних ресурсів стали пріоритетними завданнями. І Тернопіль показує приклад всій України як треба працювати. Впевнені, що проведення подібних заходів сприятиме залученню внутрішніх та зовнішніх інвестицій для реалізації проектів з виробництва теплової та електричної енергії та стимулювання до впровадження «зелених» проектів в регіонах України».

Нагадаємо, Тернопіль, завдяки курсу обраному ще у 2010 році чинним міським головою Сергієм Надалом, був одним з новаторів з впровадження котелень на альтернативному пальному. Наше місто випереджало навіть законодавчу базу. Зокрема місто взяло курс на комплекс із забезпечення 100% обліку споживання теплової енергії будівлями. Запущено програму термомодернізації будинків. Тернопіль приєднався до Плану дій зі сталого енергетичного розвитку, що передбачає зменшення споживання енергоносіїв на 20 % до 2020 року. Був розроблений проект «Модернізації теплогенеруючих потужностей котелень для використання альтернативних видів палива», який успішно пройшов громадські слухання Місто збудувало власний завод, який постачає котельні альтернативним пальним.

За матеріалами сайту ТМР

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ