Цей день тернополяни запам’ятають назавжди

0
683

pamyatnykВідтепер на площі Героїв Євромайдану стоїть 12-тиметровий пам’ятник Героям Небесної Сотні. Виготовили його за рекордний час – шість місяців. Лише в травні у міській раді затвердили проект, після цього 4 майстрів працювали над зведенням монумента. Аби встигнути зробити все до відкриття – працювали і вдень, і вночі.

Взяли за основу символи революції – вогонь і бруківка, – каже Заслужений художник України Роман Вільгушинський. –  З бруківки палає вогонь, який виносить в небо жертву – невинно вбитого юнака. А над ним літає символ слави – Україна, яку би він хотів бачити.

Сам пам’ятник ще не завершений. Його потрібно покрити міддю. Роботи мають закінчити до Нового року.

– Дуже важко було зняти форму, – розповідає Заслужений архітектор України Іван Жовнич. – Скульптор ліпить статуї з глини, – це надзвичайно важка робота. Пам’ятник роблять за рік, а тут лише за половину терміну.

Тисячі тернополян прийшли на Площу Героїв Євро майдану, щоби вшанувати тих, хто загинув під час Революції Гідності. Священики освятили монумент, після чого представники влади, військовослужбовці, громадські активісти й жителі обласного центру поклали квіти до підніжжя пам’ятника Небесній сотні.

Тернополянам сам монумент подобається. От, якби ще й довколишній вигляд був кращим. Позаду пам’ятника – недобудована бібліотека, зліва – ринок.

– Та добре все, гарно, – каже тернополянка Оксана Горіла. – Але оте будівництво все псує. Коли його вже завершать?

– Мені все подобається, – мовить чоловік поряд. – Гарний пам’ятник. Мій племінник Тарас Слободян загинув на Майдані тоді. Ми нині всі прийшли сюди, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної сотні.

Кажуть, ті, хто не знає своєї історії, приречений її повторити. Хай допоможе нам всім Бог завжди пам’ятати подвиг українських героїв і ніколи не повторювати помилок, які призвели до втрат під час Революції Гідності тоді та антитерористичної операції – тепер.

pamyatnyk-2

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ