Лондонський імпресаріо – про героїзм гурту “С.К.А.Й” і оберег від москалів

0
755

Володимир ФілякУ Лондоні Володимир Філяк організовує концерти, щоб допомогти українській армії. Частину прибутку віддає на її потреби. Зокрема, концерт Діани Месс в Лондоні місяць тому відбувся за його підтримки. В Англії Володимир проживає шостий рік. Поїхав одразу після закінчення навчання у львівському університеті внутрішніх справ на кафедрі правознавство. Володимиру 30 років. Родом – з Рогатина. Концерти організовує другий рік.

Коли до Лондона приїхав гурт «С.К.А.Й», день почався цікаво, а от закінчився героїчно. Після посиденьок в All Bar One ми усі разом пішли прогулюватися вздовж Темзи: фотографувалися, давали інтерв’ю, мило вели бесіду про все на світі, аж от на очах учасників гурту і туристів в Темзу впала людина і почала тонути. Об’ємний зимовий одяг увібрав воду і тягнув на дно. Ми не одразу зорієнтувалися, бо дуже погано було видно. Але хлопці зі «С.К.А.Й», кілька українців і ще двоє французів чимдуж побігли рятувати бідолаху, кинувши рятівне коло. Мотузкою намагалися витягнути наверх, однак зрозумівши, що не справимося, викликали річковий патруль. Щастя, що за чотири-п’ять хвилин рятівники були на місці і все закінчилося добре. А ці п’ять хвилин, коли «С.К.А.Й» тримали мотузку, могли зіграти злий жарт. Ми всі були в паніці. Це все відбувалося в 30-ти метрах від Біг Бену. Оце день!

Перший концерт організували для нашої діаспори в Лондоні. Запросили гарних артистів і просто приємних людей братів Яремчуків. Концерт пройшов на найвищому рівні. На цьому ми не зупинилися і вже в лютому 2016 організували Європейський тур трьома столицями Європи (Лондон, Дублін, Париж) гурту С.К.А.Й. Тур теж пройшов на ура. Після цього організували в Лондоні концерт кумира мільйонів українців Тараса Петриненка. У планах – в жовтні концерт нашої зірки Лами. Для старшого покоління організовуємо виступи в Українському клубі в Лондоні. Для молодіжної музики – орендуємо нічні клуби.

Тарас ПетриненкоТруднощі в організації концертів є. На жаль, вкрай низька відвідуваність і пасивність наших земляків. Думаю, що це пов’язано із ситуацією в Україні. Тобто кожен заробітчанин старається перш за все допомогти сім’ям в Україні, а вже потім думати про розваги.

З кожним артистом працюємо по-різному. У кожного персональні вимоги щодо концерту – від місця проживання до раціону харчування. Тому до всіх потрібно шукати окремий підхід. Гонорари теж відрізняються – залежно від рівня артиста. Доводиться ще відкривати візи кожному нашому артисту або гурту.

Ніколи не співпрацював би із російськими артистами. Не пробачу цим людям того, що підтримують вбивства моїх друзів і земляків на сході України.

Маю на руці патріотичне тату – тризуб. Іноземці питаються, що це. Часто пояснюю, що герб означає – воля.

Адепти «рускага міра» мені не поки траплялися. Певне, тату оберігає. Був випадок, коли я працював в одній будівельній компанії менеджером. Тоді моєю умовою був пункт, що на об’єкті не має бути ні одного москаля, бо він тут працювати нормально не зможе. Вимогу виконали на всі сто відсотків.

Коли проживав в Україні,  стежив за творчістю наших артистів, але віддалено. В Англії – ми усією сім’єю. Мої батьки і сестра теж живуть і працюють в Лондоні. Усі підтримують ідею концертів українських артистів за кордоном і чим можуть допомагають з організацією.

Дуже приємно, коли послухати українських артистів приходять іноземці. Такі випадки є на кожному нашому концерті. Таким чином ми по-своєму також популяризуємо українську культуру. Але, в першу чергу, ми розраховую на активність українців.

Хотів би побажати землякам підтримувати наших артистів закордоном. Дуже погано, коли вони приїжджають на виступ і співають у напівпорожніх залах. Приходьте на концерти, адже разом з вами ми робимо велику справу. Маю на увазі, що частина коштів з кожного виступу йде на потреби воїнам в зоні АТО.

Любов ЛАЗУКА

з Діаною Месс

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ