Вперше в Україні у Тернополі запрацювала єдина система подачі тепла та гарячої води

0
43

У п’ятницю 4 листопада у Тернополі у повній мірі розпочався опалювальний період. Тепло пішло у домівки тернополян. Про підготовку та труднощі початку опалювального сезону розповів міський голова Сергій Надал.

Чому тепло увімкнули 4 листопада

Відповідно до законодавства України, опалювальний сезон стартує, коли середньодобова температура менше 8 градусів тепла. За словами міського голови, у Тернополі керувалися саме цим правилом. Однак були й інші причини.

«У Тернополі майже щороку йдуть дискусії, включати опалення раніше чи пізніше. Однак частина мешканців хоче відтермінувати початок опалювального сезону, бо це зайві витрати. Інша, навпаки, хоче швидше, бо в оселях живуть діти, літні люди. Завжди намагалися знайти «золоту середину». Цей рік особливий – військовий. З Києва прийшов наказ економити газ. Тому було прийнято рішення включити газ, коли стане холодніше. Теплопостачання включили свідомо у п’ятницю, щоб на вихідні тепловики могли оперативно справлялися з поточними проблемами. Ще одна важлива причина, чому тепло пішло у п’ятницю, що з понеділка діти йдуть до школи та дитячі садочки. І навчальні заклади зможуть за вихідні прогрітися», – пояснив Сергій Надал.

Частково опалювальний сезон почали ще у вересні

За словами мера, подачу тепла розпочали ще у вересні.

«Подачу тепла розпочали ще з вересня. Тепло отримали міські лікарні. З 26 жовтня опалюються дитячі садочки. Хочу наголосити, що станом на 4 листопада теплоносій отримували від джерела теплової енергії, яке працює на альтернативних видах палива. Ми не спалили жодного 1 куб газу», – зазначив Сергій Надал.

Єдина система подачі тепла

Міський голова повідомив, що зараз для опалення використовують роботу всіх котелень, які використовують газ і альтернативні джерела.

«З 42 котелень працює 40. Одне ОСББ прийняло рішення поки не включати опалення. Одна котельня свідомо залишаться резервною. Почала працювати єдина система подачі тепла та гарячої води. Створена єдина мережа котелень, які працюють на газі й на альтернативному паливі. Це дозволяє оперативно реагувати на критичні ситуації. Для прикладу, завдяки котельням на альтернативі, у разі відсутності газу, буде можливість подавати тепло з одного мікрорайону в інший. Навіть у критичній ситуацій, теплом та гарячою водою будуть забезпечені усі медичні заклади та чергові заклади дошкільної освіти», – розповів Сергій Надал.

Недобросовісні голови ОСББ

Але виявляється у Тернополі є люди, які не виконують свої службові обов’язки, через що може виникнути надзвичайна ситуація.

«У Тернополі є будинки, де організовані Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які до цього часу не подали акт готовності будинку, хоча мали це обов’язково зробити ще до 15 жовтня.  Це свідчення повної безвідповідальності голів ОСББ, бо всіх інших ОСББ та ЖЕках акти готовності подані. В ці «проблемні» будинки тепло також подається, але тепловики не впевнені, що система та функціонує належним чином. Тому я закликаю цих голів ОСББ виконати свій обов’язок та терміново подати акти готовості будинків. Без цього немає гарантії, що в будинках не виникне надзвичайна ситуація», – попередив Сергій Надал.

Нагадаємо

У Тернополі працює сервіс сіті-бот «Назар», за допомогою якого жителі міста можуть повідомляти відповідні служби про виникнення комунальних проблем. Для використання сервісу необхідно зі свого смартфону, на якому встановлено Viber чи Telegram, перейти за посиланням https://citybot.pro/citybot-nazar-ternopil та обрати потрібний месенджер.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ