Особливості роботи у Польщі для українців

1
253

Дедалі більше національних здобувачів цікавить робота у Польщі. І це не дивно, адже країна-сусідка може похвалитися високим рівнем доходу, а робочі місця надаються не лише місцевому населенню, а й іноземцям. Чи реально українцеві знайти гідну роботу за кордоном? Спробуємо розібратися.

Працевлаштування та переїзд до Польщі

Для працевлаштування у Польщі іноземець повинен мати візу та запрошення від роботодавця. Якщо це перша поїздка, мета якої ознайомлення з пропозиціями від польських компаній, візу відкривати не обов’язково. Наявність біометричного паспорта є підставою перебування українця на території ЄС до 90 днів.

Якщо ж претендент націлений на довгострокову трудову діяльність, відкриття робочої візи є обов’язковою умовою. Нелегальні та неофіційно працевлаштовані співробітники відстежуються та суворо караються. Якщо Вас цікавить робота в Польщі без посередників зверніться до представників компанії «Віза Про». Співробітники кадрової агенції нададуть Вам інформаційну допомогу на всіх етапах, а також допоможуть відкрити візу та знайти перевіреного роботодавця.

Переваги роботи у Польщі для українців

Працевлаштування у польській компанії має низку переваг для національних кандидатів, у тому числі:

  • рівень доходу значно вищий, ніж на батьківщині;
  • можна працювати за своєю спеціальністю, але в кращих умовах;
  • країна розташована близько, тому можна їздити додому;
  • є можливість працювати разом із дружиною/чоловіком;
  • згодом можна переїхати на ПМП та стати громадянином ЄС.

Найчастіше їдуть на роботу до Польщі з Тернополя, Львова та інших міст Західної України. Схожість мов та культури полегшують процес адаптації, до того ж на території Польщі проживають тисячі наших співвітчизників.

Перелік вакансій для роботи у Польщі без кваліфікації

Найдоступнішими вакансіями є:

  • пакувальники;
  • сортувальники;
  • збирачі врожаю (ягід, овочів, фруктів, грибів);
  • прибиральники, двірники;
  • оператори на конвеєр;
  • водії бічного навантажувача;
  • вантажники;
  • швачки.

Це – посади, на яких не важливий досвід чи навички, рівень знання польської мови також не має значення. Однак якщо кандидат знає польську, він може претендувати на кар’єрне зростання. Все про роботу в Польщі для українців та оплату праці можна дізнатись на численних форумах, де співробітники пишуть чесні відгуки.
Більшість посад передбачає виконання фізично складних завдань, тому наймачі віддають перевагу молодим та міцним хлопцям. Що ж до дівчат, то від них буде потрібна витривалість або посидючість.

Робота у Польщі для фахівців

Якщо Ви є досвідченим фахівцем у конкретній сфері, знайти гідну роботу не складе труднощів. Польським будівельним підприємствам дуже потрібні інженери, архітектори, електрики, муляри, слюсарі та сантехніки. Також завжди потрібні робітники у б’юті-сферу: майстри перманентного макіяжу, перукарні та косметологи.

Важливо розуміти, що для офіційного працевлаштування у країнах Євросоюзу потрібен диплом європейського зразка. Тобто якщо Ви відучилися в українському ВНЗ та отримали диплом, Вам все одно доведеться пройти безкоштовну практику у Польщі та довести професійну придатність.

Наприклад, іноземний медичний працівник до працевлаштування має пройти іспит з термінології польською, пройти інтернатуру та успішно скласти іспит.
В яких містах шукати роботу

У 2022 році більшість національних фахівців шукають високооплачувану роботу у Гданську, Катовіце, Варшаві та інших містах Польщі. У кожному великому населеному пункті країни є безліч фабрик, заводів та підприємств, яким потрібні працівники. Розглянемо найбільш розвинені міста та місця для працевлаштування:

Варшава: будівельні компанії, ресторани та готелі, металопереробні підприємства, склади одягу, взуття та техніки. Краків: скляні підприємства, виробничі лінії харчових продуктів, текстильних виробів, туристична галузь. Лодзь: заводи Indezit, Gillette, Fujitsu Services, швейні цехи, паперове виробництво, фармакологічні компанії.

1 коментар

  1. Переваги роботи в Польщі очевидні, головне їхати на перевірені вакансії по рекомендації знайомих, або скористатися послугами спеціалізованих компаній по працевлаштуванню. Послугами компанії Віза Про користувався особисто та радив знайомим, рекомендую.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ