Сергій Надал до власників індивідуального опалення: оплату за ізольовані транзитні стояки скасуємо

0
91

Після інвентаризації, зменшать оплату за грудень та січень тим власникам індивідуального опалення, які мають ізольовані стояки, або демонтували їх

  • Що відбулося?

Головне. Міський голова Тернополя Сергій Надал за наслідками проведеної робочими групами інвентаризації квартир тернополян доручив теплокомуненерго переглянути нарахування для абонентів індивідуального опалення за грудень січень у сторону зменшення. Такі робочі групи вже провели інвентаризацію 40 багатоквартирних будинків. Йдеться про тих абонентів, через квартири яких згідно інформації тепловиків проходять транзитні стояки. Оплата зменшиться там, де робоча група зафіксувала, що транзитні стояки заізольовані або демонтовані.

Дослівно. “Люди будуть платити лише за надану послугу. У тих квартирах, де стояки заізольовані належним чином, або відсутні, теплокомуненерго проведе перерахунок у сторону зниження”, – зазначив Сергій Надал.

Деталі. Міський голова Тернополя повідомив, що згідно законодавчих змін теплокомуненерго провело нарахування за обігрів спільних площі та транзитні стояки згідно затвердженої урядом формули, однак в окремих випадках, теплокомуненерго не мало актуальної інформації.

Відповідальними за актуальну інформацію про внутрішньобудинкові мережі теплопостачання згідно закону є управляючі компанії (ЖЕКи) та ОСББ. Саме вони перед початком опалювального сезону під час здачі готовності будинку до зими, мали повідомити реальну ситуацію. Однак не всі зробили це.

Тому для виправлення помилкових нарахувань створені робочі групи, котрі до кінця січня мають перевірити усі будинки.

“Урядова постанова пропонує нараховувати за формулою. Однак ця формула не враховує особливостей кожного будинку. Десь батареї є. Десь їх немає десятками років. Тому, щоб люди платили лише за те, що дійсно споживають, проводиться інвентаризація. Робочі групи фіксують фактичний стан по кожному будинку і по кожному під’їзду, щоб знати, які теплоносії є та хто ними користується. Після перевірки теплокомуненерго проведе перерахунок враховуючи реальну ситуацію по кожному будинку ”, – сказав Сергій Надал.

Фактично міський виконком взяв на себе роботу, яку не виконали ЖЕКи та ОСББ (управляючі компанії).

  • Що варто знати?

Міський голова також закликав тернополян сприяти роботі робочих груп.

“Я прошу тернополян допомагати робочим групам, щоб пришвидшити інвентаризацію. Прохання до людей, які незадоволені нарахуваннями за транзитні стояки також допустити робочі групи у квартиру, щоб вони зафіксували, чи є такий стояк, чи його немає, чи він заізольований. Це допоможе нам забезпечити справедливі нарахування”, – зазначив Сергій Надал.

Раніше міський голова звернувся до уряду з пропозицією відтермінувати запровадження нової системи оплати за постачання теплової енергії.

“Така ситуація є по всій Україні. Тому ми звернулися до уряду з пропозицією, по можливості, відтермінувати запровадження нової формули, поки не буде проведена інвентаризація усіх будівель. Формула це добре, але маємо знати реальну ситуацію”, – сказав Сергій Надал.

Формула це добре, але маємо знати реальну ситуацію. Тому пропозиція наступна — відтермінувати дію урядової постанови, та, по можливості, внести в неї певні корективи”

  • Що вже показали перевірки?

Станом на вівторок, власниками індивідуального опалення сплачено вже понад 700 тис грн за новою системою нарахувань. Це свідчить про те, що частина тернополян розуміє, як працює нова система і погоджуються, що нарахування мають бути справедливими. Свою частку мають сплачувати усі: і абоненти централізованого опалення і ті, хто мають індивідуальне.

Разом з тим, нова урядова формула нарахування не позбавлена недоліків. Вона не враховує особливостей будинків. В окремих будинках справді відсутні батареї у під’їздах та інших місцях загального користування, де вони передбачені технічними умовами. Однак управляючими компаніями (ЖЕКами) та ОСББ ця інформація в багатьох випадках не була зафіксована на передана теплокомуненерго. Тому виникли помилкові нарахування. Там, де послуга не надається, оплата буде переглянута.

Разом з тим, у багатьох випадках транзитні стояки, які проходять через квартири власників індивідуального опалення, були неізольовані. Зокрема за результатами роботи однієї з робочих груп встановлено, що у 60 % обстежених квартир, транзитні стояки не були заізольовані належним чином, хоча мешканці були переконані, що все зроблено правильно. В таких випадках оплата за транзитні стояки зберігається. Там, де стояки заізольовані або відсутні, тариф перерахують у сторону зниження.

Усю цю інформацію буде узагальнено і передано у теплокомуненерго. Тепловики проведуть перерахунок за грудень і січень. Нарахування будуть здійснюватися відповідно до реальної ситуації у кожному будинку.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ