На Хмельниччині чоловік вирощує велетенські гібриди лимонів (фото)

0
518

Пандероза – гібрид лимона з цитроном, але більшість вважає його лимоном з гігантськими плодами.  Плоди дуже великі, в моїй практиці – від 600 г до 1 кг і навіть більше. Смак значно ніжніше, ніж у лимонів, щось середнє між лимоном і грейпфрутом. Це тому, що лимонної кислоти в плодах дуже мало, а ось вітаміну С більше, ніж в лимонах. Їсти можна навіть без цукру. Плоди мають товсту шкіру – 1-1,5 см. У кожному є насіння, але вони всі зосереджені в центрі і при вживанні легко видаляються, – розповідає садівник-експериментатор В’ячеслав ФРАНЦИШКО з Камянця-Подільського Хмельницької області для порталу «На пенсії».

Розмір деревця всі описують, як компактне і невелике, але я вирощую Пандерозу більше 20 років і можу запевнити, що розмір дерева прямо пропорційно залежить від розміру горщика. Моя рослина росте в 100-літровій ємності і досягає у висоту понад 2 м (могло б і більше – не дозволяє простір).

Вперше я побачив цей гібрид у свого друга в кінці 80-х років. Він вирощував лимони в опалювальній теплиці, в грунті. Дерева були заввишки 3 м. Пишність цвітіння і врожайність вражали. Але в продажу зазнав невдачі. На ринку його цитруси обходили стороною, чути було тільки коментарі: «Це лимони з Чорнобиля», або «Чим ви їх годували?». Мене це аж ніяк не злякало і не зупинило. Я придбав Пандерозу. За всі роки вирощування цього сорту ні разу не пошкодував.

Чому саме цей сорт? Почну з того, що він легко розмножується. Живці добре вкорінюються. Зацвітають на другий рік, іноді – навіть в перший.

Квітки зібрані в кисті, зав’язується, як правило, одна найбільша. Тому інші зриваються і сушаться. Потім можна додавати невелику кількість до зеленого або чорного чаю. Пелюстки квіток надають неповторний аромат напою. Після цвітіння плоди ростуть і дозрівають протягом 9-10 місяців і на новорічні та різдвяні свята радують смачними лимонами.

Пандероза прекрасно себе почуває, як з південного, так і з північного боку. Горщики з рослинами можна розміщувати на підвіконні або на підлозі біля вікна, все залежить від розміру лимона.

Підживлення проводжу 1 раз в рік, навесні. Знімаю верхній шар (10 см) старого земляного субстрату і заміняю таким же об’ємом перегною. Полив помірний, у міру підсихання грунту. У літню спеку горщики ставлю на підставку і відсовую від вікон. Декілька разів на тиждень обприскую деревце водою, після цього кімната наповнюється приємним лимонним ароматом. До 5-річного віку цитруси потребують щорічної пересадки у великі горщики. Якщо є можливість мульчувати перегноєм, то компоненти в субстраті не так важливі. З одного вікна легко можна отримати 5-10 кг вітамінних плодів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ