Тернополяни розповіли, як їх тролили в інтернеті

0
720

3c5390195b4632823f21e5c4578d2c55Хтось видає себе за мене. Подібне повідомлення одного дня я отримала від служби безпеки Facebook. Фейковий профіль належав самотній француженці з моїми фотографіями. Доки я підтвердила, що це не моя сторінка і адмінстрація видаляла цей профіль, вже з’явився новий. Знову француженка, але вже під іншим іменем і цього разу з поміткою “розійшлися”. Фото знову мої, до речі, одне з них на фоні українського прапора. Це було найкумедніше в цій дуже неприємній ситуації.

Тролять за громадську позицію

Коли востаннє вас тролили? І не важливо хто, як і де? Чи вранці сусід присікувався до вас на вулиці, чи незнайомець залишив уїдливий коментар на вашій сторінці в соціальній мережі. Це однаково залишає неприємний осад. Тролів у своєму житті можна зустріти дуже багато і частіше, аніж хотілося б. Завжди знайдеться охочий, хто відкриває очі, дає непотрібні поради чи замість конструктивної критики перейде на образу особистості. Зазвичай я беру троля за лікоть, дивлячись щиро в очі, кажу: «А чим ви мені можете допомогти?» І, повірте, що цього достатньо, щоб троль сам від мене утік. Якщо у мене геть нема настрою, а відповідно й з почуттям гумору в мене негаразди, то назріє неабиякий конфлікт. Але мати справу з тролями в інтернеті значно важче. Якщо тролить знайомий, то ще півбіди, але якщо це робить анонім, то це вже складніше. Його за лікоть не візьмеш і в очі не подивишся.

Після цієї історії з француженкою я зробила маленький експеримент: постила різні теми і вже з коментарів я розуміла, що тролінг можна спровокувати своєю поведінкою у соціальних мережах, зрештою як і в реальному житті. Щоб вас затролили, то потрібно писати про особисте, не боятися виглядати слабким і неуспішним, ділитися спогадами про травми, де хтось може себе упізнати. І, звісно, висловлювати і відстоювати свої погляди на соціальні процеси у світі, приміром, про поширення ксенофобії, кризу біженців і перерозподіл сил у політиці. Водночас я переписувалася з тими, хто міг поділитися власним досвідом знайомства із тролінгом.

– Зазвичай тролі починають чіплятися, коли відстоюєш якусь громадську позицію, – пояснив лідер гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. – Не скажу, що мене сильно тролили, але було таке. Якою була перша реакція? Я бачив як тролили інших, тому відразу блокував і не вступав у дискусії.

yarmolaСпівак каже, що в інтернеті не можна себе захистити ніяк. Можна лише передбачити тролінг. Бо насправді інтернет – одне з найбільших місць на планеті, але з найнижчим рівнем безпеки.

– Люди користуються інтернетом наче власним приватним простором, – зазначив Олександр Ярмола. – У мережі, зазвичай, висловлюють свої думки і погляди сміливіше, аніж зробили би це публічно. Інтернет-активність віддзеркалює все: діяльність людини, внутрішній світ, дружні зв’язки. Все це стає загальнодоступним і максимально відкритим. Тоді все це легко можна контролювати і навіть маніпулювати.

Натомість правозахисник Володимир Яворський не вважає інтернет дуже небезпечним місцем, особливо якщо порівнювати з певними районами наших міст вночі чи багатьма іншими країнами.

yavorskyj– З тролінгом стикався, але я просто таких людей швидко блокую, тому не маю особливих проблем, – ділиться Володимир Яворський. – Не вважаю, що це питання безпеки. Просто для роботи в інтернеті можна використовувати прості заходи безпеки, котрі убережуть від крадіжки ваших даних чи шахрайства.

Так, можуть вкрасти ваш пароль чи зламати скриньку, але це не тролінг. Зламують за допомогою різних засобів, але якщо ви робите складні паролі, їх оновлюєте, це важче. Крадіжки є всюди, але вони відбуваються у різний спосіб. Більшість – через недбалість, коли ми можемо замкнути двері на три замки, але залишити вікна відчиненими.

Створили профіль на гей-сайтах

– В інтернеті можна знайти усе – починаючи від крутих знань і роботи, закінчуючи терористами і тролями, які навіть доводять до самогубства, – каже український політик і письменник Андрій Волошин. Кілька років тому опоненти навіть створили його сторінку на гей-сайтах, вказавши також номер телефону.

a– Я дуже давній користувач, тому мене вже ніщо не дивує. – каже Андрій. – Є люди, які лише за своїм характером поводяться як тролі. Утім Кремль використав це явище і розвинув до промислових масштабів. Я зіштовхувався як з проплаченими кремлеботами, так і з “корисними ідіотами”. Коли у 2012-му році я балотувався в депутати, то активно використовував інтернет як медіа, навіть рекламу на фейсбук крутив. Тоді деякі тролі писали мені, щоб зняв кандидатуру на користь Бондаренка. Спочатку відповідав, а потім банив.

Саме бан або ігнорування і є добрий самозахист. Звісно, можна вдатися і радикальних мір. Приміром, якщо тролять у фейсбуці, то можна написати на сапорт, в них же фіксується айпі адреса. Думаю, що є шанс дізнатися принаймні місто, звідки тролять, а якщо звернутись до поліції, то можна й вирахувати хто саме це робить. Однак, без поліції провайдер ніколи не надасть інформацію.

Дуже давно я працював в ІТ компанії і якогось вечора мої колеги щось святкували. Хтось заради жарту написав лист до ФБР, начебто американське посольство заміноване. Уже наступного вечора офіс накрила СБУ. З часу повідомлення пройшла майже доба. Оце оперативно спрацювали. Не пам’ятаю, чим завершилася історія, але суд тягнувся довго і цьому хлопцю дали чи то штраф, чи умовне.

За ідею готові померти, за гроші – не дуже

Феномен тролінгу кожен розуміє по-своєму і, відповідно, викликає багато дискусій. Адже одні використовують тонкий гумор і навіть формують потрібну громадську думку. Тоді як інші порушують усі писані і неписані правила поведінки в мережі та поза нею і спотворюють реальність, пропагують ксенофобію. Треті – це люди з психічними відхиленнями, які можуть провокувати самогубство чи стати реальною загрозою. Є ще один тип – це люди, як тролять за гроші. Це новий сегмент ринку праці, до речі, доволі успішно розвивається.

– Дійсно серйозні тролі, на жаль чи на щастя, це рідкість. – розповів Святослав Журовський, відомий тернопільський інтернеткористувач. – Щодо мотивації, то вона може бути дуже різною, від грошової винагороди до віри в ідею. Ідейна мотивація завжди буде сильнішою. За ідею люди готові помирати, за гроші не дуже. А що вже казати про віртуальний тролінг.

zhurovskyjСвятослав каже, що він  – “троль зі стажем”.

– Час від часу сам люблю цим займатись. – продовжує. – Люди сковані соціальними, релігійними чи політичними стереотипами. Зазвичай вірять у те, що позбавлене елементарної логіки. Легко тролити тих, хто не хоче думати, аналізувати і співставляти факти. Багато років тому, коли я не розумів цього явища, то розгорались справжні віртуальні баталії (їх ще називають “холівоами” з англійської Holly War — священна війна). Загалом кожен троль прагне створити дискомфорт дискусії, а також вивести з рівноваги певних коментаторів, відволікти увагу від основного меседжа топікстартера.

Інтернет буде настільки безпечним, наскільки людина близько сприймає інформацію, а також залежить від того, як легко їй щось нав’язати чи обдурити. Щоб цього не сталось, потрібно спілкуватись з розумними людьми, читати літературу, вникати в закони та менше споживати інформацію з популярних ЗМІ. Загалом, тролі — це розумні люди, які дуже добре розуміють ситуацію, бачать її вразливість, мають змогу на неї впливати. Але ніщо не заважає стати розумнішими та кмітливішими за тих тролів і вже їх виводити з рівноваги. Якщо вони перейдуть на грубощі, на особистості, тоді вважайте, що перемога за вами у цій дискусії.

Українці люблять собі придумувати ворогів, щоб виправдати власну лінь. Натомість потрібно вдосконалюватись у всіх можливих напрямках. На жаль, маніпуляції, підміни понять, брехня, фальш в реальному житті зустрічається не лише від тролів, а і від багатьох людей. Краще від них відгороджуватись і не витрачати на них свій час. Вибір завжди за вами. Зрозуміло, що “трольні провокації” мають певний вплив на учасників дискусії. Я його оцінюю як мізерний. У 99.9% дискусій в інтернеті всі учасники залишаються при власній думці. А сам процес вже доставляє задоволення чи страждання, кожен вирішує для себе що йому цікавіше, – зазначив Святослав Журовський.

Довідка. Тролінг — психологічний і соціальний феномен, який поширився в 1990-х роках в Usenet-і. Багато людей один чи два рази пробували публікувати провокаційні повідомлення в Всесвітній павутині просто з цікавості. Але в деяких осіб це переросло у звичку і навіть стиль спілкування в мережі. Поки що нема серйозних досліджень того, чи може такий стиль спілкування у затятих тролів перейти в реальне життя і в живе спілкування з людьми, але потенційно така небезпека можлива. З початку XXI століття інтернет-тролі стали утворювати власні Віртуальні співтовариства і організації, обмінюючись досвідом з найефективнішого розпалювання конфліктів. Зараз будь-який популярний форум, група новин і вікі-проект рано чи пізно стикаються з тролями і тролінгом.

Любов ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ