Тернопільські політики розпочали війну у соцмережах

0
449

Місцеві організації політичних партій «Сила людей» та «Європейська солідарність» заявили, що у соціальній мережі Facebook створені фейкові сторінки їхніх осередків та лідерів. Представники відповідних політичних сил розповіли ОПОРІ, що фальшиві сторінки можуть бути створені з метою маніпуляцій суспільною думкою виборців, а також дискредитації партій та їхніх кандидатів.

22 вересня на Facebook-сторінці «Сила Людей Тернополя» з’явився допис, у якому йшлося: «Останні кілька місяців зловмисники реєструють у Фейсбук фальшиві сторінки нашої організації та лідерів. На цих фейкових сторінках публікуються дописи так би мовити від нашого імені. З метою охоплення максимально широкої аудиторії на рекламу таких інформаційних провокацій вкладаються тисячі доларів».

Подібна заява на сторінці «Сила Людей Тернополя» була опублікована 31 серпня. У ній йшлося: «Нашими опонентами на чолі з Сергієм Надалом утворений спеціальний штаб з окремим бюджетом для дискредитації «Сили Людей» та її лідерів. Для цього на різних інтернет-ресурсах розміщуються відверто брехливі й маніпулятивні матеріали, замовляються атаки ботоферм, здійснюються постійні спроби зламів сторінок членів партійної організації та інших неконтрольованих владою інтернет-ресурсів, створюються фейкові сторінки в соціальних мережах нашої організації, замовляється дорога інтернет-реклама неправдивої, надуманої та образливої інформації».

Опублікована у дописі інформація також стосувалася запущеної у серпні таргетованої реклами із профілю «Сила людей Тернопіль», яка містила  відеоролик з виборчої кампанії 2019 року. У цьому відео тоді кандидат у депутати Верховної Ради Іван Сороколіт повідомляв про відмову від використання великої кількості білбордів.

Голова Тернопільської міської організації «Сила людей» Олег Різник розповів ОПОРІ: «Ми фейкові сторінки засипали скаргами як на місцевому рівні так і на всеукраїнському рівні. Фейкова сторінка «Сила людей Тернополя», яка пробувала виставити нас брехунами, вже забанена».

Про таргетовану рекламу з фейкової сторінки він пояснив: «На парламентських  виборах в 2019 році партія вирішила не витрачати ресурсів на рекламну кампанію і прийняла рішення про один білборд. На цій виборчій кампанії ми прийняли рішення використовувати білборди. Ми вирішили, що це – необхідно, щоб повноцінно конкурувати з іншими суб’єктами виборчого процесу. І якщо запустити зараз старий ролик – ми виходить обдурюємо виборців». Зі слів голови організації «Сила людей», цей ролик був поширений у соціальній мережі протягом серпня кілька разів і мав сотні тисяч переглядів.

Також Олег Різник повідомив ОПОРІ, що наступними діями партії у боротьбі з фейковими сторінками будуть публічний розголос та заяви в поліцію. Він розповів, що самостійно зробив аналіз кількох фейкових сторінок та інших сторінок партій і спільнот та знайшов однакові телефонні номери, схожі назви електронних адрес та сайтів, які використовувалися при реєстрації.

Нагадаємо, що 19 вересня відбулася конференція Тернопільської міської організації партії ВО «Свобода», на якій Сергія Надала було висунуто на посаду міського голови Тернополя. Відповідно ОПОРА звернулася до ВО «Свобода» за  коментарем щодо таких заяв партії «Сила людей» про нібито причетність Сергія Надала та його команди до створення фейкових сторінок їхньої партії. ВО «Свобода» не повідомила ОПОРІ своєї офіційної позиції з цього питання, проте  з неофіційних джерел ОПОРІ стало відомо, що подібні звинувачення команда кандидата відкидає як абсурдні.

Поза тим 16 вересня на Facebook-сторінці Європейська Солідарність – Тернопільщина з’явився допис, у якому  йшлося: «Шановні прихильники нашої політичної сили та члени команди «Європейська Солідарність» повідомляємо, що в соцмережі Facebook з’явилася фейкова сторінка «Європейська Солідарність Тернопіль», яка не належить до офіційних публічних партійних сторінок – ні міської, ні територіальної організацій. Стартувала передвиборча кампанія до органів місцевого самоврядування і ми сприймаємо появу фейкових Facebook-сторінок «Європейської Солідарності» як ніщо інше як провокацію та намагання маніпулювати суспільною думкою з боку наших опонентів».

У коментарі для ОПОРИ депутат Тернопільської міської ради та представник партії «Європейська солідарність» Павло Бич розповів: «По місті Тернополі було створено п’ять фейкових сторінок. На одній з них було запущено чотири реклами, вартістю до 400 доларів. Сайти, які були прив’язані до реклами, в назві містили слово «свобода». Він пояснив, що не готовий звинувачувати жодну з партій чи кандидатів, оскільки це може бути своєрідною провокацією, щоб посварити між собою політичні сили.

Павло Бич розповів, що ні пости ні реклама, які поширювалися на фейковій сторінці, не очорнювали партію чи її членів, але наповнення сторінок було спрямоване на розширення аудиторії. «Нас насторожило те, що після Дня міста однією із політичних сил Тернополя була запущена реклама, яка мала на меті дискредитувати цю політичну партію. Це була створена сторінка клон і з неї була запущена ця реклама», – сказав він.

Також представник партії «Європейська солідарність» пояснив: «Ми зв’язалися з варшавським офісом Facebook. Зібрали всі документи, які підтверджують, що наша справжня сторінка це «Європейська Солідарність місто Тернопіль». І відповідно наші члени партії скаржилися на фейкову сторінку. Таким чином сторінку «Європейська Солідарність Тернопіль» видалено і реклама з цієї сторінки є заблокованою».

Відповідно до частини 4 статті 47 Виборчого кодексу України виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян, інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією. Відповідно до статті 51 цього Кодексу, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму.

У частині 1 статті 14 Виборчого кодексу України вказано, що вибори в Україні є вільними. Громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. У частині 3 цієї ж статті вказано, що застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.

Джерело: https://oporaua.org/news/vybory/mistsevi-vybory/mistsevi_2020/20963-viborchii-protses-na-ternopilshchini-informatsiini-viini-u-sotsialnii-merezhi-facebook

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ