Тернопіль і Україну чекає непроста осінь

0
118

Сергій Надал поповнив довгий список світових посадовців і політиків, які інфікувалися на COVID-19

Важливо

 Нещодавно стало відомо, що міський голова Тернополя Сергій Надал захворів на коронавірус і перейшов на режим самоізоляції та роботи з дому. Очільник Тернополя поповнив список українських і світових політиків, які інфікувалися на COVID-19. Це його колеги по місцевому самоврядуванню – міський голова Коломиї, Косова, Немирова, Слов’янська, в.о міського голови Луцька, заступник міського голови Львова. Також, як повідомив очільник Верховної ради, станом на 31 серпня на коронавірус у парламенті захворіли 23 нардепи і 7 працівників апарату ВР. Виникає закономірне питання, яка буде ситуація з коронавірусом восени.

 День міста онлайн і вживу

 Цифри – річ вперта. Дані про зростання кількості хворих у Західному регіоні та у Тернополі зокрема щоразу фіксуються епідеміологічними службами протягом останніх тижнів літа. Саме тому цьогорічний день міста Тернополя за планом мав перейти у режим онлайн.

Всі основні події транслювались місцевими телеканалами та були доступні у мережі інтернет. Не дивлячись на численні звернення міського голови, велика кількість людей все ж надала перевагу особистій присутності а не спогляданню онлайн. Не завжди глядачі дотримувались маскового режиму та епідемічних обмежень. Під час недільних святкових Богослужінь у храмах міста заходи безпеки традиційно були витримані на найвищому рівні. А от під час заходів на свіжому повітрі багато тернополян легковажили масками.

Зрештою, масковий режим і обмеження під час заходів на вулиці досі є предметом дискусії. В Україні  міністерство охорони здоров’я спочатку оприлюднило одну позицію, згодом її змінило, а через якийсь час визнало, за заборона на перебування в парках без масок була всього лише психологічним заходом, оскільки ризик зараження на відкритому повітрі мінімальний. Ця заява головного санітарного лікаря України Ляшка викликала хвилю обурення у соціальних мережах. Подібні витівки, одночасно з відсутністю чіткого аргументованого роз’яснення з боку профільного міністра Степанова, не додають довіри до офіційних рекомендацій та вимог.

У будь-якому разі, після дня міста, коли Тернопіль традиційно відвідали гості зі всієї області, інших міст і країн, статистика коронавірусу може погіршитись. Якщо місяць тому Київ загнав Тернопіль у “червону зону”, маючи для цього політичну мотивацію, то цього разу може виявитись, що для обмежень на роботу освітніх закладів і транспорту вже є всі підстави.

Коронавірус та вибори

Сьогодні у “червоній зоні” перебуває Івано-Франківськ. Традиційно складна ситуація у Львові та у Чернівецькій області. Тернопільська область опановує ситуацію виключно за рахунок ресурсів обласного центру. Уряд за пів року пандемії не виробив ефективних механізмів попередження поширення епідемії і лише кидається зі сторони в сторону з усе новими заборонами і експериментальними нововведеннями.

Очевидно, як і в перші місяці епідемії коронавірусу, українським мерам доведеться більше розраховувати на власні місцеві команди і професіоналізм місцевих чиновників, а не на централізовану підтримку. Головним викликом цьогорічної осені стане ускладнення ситуації через наближення місцевих виборів. Кожна політична сила буде грати свою гру, вдаючись до популізму і взаємних звинувачень.

Україна вистояла цього року всупереч дилетантам у двох урядах і тотально не компетентному парламенту. Вистояла за рахунок місцевого самоврядування. Саме тому популярною стала теза, що українські мери стали новою точкою консолідації суспільства, оскільки мають великий кредит довіри і професійні команди на місцях.

На цьому фоні на Тернопіль звернена увага всієї країни. Сергій Надал став лідером об’єднання мерів-націоналістів і регіональним лідером, який відкрито дискутує з урядом і завжди має професійну сильну позицію як з питань політики так і з економічних питань. Тому чим швидше він повернеться у стрій, тим краще для Тернополя та України. Зичимо йому швидкого одужання.

Іван Швець

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ