Тернопіль запустив сміттєсортувальну лінію

0
193

Технологія дозволяє прийняти щодня до 150 тонн відходів і при цьому 40% йде на повторну переробку

Під час свого річного звіту, 25 листопада 2019 року, міський голова Тернополя Сергій Надал пообіцяв, що сміттєсортувальна лінія на Малашовецькому полігоні запрацює до кінця 2019 року. І виконав обіцянку. Тернопіль дав приклад іншим українським містам як системно вирішувати проблему побутових відходів. 

Не сміттєзвалище, а сучасний полігон

Таким чином, з кінця 2019 року сміттєзвалище стало повноцінним полігоном твердих побутових відходів. За допомогою бульдозерів та катка-компактора на Малашовецькому полігоні проводиться ущільнення твердих побутових відходів та зменшення об’єму сміття. А сортування дозволяє до 40% відходів переробляти повторно. Тож сміття вже стало щонайменше на третину менше, а термін використання Малашівського полігону збільшиться. Сміттєсортувальна лінія  приймає 120-150 тонн відходів щодня.

Сміття переробляють за європейськими стандартами

У Тернополі запроваджується європейська практика повторного використання сировини для виробництва корисних товарів таких, як каналізаційні люки, папір, водовідливи і багато іншого. У підрядній компанії «ЕКО-ЛІДЕР Т», яка займається сортуванням та переробкою сміття, вивчили європейську практику і впровадили технології переробка відходів на нові товари. Це важливий економічний і екологічний проект.

Екологічна безпека 

Полігон став значно безпечнішим. Як повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал, на полігоні встановлюється ретельний контроль за тим, хто завозить відходи. Відтепер відвантажувати відходи зможуть лише компанії, з якими укладено договори. Контроль є необхідним заходом, зважаючи на неопоодинокі випадки у минулому, коли на Тернопільщину звозили сміття з сусідньої Львівщини.

Додатково проводиться радіологічний контроль, щоб уникнути забруднення радіоактивними відходами. Крім запланована дегазація полігону. Це запобігає виникненню пожежі, адже газ на полігонах твердих побутових відходів є небезпечним та може спричинити загоряння в будь-яку пору року.

Дешева електроенергія 

Газ метан, що виникає внаслідок ущільнення сміття використають для виготовлення електроенергії. Уже найближчим часом тут буде облаштована біогазова установка. Фактично створюється міні-ТЕС. Планується, що вироблена електроенергія буде продаватись в мережу за зеленим тарифом. Вигідно інвестору і місту. Електроенергія відразу відводиться через трансформаторну станцію в загальну електромережу.
Сміттєсортувальна та сміттєпереробна лінія на Малашовецькому полігоні вже працює. Тернопіль не лише позбавився загрози повторення сміттєвої кризи, а й починає заробляти на смітті.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ