Бережіть себе та своїх дітей!: Оперативний штаб звітує про стан захворювання на грип та ГРВІ у Тернополі

0
190
 
Бережіть себе та своїх дітей!: Оперативний штаб звітує про стан захворювання на грип та ГРВІ у Тернополі
Епідемічна ситуація у місті
Нажаль останніми днями у Тернополі на грип та ГРВІ найчастіше хворіють школярі. Проте ситуація контрольована, запевняють фахівці. Щодня рівень захворюваності моніторить оперативний штаб, який створений за наказом міського голови Тернополя Сергія Надала. Міська рада регулярно інформує тернополян про рівень захворювання через ЗМІ.
В окремих школах локальний карантин
Призупинене навчання в окремих класах окремих шкіл. Рішення приймається індивідуально на основі кількості хворих дітей у окремому класі. Для прикладу, 27 січня тимчасово зупинили навчання у трьох молодших класах школи №14. 28 січня на вимушені канікули підуть також учні ще трьох молодших класів також у школі №14, один клас у школі №24 та один клас у школі №15. Тобто на карантин закрили 8 класів. Передумовою рішення про локальний карантин було те, що у цих класах через грип і ГРВІ відсутніми було більше 20% учнів. В інших класах і школах Тернополя навчання триває.
При цьому, 27 січня були відновлені заняття у педагогічному ліцеї, школах №17 та №11, де до цього був запроваджений карантин.
Інтенсивна інформаційна кампанія
Коли попереджений, то озброєний, – говорить прислів’я. Тому велику увагу штаб приділяє роз’яснювальній та інформаційній роботі.
“Ведеться велика інформаційна кампанія в місті, щоб люди якомога швидше зверталися до лікаря. Це скорочує час можливого розвитку ускладнень у пацієнтів внаслідок інфікування. І це дає свої результати”, – розповідає директор міської дитячої лікарні Андрій Артимович. Лікарі закликають всіх пройти процедуру вакцинації. Після вакцинації ймовірність захворіти близька до нуля.
Дезінфекція громадського транспорту
Аби не допустити розповсюдження інфекції у Тернополі дезінфікують тролейбуси та комунальні автобуси. Салони обробляють розчином неохлору. Цей розчин вбиває шкідливі бактерії та віруси.
Це робиться тому, що грип та ГРВІ швидко поширюються у закритих приміщеннях і це становить потенційну загрозу для всіх пасажирів. Щоб зменшити ризик поширення інфекцій у громадському транспорті, профілактична дезінфекція проводиться щоденно.
Протизапальні медикаменти у лікарнях
Оперативний штаб відстежує наявність необхідних протизапальних медикаментів у лікарнях міста.
“Ситуація із захворюваністю моніториться щогодини. Планово створено 10-денний запас жарознижувальних препаратів”, – повідомляє заступниця начальника відділу Тернопіської міськради Ольга Ярмоленко.
У лікарнях Тернополя запровадили масковий режим і підготували додаткові ліжкомісця, та поки що такої потреби немає.
У штабі в черговий раз нагадують, як вберегтись від захворювання
1) Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим.
2) У разі захворювання слід якомога скоріше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням. Це дуже небезпечно.
3) Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.
4) Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.
5) Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:
– уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу. Якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м;
– обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;
– якомога частіше провітрюйте приміщення;
– намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;
– уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
– прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;
– частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).
6) Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності по місці проживання.
7) По місцю праці звертайтеся керівників щодо проведення вакцинації.
За інформацією Тернопільських ЗМІ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ