«Мені діагностували хворобу Лайма», – тернополянин Роман Воробйов про наслідки укусу кліща

0
850

Словом… На початку цього літа мені діагностували хворобу Лайма. Одразу варто сказати, що це не смертельна хвороба і піддається лікуванню, якщо бути уважним до себе. Вона просто хижо перебігає і дуже довго лагодиться. Це інфекція, що роками може повільно жерти твій організм, впливати на серце, голову, на нервову систему та опорно-руховий апарат. Її дуже тяжко вичислити та діагностувати. І, звісно ж, рідкісна – власне, як і будь-яка хвороба, названа за прізвищем.

Хоча у мене і є подруга, що вже хворіла такою ж хворобою… Ми з нею навіть придумали десь з десяток жартів про Латексфауну та “лаймові небеса”. Втім, не про це мова.

Захворіти нею можна лише одним чином – через укус кліща. Власне, так і трапилося – мене вкусив кліщ у тернопільському “Парку Здоров’я”. А один з моїх лікарів консультував мене за метрів сто від місця зараження.

І ви мабуть бачили такі вивіски та клеєні скотчем до дерев папірці з написами: “Обережно, кліщі!”. А якщо у вас є друг-лінвіст, то могли навіть чути жарт про те, що через кому це звучить не як попередження для людей, а як звернення до кліщів.

В усякому випадку сам так жартував часто.

Власне, це і причина цього допису. Коли ви наступного разу зберетеся на шашлики, як і я, на пікнік у “лісопарк”, на просто фрізбі, на пиво-настолки-пісні-гітари-багаття… то просто візьміть із собою спрей проти комарів. Та побризкайте собі та всім своїм на руки-ноги-шиї.

А якщо знайдете на собі кліща, то краще не витягайте. Це – чи не найважливіша частина допису. Якщо він на тілі кілька годин, то вже все вам передав. Йдіть до швидкої на Шпитальну, там покладуть до коробочки, віднесіть в лабораторію, живого, там перевірять і скажуть. А потім три дні проковтніть профілактики. Бо вже повноцінного Лайма доведеться лікувати місяцями. І це недешево.

А ліки проти Лайма не будуть приносити вам хорошого настрою та енергії.

Бо після курсів лікування не буде чітко зрозуміло, чи зникла вона, бо всі болі, будь-які, головні, в суглобах, сердечні-серцеві, ломоти в м’язах, температури-безсоння – це все може бути Лаймом. Але ніхто не скаже точно.

Через тиждень почнеться ще один курс лікування. Мені суперпощастило лікуватися так рано. Це все допомогло зрозуміти трішки краще себе.

Піклуйтеся про себе і всіх своїх. Спіть міцно, коли спиться спокійно, їжте тоді, коли організм хоче цього. Проведіть день з друзями за світськими бесідами і вечір за розмовами з батьками. Ваші дитячі мрії прекрасні і ваша посмішка неймовірно тепла. Але не жертвуйте надміру, а коли сумно – то просто сумуйте. Адже завтра буде сонячно. Адже сумувати – це нормально.

Роман ВОРОБЙОВ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ