Тернополянам радять у ці дні дуже берегти дітей і домашніх тварин

0
541

дітиХоч цьогорічна весна й не так часто радує нас теплом, проте в окремих районах України вже потерпають від паразитів, які активізуються саме в цю пору. Так, на Тернопільщині з укусами кліщів в лікувальні заклади звертаються ще від кінця лютого. За цей період в області від цих небезпечних паркових комах постраждало понад 100 осіб, у семи випадках є підозра на хворобу Лайма. Лише наприкінці квітня міські парки покропили спеціальними хімікатами, а 4 травня – також дитячі майданчики і території дитсадків.

Енцефалітні кліщі дуже небезпечні, оскільки один укус такої комахи може викликати хворобу Лайма. Та як вберегти дітей, які люблять гратися на зеленій травичці, зривати квіти і зелені гілочки дерев?

– Мій родич отримав такий укус і майже місяць лежав у лікарні. – розповідає тернополянка Олена, – На нервову систему ці укуси, знаю, діють. І ніби й хочеться прогулятися, але ж… У садочка і школах, то вчителі кажуть дітям, що дуже обережні були.

– То неможливо заборонити дитині. Він все одно біжить в травичку. – скаржиться мама Вікторія, – Бачу, попередження висять, але може більше їх треба повісити.

– Вони взагалі небезпечні ті кліщі і для дітей, і для доросли. – Говорить Оксана Задорожна. – То треба робити дезінфекцію, звертатися в санепідемстанцію, щоб обприскували чимось. Вони знають, що робити.

Аби хоч якось знешкодити кліщів, парки і дитячі майданчики у Тернополі обробляють спеціальними хімікатами. Але чи не зашкодять вони здоров’ю людей?

– Небезпечним є концентрований розчин, але в нас є на собі засоби захисту ,тому безпосередній контакт не шкідливий. Ну, можливе подразнення органів дихання. Тому ми зараз пропонуємо тернополянам часто парки не відвідувати. – Розповідає директор обласного КП «Профілактична дезінфекція» Ігор Мяковський. – Хоча це відкрита територія і вітер швидко провітрює. Якщо є дотик до препарату, то гибель кліщів 100-відсоткова. Але на природі позбутися від них повністю нереально. Практика показує, що на 80-90% укусів кліщів поменшає.

Оскільки погода цієї весни дуже мінлива, то тернополяни сумніваються в ефективності таких обприскувань – вже після першого сильного дощу – хімічні речовини змиваються в ґрунт. А тому, прогулюючись парком, варто бути обачними. Також, якщо ви вигулюєте домашніх тварин, потрібно перевіряти чи не вчепився паразит і до них.

– Люди гуляють в парках і кліщі часто чіпляються до домашніх тварин і переносяться до приміщень. Тому потрібно їх оглядати. Тому що, якщо вони нічого не зашкодили тваринам, то можуть зашкодити людині. – Зауважує зав. відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – І ніби, здається, людина і в парку не була, і в лісі не була, але її вдома вкусив кліщ. Тому ми рекомендуємо, коли приходити з прогулянки, оглянути себе, огляну ті речі, в які ви були одягнуті. І щоб не відбувся укус кліща, треба робити такі огляди.

Фахівці кажуть, пік активності кліщів припадає на травень-червень – саме в цей період потрібно бути дуже обережним. Найгірше, коли люди не помічають укусу цієї комахи і ускладнюють таким чином процес лікування. Тоді такі випадки можуть стати дуже небезпечними.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ