Талановита галичанка виготовляє одяг, який лікує алергію і заспокоює нервову систему

5
5629

Львів’янка Вікторія Галамага вирішила відродити стародавнє мистецтво українського народу. За два роки створила колекцію Арт-текстилю з етно-мотивами і заснувала інноваційний проект, який презентує Україну в світі. Поціновувачі її виробів з войлоку – жінки усієї країни. Серед них і тернополянки.

– Відроджую мистецтво збивання повсті Карпатського регіону України, – розповідає пані Вікторія. – Інновація в тому, що в моїй творчості проявився синтез народного етно із сучасним втіленням технології виготовлення виробів, стилів і фактур. На цю тему написала великий проект.

Колись збивання повсті в Карпатах було складним – стрижене руно вівці звивалось, як пряжа. Потім повсть несли до стрімкої річки, де були споруджені ємності для збивання. Фахівці знали, скільки часу потічок мав збивати вовну, з якої висоти має падати вода і з якою швидкістю. То була майстерність, набута з покоління в покоління. І тільки тоді з повсті виготовлялись горсики, киптарики, кардигани, які оздоблювали квітчастими орнаментами і розшивались пацьорками.

До слова, дизайнери сучасної моди мають справу з готовим текстилем і команду майстрів, які створюють виріб, чітко виконуючи тільки одну операцію (до 5-7 майстринь працюють над виробом). А дизайнер з повсті сам має продумати, з яких компонентів він створить і матеріал, і його фактуру. Для цього існують десятки складових і сотні технік. Надалі одночасно створюючи текстиль, виготовляють виріб і його декор. Це інноваційний, ексклюзивний авторський продукт, всі етапи якого дизайнер створює вручну.

Пані Вікторія каже, що такий натуральний одяг людство цінує вже тисячі років.

– Цінність виробів з повсті була завжди – як зараз, так і тисячі років тому, – додає майстриня. – І колись, і сьогодні такий одяг носили заможні люди. Майстрів цінували, їх працю високо оплачували. Люди, які належно оцінюють авторські вироби, як правило, з розвинутим смаком. Це поціновувачі краси, естетики, які самі займаються творчістю і усвідомлюють цінність Арт-текстилю.

Войлок шляхетний, натуральний, з цілющими властивостями і неймовірними фактурними ексклюзивними рішеннями в стилі. У світі його високо цінують креативні дизайнери. У Франції – дизайнер Пьер Сорбьє, В Америці Томас Хорст і колишня львів’янка Ірена Левкович, в Україні Діана Нагорна, в Прибалтиці – Vilte. Багато дизайнерів, яких приваблюють інноваційні технології, виготовляють авторські вироби з вовни овець.

У вовні овець присутній ланолін. Це речовина, яка лікує алергію. Унікальна теплоізоляція, шерстинки налагоджують циркуляцію крові, лікують запальні процеси. Вовна дихає, тому не парить і в літню пору року. Має енергію природи, яка позитивно впливає на енергетику людини. У цих виробах комфортно і зручно. Вовна не електризується, сприяє нормалізації теплообміну і диханню шкіри. Вона нормалізує кровообіг, знімає статичний заряд зі шкіри. Впливає на нервову систему – дотик до тепла вовни заспокоює і вселяє хороші відчуття. Крім того, є позитив на підсвідомому рівні. Мирна вівця живе на чудових полонинах. Однозначно, те, що руно стрижене, це не шкодить вівці. Тварину не вбивають. Одяг з вовни екологічний. Й догляд за одягом не складний. Але великі вироби, верхній одяг краще віддавати в суху чистку.

Виробами Вікторії Галамаги зацікавилися за кордоном.

– Запрошували на український фестиваль до Англії, – ділиться мисткиня. – З Франції і Латинської Америки писали, що закохані в цю теплу творчість. Хотіли  приїхати до мене на майстер-клас, але дуже далеко і є мовний бар’єр. Українці в Чикаго запропонували написати про мене в глянцевому виданні Ukrainian people. З Австрії неодноразово запрошували взяти участь у фестивалях і ярмарках, кликали до Іспанії. Тому маю необхідність фінансової підтримки, щоб презентувати колекцію на запрошення в Європі і Америці. Аби організувати поїздку за кордон зі своїми виробами, потрібні чималі кошти.

В Україні, на жаль, не найкраща економічна ситуація і придбати виріб авторської ручної роботи більшість не мають можливості. Тому шукаю спонсора, який допоможе показати мою колекцію в Європі. Бо це рівень презентабельності України в світі.

Підтримайте нас. Номер картки Приватбанку

5168 7573 9443 5988. Галамага Вікторія Валентинівна

Пані Вікторія каже, що смак до краси, талант і вміння малювати успадкувала генетично. Ще раніше вона оволоділа ткацтвом.

– Мала щастя народитися в освіченій родині творчих особистостей, науковців, музикантів, талановитих архітекторів, літературознавців і просто високодуховних людей, – продовжує Вікторія Галамага. – Моя талановита бабця мала вишуканий смак. У домі всюди було ірландське мереживо, вишивки-витинанки, розшиті шовком. Бабця мала музичний дар, хоч за освітою була лікарем.

За фахом Вікторія Галамага – викладач фортепіано. Оволоділа ще кількома професіями – ткаля, екскурсовод, ріелтор. Усе життя вчиться і досліджує нове.

– Коли мені виповнилося 64 роки, я вперше зустріла в Інтернеті інформацію про повсть, – усміхається пані Вікторія. – Навчилася творити таку красу через інтернет, дивлячись відео майстер-класів.

Спілкувалася Наталія ЛАЗУКА

Стаття розміщена на конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!», ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

5 КОМЕНТАРІ

  1. Я очень понимаю, то чем занимается Виктория и очень рада, что я не одинока в своем роде! Мое творчество и ТМ “Lara Korotenko textures” cостоит из создания энергетичесуой ткани , новой текстуры с авторским изображением, которое полностью состоит из природы и ее энергетики – у меня тоже на генетическом уровне это и еще есть дар видеть чего нет в мире моды! И мое предложения сказаное не ТВ – все это создавать на Украинской такни и представлять коллекции одежды полноценно, как “Made in UA” и последняя проба на кастинге NFZ – совершенно не расшевелило наш уже укоренелый менталитет! Ми произведения нельзя пробовать на зуб – они работатют на уровне открытых чувств и то, что ищет человек чистого и искреннего! А если смотреть в общем, то конечно же будет ответ – “красивый принт и больше ничего”! Поэтому я тоже уже 5 лет только – сама! пытаюсь найдти единомышленников и производителей желающих развивать нашу Украину на Европейскм рынке и особенно дома – в Украине!

  2. Дякую за розуміння ситуації. Знайти підтримку держави – не реально. Писала, навіть , грант в УКРАЇНСЬКИЙ КУЛЬТУРНИЙ ФОНД. ПІДТРИМКИ НЕ ЗНАЙШЛА. В Європі майстрів , дизайнерів фільцмейкерів підтримує держава , вітає розвиток ЕКО напрямку , дає премії і нагороди за збереження фауни ( бо використовується тільки стрижене руно , з якого можно виготовляти еко – хутро , шуби .)

  3. Дуже круто! Бажаю вам успіху! Великий грошей не маю, щоб підтримати фінансово, бо я теж митець, і теж намагаюся проштовхнути своє мистецтво в Іспанії, можу підтримати своїми малюнками, якщо цікаво пишіть.

  4. Щиро дякую всіх , хто вподобав мою творчість і написав гарні коментарі . Також дякую жертводавцю , яки й підтримав мій проект. Любий внесок сприяє поповненню колекції . придбанню сировини для роботи і народженню наступного мистецького проекту ! Бажаю всім Божого благословення і успіху !

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ