Відкрите місто: У Тернополі вперше в Україні прийняли «Конституцію» міської територіальної громади

0
79

На засіданні 33-ої сесії Тернопільської міської ради депутатами затверджено Статут Тернопільської міської територіальної громади. Це нова «Конституція» уже не одного міста, а цілої – Тернопільської міської територіальної громади. Документ визначає стратегічний напрямок роботи мерії: відкритість влади та пряме народовладдя.

Тернопіль – перший обласний центр, який прийняв Статут МТГ

Тернопіль став першим обласним центром в Україні, де прийняли Статут міської територіальної громади. Рекомендації щодо внесення змін до Статуту були запропоновані  «Інститутом демократичності міст» і Асоціацією міст України. Розробляли їх члени спеціально створеної робочої групи у відповідності до рішення «Про добровільне приєднання до Тернопільської міської територіальної громади», яке було ухвалене Тернопільською міською радою. Розробники нового Статуту МТГ послуговувалися метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей у здійсненні місцевого самоврядування на території Тернопільської міської територіальної громади.

До складу робочої групи, що впродовж чотирьох місяців працювала над розробленням проекту Статуту Тернопільської міської територіальної громади, увійшли голови депутатських фракцій, старости населених пунктів, що приєдналися, керівники структурних підрозділів міської ради та експерти проекту USAID «Громадяни в дії» ГО «Український незалежний центр політичних досліджень» та Асоціації міст України.

Під час роботи над документом були проаналізовані рішення ради, в яких прописані процедури участі громадян в управлінні своїм адміністративним центром відповідно до стандартів кращого врядування, оцінка якості місцевих процедур, які регулюють прозорість роботи міської ради і можливості залучення громадян до вироблення рішень та запровадження кращих практик місцевої демократії.

У Статуті – максимальна відкритість влади

Запропонований проект Статуту був опрацьований усіма членами робочої групи та пройшов узгодження на засіданні постійної комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

В ході розроблення Статуту коригуванню підлягали положення, які є невід’ємною частиною Статуту: Про загальні збори жителів громади, Про громадські слухання, Про місцеві ініціативи та Про консультації з громадськістю.

Очільник Тернополя Сергій Надал наголосив, що ті зміни, які були прописані у Статуті та затверджені сьогодні депутатами, є яскравим прикладом публічності та відкритості у роботі Тернопільської міської ради.

В свою чергу, присутній на сесії у Тернополі адвокасі-менеджер з розвитку місцевої демократії проекту «Громадяни в дії» ГО «Український незалежний центр політичних досліджень», юрист, один із авторів дослідження «Індекс демократичності міст – 2018» Максим Лукінюк відзначив, що ухвалення цього Статуту є важливим, адже Тернопіль став першим обласним центром в Україні, який прийняв Статут об’єднаної міської територіальної громади.

«Після ухвалення нового Статуту, Тернопіль зможе увійти у п’ятірку кращих обласних центрів України у дослідженні демократичності міст», – додає експерт.

Тернопіль вже декілька років активно запроваджує принципи прямого народовладдя та відкритості перед громадою. Як показують українські та міжнародні рейтинги, за впровадження системи відкритості влади та залучення громади до управління містом Тернопіль є лідером серед великих та середніх міст України.

Як пояснює міський голова Тернополя, відкритість влади – це довіра до місцевого самоврядування. «Чому це так важливо? По-перше, це відкритість влади та спрощення роботи для бізнесу. По-друге, це викорінення навіть натяку на корупцію. Адже все відбувається через електронну систему, практично виключається людський фактор. Таким чином, ми ще більше підвищуємо довіру до органів місцевого самоврядування, як з боку інвестора, так і з боку людей», – підкреслив Сергій Надал.

Які електронні сервіси діють у Тернополі

Електронна петиція. Платформа, яка дозволяє жителю громади подати електронну петицію або підтримати уже створену петицію (працює з 2015-го року).

Громадський бюджет. Платформа, через яку тернополяни можуть подати проект, який буде реалізовуватися за кошти Громадського бюджету, голосувати за проекти та спостерігати за тим, як вони реалізуються (працює з 2016-го року).

Електронні консультації та опитування. Через платформу міська рада ініціює проведення опитувань, консультацій та обговорення важливих подій у житті громади. За результатами цього враховуються пропозиції громадськості. Окрім того, консультації та опитування можуть пропонувати самі громадяни (працює з 2018-ого року).

Відкрите місто. Платформа, яка дозволяє жителям інформувати про комунальні проблеми та слідкувати за станом їх вирішення комунальними структурами або виконавчими органами (працює з 2014-ого року).

Система публічних закупівель ProZorro. З 1 жовтня 2015 року Тернопільська міська рада однією з перших в Україні розпочала здійснювати закупівлі через систему електронних закупівель «PROZORRO».

Електронна торгова система ProZorro.Продажi. У Тернополі проведення конкурсів на право оренди майна комунальної власності здійснюється через ProZorro.Продажi з 2018 року.

Відкриті дані. Тернопіль використовує для публікації інформації у форматах відкритих даних власний портал https://opendata.te.ua/, дані з якого автоматично відображаються на загальнонаціональному порталі (працює з 2018-го року).

Е-освіта. Онлайн-запис у дитячий садок http://www.dnz.te.ua/.

Е-медицина. Онлайн-запис на прийом до педіатра та онлайн-запис на прийом до лікаря.

Електронний документообіг. Електронний документообіг SX-GOVERNMENT для взаємодії між структурними підрозділами міської ради.

Програма для надання послуг через ЦНАП. Програма, у якій працюють працівники ЦНАПу, – «Універсам послуг» + інформація про діяльність ЦНАПу (окремий сайт) http://cnap.rada.te.ua.

Е-транспорт. Можливість слідкувати за рухом громадського транспорту http://detransport.com.ua.

Оплата за житлово-комунальні послуги. Портал для онлайн-оплати за житлово-комунальні послуги http://www.oplata.te.ua.

WEB-камери. Завдяки сервісу тернополяни мають можливість у режимі реального часу слідкувати за подіями через веб-камери міста https://webcam.te.ua.

За матеріалами ТМР

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ