Кому і чому потрібні диверсії на Тернопільщині?

0
167

Останнім часом Україну намагаються зіштовхнути у хаос через реальні та інформаційні диверсії

Фальшива атомна загроза

Недільного ранку кілька тернопільських ЗМІ повідомили про аварію на Хмельницькій АЕС. Повідомлення про наявність радіоактивного забруднення в регіоні з’явилося в ефірі «Ua: Українське радіо Тернопіль» о 9:30. Вже за півтори години його спростували. Близько 11 години голова Тернопільської ОДА Степан Барна на своїй сторінці facebook написав про фальшивку і не виключив зовнішнього втручання. Цю ж версію підтвердив  начальник відділу оповіщення та оперативного чергування Управління ОДА Володимир Фаріончук. Начальник Управління з питань цивільного захисту населення Тернопільської ОДА Ігор Лівінський зазначив, що «скоріш за все, це було несанкційоване втручання…». Про появу повідомлень було поінформовано СБУ та Національну поліцію. Усі чиновники також підтвердили, що нова система оповіщення перебуває тільки в стані тестування і вона не могла використовуватися. Експерти, знайомі з системами екстреного оповіщення, зазначають, що під час тестування подібних систем, не використовують повідомлення, які можуть спровокувати паніку. Як правило, передаються слова: «УВАГА! Це навчальна тривога!» – чи щось подібне. Тож, якщо звести всі факти до купи, ми, ймовірно, маємо справу з диверсією, яку свідомо організували ворожі до України сили. Можливо, мала місце хакерська атака, яку доволі часто проти нас влаштовує Росія. Тож, «фальшива атомна атака», швидше за все, є одним із проявів інформаційної війни, покликаної посіяти недовіру, невпевненість, страх. І кожен з нас має бути готовий протидіяти таким операціям на особистому рівні, перевіряючи інформацію, та на громадському — повідомляючи СБУ і Поліцію про можливі диверсійні дії.

Страх і брехня — інструменти війни

Ще китайський полководець Сунь Цзи, що жив більше 2,5 тис років тому, у своєму трактаті «Мистецтво війни» стверджував, що правитель має щедро платити шпигунам. Будь-які витрати на шпигунів будуть набагато меншими, ніж витрати на воєнні дії. Сунь Цзи розглядав війну як сукупність політики, дипломатії, шпигунства і взагалі вважав, що найкращою перемогою є, коли країна чи народ потрапляє під вплив без застосування воєнної сили. «Руйнуйте все, що зміцнює силу ворожої держави, зсередини тієї держави і руками її громадян. Для того вживайте всіх засобів і способів, не оглядаючись ні на що», – писав він. Тож провокування хаосу і страху через брехню, поширення фальшивої інформації — є одним з головних інструментів сучасної війни. У Росії, як показує практика, не економлять на фінансуванні диверсантів, як реальних так й «інформаційних».

Кілька тижнів тому СБУ повідомила про діяльність російської агентури, яка пропонувала $2000-4000 за підпали церков Московського патріархату. 18 лютого у Запоріжжі затримали двох виконавців та організатора при спробі підпалити храм.

Згадаймо 2014 рік і початок агресії проти України. Тоді Інтернетом масово ширилася інформація про «зраду» і «жахіття війни». Поширювалися історії про те, як будуть зруйновані міста. Зокрема, було повідомлення про перехід флагмана українського флоту «Гетьмана Сагайдачного» на сторону ворога. У квітні 2014, якраз за місяць до президентських виборів, які мали легітимізувати українську владу, у Тернополі відбувся штурм міської ради. Зроблено це було тоді, коли усі, включно з місцевими громадами «по нитці» збирали ресурси на підтримку армії.

Подібним чином діяли і сто років тому російські більшовики, які створили «фальшиву народну республіку» з «народним секретаріатом» на чолі і протиставляли їх Генеральному секретаріату УНР. Більшовики переконували, що проукраїнські сили служать «генералам», бо у них «генеральний секретаріат», а вони, відповідно, «народу». Закінчилося це мільйонами вбитих та закатованих.

Так само, як «розповіді про українських фашистів» вже вартують десятків тисяч вбитих українців у війні теперішній. Тими ж методами діють не лише у нас, але й у Європі. Серед лідерів протестантів акції «жовтих жилетів», під виглядом активістів, що прикриваються благими намірами, боротьбою з корупцією, були помічені люди, які за російські гроші воювали проти України на Донбасі.

Мета усіх цих активностей одна — посіяти страх, хаос, недовіру до державних структур та органів місцевого самоврядування, щоб ослабити державу.

Для провокацій обрали Тернопіль

Чому ж для диверсії обрали Тернопіль? По-перше, це розхитати ситуацію у одному з найбільш патріотичних регіонів, форпосту «західного П’ємонту демократії», напередодні річниці вшанування Героїв Небесної сотні. Під час Революції Гідності 19 лютого, коли, здавалося, що «Майдан впав» свіже підкріплення прийшло із Заходу, Тернополя, Львова, Івано-Франківська.

По-друге, посіяти недовіру до сильного управлінця, що злагоджено діє у критичних ситуаціях. Пригадаймо, що мер Тернополя, перший з міських голів, хто публічно підтримав громаду ще у листопаді 2013 року. Були створені спільні органи управління з громадою. Це зупинило хаос, коли перестали працювати державні органи. У найбільш буремні дні революції, все працювало злагоджено. Тож, посіяти недовіру до сильного місцевого управлінця, один з методів ослабити державу. Ворогам потрібні ті, хто сіє зневіру. Пригадаємо, як у ті дні, у березні 2014 року, один з нинішніх кандидатів у президенти і голова Львова говорив українцям, що «вони програли війну». Очевидно, що не всі готові діяти тоді, коли треба.

По-третє, показати українцям, що у їхній державі «нема спокійного місця», де панує мир і порядок та спрямувати весь гнів проти державних органів та органів місцевого самоврядування. Вороги намагатимуться скористатися нашим невдоволенням.

Протидіяти маніпуляціям

Перш за все, треба керуватися здоровим глуздом і прагматизмом. Провокатори розраховують на критичні настрої людей і намагатимуться ними скористатися. Людьми під впливом емоцій легко керувати. І нам варто розуміти, що у нас є недоліки. Ми можемо бути невдоволеними. Але ми усі недоліки виправимо, якщо збережемо управління своєю державою. Якщо ж дозволимо керуватися виключно емоціями, то можемо втратити державу і знову потрапити у рабство, як це було у нашій історії.

По-друге, треба бути готовим, що ближчим часом на нас виллється ціла купа фальшивок. Можуть бути «скандальні викриття», газети і листівки у кожну скриньку із розповідями «активістів», як «все погано». Чергові повідомлення по радіо через втручання хакерів. Треба розуміти — уся негативна інформація спрямована на те, щоб вселити думку про «безвихідь», де нема місця позитивним змінам.  І найголосніше про корупцію та зраду, будуть кричати самі зрадники та корупціонери. Кожен із нас має виявляти таку інформацію і у разі підозри повідомляти відповідним органам СБУ та Національної поліції. Якщо є можливість, то зупинити розповсюдження такого матеріалу, просто зібравши його і здавши в макулатуру.

По-третє, оглядатися довкола. Дивитися на реальні зміни, які відбуваються з Україною. Долучатися до громадських обговорень. Спільних проектів, які проводить громада та місцеве самоврядування. Тобто бути активним учасником позитивних змін у місті та країні.

Гнат Тарківський.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ