Сергій Надал: Націоналіст має бути рішучим і мудрим

0
75

Добрий націоналіст той, хто бачить перспективу, керується здоровим прагматизмом в інтересах держави. У цьому переконаний міський голова Тернополя Сергій Надал – він розповів, які риси потрібні сучасному націоналісту.

Бути націоналістом стало модно

Бути націоналістом стало популярним в останні роки. Люди зрозуміли важливість основоположних підвалин держави таких, як нація, мова, історія, вміння керуватися власними державними інтересами для самозбереження.

Раніше все це було «філософією» порівняно невеликої частини населення України. Багато вважали націоналістів архаїчними диваками. Націоналісти ще на зорі Незалежності розуміли, що потрібно готувати свою армію та проходити вишколи. Що треба опиратися в економіці на власні сили і керуватися принципами «свій до свого по своє», «українські гроші, в українські руки, на українську справу» попри те, що світ є глобальним. Що треба шанувати власні традиції, мову, культуру, історію, героїв, бо це основа єдності нації. Тепер це усвідомлення більшості українців.

По-суті, ще багато років тому саме націоналісти передбачили, як має розвиватися світ. Вони, зрештою, змогли донести українцям істину Степана Бандери про потребу обирати свободу, щоб мати ніким не відібраний власноруч вирощений хліб. Вони показали, що треба діяти навіть тоді, коли, здавалося б весь світ проти тебе. Це одна з причин, чому мені імпонують саме такі погляди патріота націоналіста.

 Націоналіст керується ідеєю

Почесний громадянин Тернополя, засновник і перший провідник ОУН Євген Коновалець колись сказав: «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії». Так от, націоналіст – це той, хто стає творцем історії, хто розуміє та усвідомлює важливість ідеї. Хто розуміє, що без знання історії і поваги до героїв, не буває економічного добробуту, бо твою націю завжди будуть розколювати зовнішні сили, яким не потрібна сильна Україна. Керуватися навіть великою ідеєю у час, коли навколо багато пустословів, важко. Бо кожен намагається тебе зневірити.

Але багато великих справ починалися зі слова. Націоналісти першими йшли у лави УПА і боролися навіть розуміючи, що можливо ніколи не застануть незалежної України, за яку воювали. Вони знали, що роблять свою справу заради майбутнього, бо керувалися ідеєю.

Націоналіст – це той, хто починає працювати на успіх тоді, коли решта лише говорять, не розуміють навіть доцільності такої праці або не усвідомлюють її важливість. Скажімо, ще кілька років тому нас критикували за великі інвестиції в енергоефективність. Тоді, коли газ був дешевим і від нього не залежала, як це є сьогодні, безпека України – усі проекти з енергоефективності, справді, здавалися марнотратством. Але сьогодні в громадян вже є підтримка енергоефективності. Тобто, націоналіст – це той, хто знає, що робити вже зараз і робить це навіть, якщо його критикують.

Діяти рішуче, але виважено та мудро

Цього року Україна відзначає кілька великих віхових дат для історії. Найважливіша — це 100 років Акту Злуки, коли остаточно було сформовано українську державу практично у сучасних межах. Цього ж року нас очікують вибори президента і вибори парламенту. Безперечно, що є багато того, що не подобається у діяльності влади, будь-якої, центральної, місцевої. Є за що критикувати. Є і позитивні сторони. Безперечно, що кожному з нас хотілося б виключно перемог, без поразок. І цими очікуваннями радо маніпулюють вороги України, які прагнуть лише занепаду нашої держави.

Тож, націоналіст – це той, хто не шукає простих рішень складних проблем, особливо, якщо такі рішення ставлять під загрозу існування української держави. Націоналіст пам’ятає, що найбільшим злочином є шкодити своїй нації і є свідомим того, що саме він, конкретна людина, є співвідповідальним за долю всієї нації і держави. Тож націоналіст має діяти рішуче, але бути мудрим та виваженим. Він мусить робити все те, що приведе до перемоги, навіть, якщо вона настане не одразу, і уникати будь-яких дій, які підштовхують до занепаду та поразок.

Тож, кожного разу, коли ми питаємося, хто і що зробив для української держави та громади, маємо запитувати себе, що зробив конкретно я для збереження і розвитку своєї батьківщини. Це і буде кращим проявом доброго патріотизму та справжнього українського націоналізму.

Міський голова Тернополя

Сергій Надал

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ