У Тернополі 2019 рік проголошено Роком Степана Бандери

0
123

Для незалежної держави важливі символи

Рішення про відзначення Року Степана Бандери у Тернополі у 2019-му було прийняте під час останньої сесії міськради. Зумовлене воно 110-річницею від дня народження  лідера та голови Проводу ОУН(б), одного з ініціаторів Акту відновлення Української Держави від 30 червня 1941 року,  політичного в’язня концтабору Заксенгаузен, непримиренного борця з радянським окупаційним режимом. Міський голова Тернополя Сергій Надал, що був одним з ініціаторів такого рішення, зазначив, що для України важливо відновлювати повагу до своїх історичних героїв.

«Ми врахували суспільний запит та потребу належного вшанування вкладу Степана Бандери у становлення Незалежної України. У Тернополі практично немає жодної родини, представники якої б не були пов’язані з рухом за Незалежність України. Степан Бандера став уособленням та символом боротьби за незалежність України. Багато поколінь українців від вояків УПА до учасників теперішньої війни на Сході, їхні вороги називали не інакше, як «бандерівці». В українській армії з гордістю носять шеврон з червоно-чорним прапором, що був прапором ОУН (б). Рішення тернопільської міської ради є маленьким кроком у великій справі — відродженні належної поваги до українських героїв минулого і сучасного»,  – зазначив Сергій Надал.

На думку міського голови з поваги до минулого починається майбутнє. «Перше, що робить будь-який колоніальний режим — це знищує мовну, культурну та історичну ідентичність поневолених. Це роблять свідомо, бо без цих ознак, немає нації, немає єдності, немає самоповаги. Тож з поваги до минулого, починається майбутнє. З’являється розуміння, чому потрібна своя незалежна держава. Ідеологія завжди передує добробуту. Тому нас Бандера вчив обирати свободу та ідею власної держави, щоб мати свій ніким не відібраний хліб», – переконаний Сергій Надал.

Правда допоможе зруйнувати міфи

Очільник Тернополя також висловив думку, що ухвалення подібних рішень на місцевому рівні, сприятиме руйнуванню пропагандистських міфів щодо Бандери та українців у світі, а також прискорить процес належного визнання Степана Бандери на державному рівні.

«Чим більше буде рішень таких, як прийняла ТМР, тим більша буде підтримка належного визнання Степана Бандери на офіційному рівні в державі. Таке визнання допоможе раз і назавжди зруйнувати міфи про український національно-визвольний рух та його учасників. Відсутність «офіційного статусу» Бандери дає змогу багатьом ворожим силам далі поширювати ще радянські міфи про «буржуазний націоналізм», про «поганих українців».  Наше завдання — розповісти правду, яка руйнує міфи, і донести волю народу. Саме так починалася наша Незалежність. Спочатку на місцях, зокрема у Тернополі, підняли синьо-жовтий прапор, почалися збори Товариства української мови, почалися мітинги за відновлення незалежності, за правдиве викладення історії. А тоді прийшла Декларація про суверенітет та Акт проголошення Незалежності України. Сьогодні ми робимо те саме, остаточно руйнуючи ворожі міфи», – зауважив Сергій Надал.

Такі рішення мають, на думку міського голови, сприяти і нормалізації стосунків з сусідами.

«Сьогодні є спроби втручання у внутрішні справи України з боку наших сусідів, в тому числі через відсутність однозначного трактування національно-визвольного руху та діяльності історичних особистостей на офіційному державному рівні. Сподіваюся, що коли наші сусіди зрозуміють, що таке шанування історичних постатей є нашим правом і є виявом волі народу, у них буде більше розуміння і поваги до нас. Тоді всі конфлікти підуть у минуле, а буде лише взаємовигідна співпраця», – підсумував Сергій Надал.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ