На Тернопільщині компенсують 900 тисяч гривень за кредити малому та середньому бізнесу

0
115
Тернопільщина стала першою областю, яка втілюватиме програму часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами для суб’єктів малого та середнього підприємництва області. Така ініціатива можлива завдяки співпраці обласної державної адміністрації з Німецько-Українським Фондом та банками-партнерами: ПАТ «KredoBank», Укргазбанком та Ощадбанком.
Про допомогу та можливості, які відтепер доступні підприємцям краю говорили сьогодні, 6 червня, під час бізнес-форуму «Інструменти фінансово-кредитної підтримки малого та середнього підприємництва в Тернопільській області». Також у рамках заходу відбулося підписання угоди про співпрацю між банком-партнером НУФ ПАТ «KredoBank» та департаментом економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА.
За словами заступника голови Тернопільської ОДА Ігоря Вонса, облдержадміністрація максимально підтримує ініціативи, які спрямовані на розвиток бізнесу та покращення економіки.
«Сьогодні малий і середній бізнес – це запорука стабільності та економічного розвитку регіону. Тому неможливо обійтися без такого важливого етапу як фінансові інструменти, адже будь-яку ідею неможливо реалізувати без ресурсів. Ми розуміємо, що банківська система сьогодні не у найкращому стані, тому шукаємо різні можливості, напрацьовуємо варіанти співпраці з нашими міжнародними партнерами для того, щоб полегшити роботу нашому бізнесу і відповідно, дати можливість розвитку і перспективи для регіону. Зокрема, реалізація спільного проекту з Німецько-Українським Фондом дозволяє видавати кредити під 7,5% у гривнях», – наголосив Ігор Вонс.
Скористатися програмою часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами можуть суб’єкти малого та середнього підприємництва Тернопільщини.
За словами начальника департаменту економічного розвитку та торгівлі Тернопільської ОДА Галини Воляник, обласною програмою розвитку малого і середнього підприємництва на 2018 рік передбачено близько 900 тисяч гривень, що дозволить здійснювати часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Також часткове відшкодування здійснюватиметься через банки-партнери НУФ.
«Ми відкриваємо пілотну в Україні програму кредитування, якої немає в жодній області України, та яка успішно працює у Києві. Завдяки їй підприємці отримують фінансово-кредитну підтримку у розмірі 7,5%. Також особливістю програми є те, що наш хороший партнер – Німецько-Український Фонд дає кредит для нашого бізнесу під 15%, а 7,5% – ми відшкодуємо з обласного бюджету. Таким чином наш бізнес може отримати під 7,5% кредит у гривні. Це дуже хороші умови. Тому закликаємо усіх не зволікати і знайомитися з порядком, який розміщений на сайті обласної державної адміністрації», – підкреслила Галина Воляник.
За словами в.о. керівника Німецько-Українського фонду Валерія Майбороди, НУФ уже понад 20 років надає підтримку у фінансуванні малих та середніх підприємств через свої банки-партнери.
«Ми надаємо доступні фінансові ресурси в гривнях у рамках нашої програми, щоб підприємці могли спрямовувати їх на фінансування своїх інвестиційних кредитів по потребах. Це наше основне завдання. Також ми надаємо підтримку нашим банкам-партнерам для того, щоб розвивати інфраструктуру, систему кредитування малого і середнього бізнесу. Спільно з Тернопільською ОДА ми презентуємо програму, яка є доповненням до наших стандартних програм. У її рамках влада області надає компенсацію процентних ставок за кредитами для підприємців Тернопільщини, що дає змогу отримати їм кредит в гривні з компенсацією процентної ставки», – зазначив Валерій Майборода.
Про те, що запропонована програма надасть значну підтримку і відкриє нові можливості наголосив директор науково-виробничого підприємства «Енергоощадні технології» Іван Іскерський, адже підприємці часто зустрічаються з проблемою пошуку коштів: «Зменшення кредитної ставки дає нові можливості та кроки для того, щоб придбати нове обладнання, освоїти нові технології та створити нові робочі місця. На сьогоднішній день отримати кредитування 7,5% – це шанс розвиватися».
Щоб отримати часткове відшкодування потрібно подати пакет документів до банку-партнера НУФ, який проаналізують та приймуть рішення про кредитування. Після цього відбудеться погодження реєстру позичальників на здійснення часткового відшкодування та їхнє інформування, перерахування коштів на розрахунковий рахунок.
Додамо, що отримати консультації та допомогу підприємці можуть у Центрах підтримки підприємництва, які діють у Тернополі, Бережанах, Чорткові та Кременці.
Ознайомитися з інформацією, хто може скористатися частковим відшкодуванням кредитних відсоткових ставок можна за посиланням: http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/news/detail/166302.htm

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ