Чи будуть освітяни та медики із зарплатами: 8-го серпня відбудеться найважливіша сесія міської ради за 2018 рік

0
98

У середу, 8 серпня, в Тернополі відбудеться чи не найважливіша сесія міської ради за 2018 рік. Депутати будуть приймати рішення про зміни до бюджету міста за підсумками першого півріччя. Одне із найбільш актуальних соціальних питань – зарплати для освітян, медиків та працівників бюджетної сфери.

Проте, не виключено, що цю сесію захочуть зірвати люди, які називають себе «громадські активісти». Привід можуть знайти різний: боротьба проти так званої «забудови парків» та «торфяних котелень» тощо. Завдання цих псевдо-активістів одне – незабаром Україна вступить у дворічне горнило виборів, а дивіденди для майбутніх «кандидатів» та «достойників від громади» потрібно набирати вже. Вони не думають, що в боротьбі за майбутній мандат депутата найбільше можуть постраждати звичайні тернополяни-бюджетники.

«Гібридна децентралізація»

Тернопіль, як й інші міста України, зіткнувся з критичною ситуацією з фінансами. Мова не про те, що міський бюджет не виконується. Як стане зрозуміло нижче, навіть навпаки. Просто так звана «гібридна» фінансова децентралізація поставила місцеві громади на межу виживання. Особливо це стосується соціальної сфери, освіти та охорони здоров’я.

Мова цифрами:

Доходи, передані на місцевий бюджет у 2017 році, становили 321,6 млн грн, а передані видатки перевищують їх на 272,6 млн грн і склали – 594,2 млн грн. У 2018 році передані доходи складають 394,1 млн грн, а передані видатки 664,4 млн грн. Тобто і в минулому, і в цьому році передані видатки у два рази перевищують передані доходи. Досі саме місто покривало нестачу грошей для зарплат. У 2017 році для фінансування зарплат медиків виділили 24,7 млн грн. У 2018 взагалі склалася критична ситуація. Але мерія робить все можливе, щоб найти додаткові резерви для виплати зарплат.

Завдяки кому перевиконується бюджет Тернополя

Те, що міська скарбниця наповнюється – завдячуємо малому та середньому бізнесу. Так бюджет Тернополя на 2018 рік складає – 2 млрд 469 млн гривень. Це на 15% більше 2017 року.

Більше того, щомісяця у бюджет надходять додаткові кошти, тобто бюджет перевиконується. Це відбувається завдяки податкам, акцизам та зборам, які сплачують місцеві підприємці Тернополя та прості тернополяни. Тобто абсолютна більшість дохідної частини бюджету Тернополя, в тому числі й перевиконання планів надходження, є результатом активної діяльності тернопільської громади.

Цивілізована та відкрита політики мерії, підтримка малого та середнього бізнесу – дає свої плоди. Люди працюють та сплачують податки, у міста з’являється більше коштів для розвитку Тернополя. Тому мерії вдається не допустити соціального колапсу. За рахунок резервів Тернополя мерія намагається виконати фінансові зобов’язання Києва.

Найважливіші питання сесії 8 серпня

Зарплати

Проектом рішення, яке має бути розглянуто на цьому засіданні міскради, заплановано збільшити видаткову частина бюджету більше ніж на 29 млн грн. Гроші на це вдалося знайти завдяки збільшенню дохідної частини бюджету (подяка малим та середнім підприємцям) – більше 28 млн 150 тис грн. Решта коштів надійшли за рахунок субвенцій та міжбюджетних трансферів.

Як наслідок майже 25 млн грн спрямують на зарплати освітянам, медикам та бюджетникам. Решту – на інші капітальні та поточні видатки.

Міжбюджетні трансфери за садочки

Ще одне вкрай важливе питання сесійного засідання – рішення про освоєння міжбюджетних трансферів від ОТГ за навчання дітей у тернопільських садочках. Зокрема, Великогаївецька громада перерахувала у бюджет Тернополя майже 60 тис грн. Таким чином, саме сесія міської ради від 8 серпня має раз і назавжди закрити питання з навчанням іногородніх у тернопільських садочках. Закрити цивілізовано та без шкоди для батьків.

Таким чином, на порядку сесії міської ради Тернополя виносяться дійсно доленосні рішення для соціального спокою у місті. Якщо «псевдо-активісти» дадуть змогу депутатам провести сесію і проголосувати важливі бюджетні питання, тернопільські освітяни, медики та бюджетники будуть забезпечені зарплатою, незважаючи на «гібридну» децентралізацію. Виконком підготував всі необхідні рішення. Тепер справа за депутатами.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ