«Для мене легше зробити порцію мила, ніж зварити борщ», – тернополянка Альона Харитонова

0
861

«Робота наповнює мене щастям та розширює горизонти для розвитку. Я працюю 24 години в добу та 7 днів в тиждень. Я постійно думаю про роботу. Гуляю з сином – записую ідеї, варю вечерю – консультую клієнтів, в голові підбираю можливі варіанти майбутніх наборів. Є тільки кілька днів, коли я майже повністю «відключають» від роботи: коли з 2-річним Богданчиком їду до Харкова на чергову операцію. Тоді я думками та тілом тільки з сином.»

У важкий період життя не опустила руки, а «трансформувала» всю негативну енергію в творчість тернополянка Альона Харитонова.

Довірилася інтуїції

– Чому вирішила зайнятися виливанням мил та виготовленням косметики? Невже був негативний досвід купівлі неякісної косметики та засобів гігієни?

– Я дуже прискіпливий покупець, бо дотримуюсь певних життєвих принципів. Для мене дуже важливим є зв’язок з природою, тому вибираю екологічну продукцію. Хоча виготовленням натуральних мил і ароматичних свічок зацікавилась несподівано для себе. Якийсь час мені подобалось робити вироби з бісеру. Однак після народження другого сина, почала задавати питання: чим я маю займатися, щоб це приносило мені не тільки задоволення, але й можливість заробляти?

 Відчула в собі надзвичайну енергію і бажання творити!

Я познайомилася з людиною із Карпат, яка займається реалізацією основ для мил. Попросила вислати мені кілька кілограмів основи, в аптеці закупила ефірні олійки…

– Ти починала з «нуля». Чи прораховувала, скільки треба вкласти в цю справу?

– Я не мала уяви, скільки все потягне. Розумію, зараз вчать все прораховувати, перш ніж розпочати справу. Але важливіше зробити перший крок, довіритися своїй інтуїції. Пригадую, в мене не було ні страху, ні сумнів. Я це робила, щоб не опустити руки і не здатися.

 – Твій перший досвід був успішним?

– Пригадую, перше мило я робила дуже довго. Придивлялась до трав і старалася їх відчути. Зараз в мене є чітке відчуття до трав і розуміння того, яка трава людині піде на користь, а яка зашкодить.

– Звідки в тебе ці знання? В родині були бабусі-знахарки?

– Про бабусь нічого такого не знаю. Я все роблю інтуїтивно. Спочатку прислухаються до себе, а потім шукаю підтвердження своїм здогадкам. Косметика як свято.

 – Окрім мил та свічок, ти почала робити косметику і парфуми…

– Чим більше в мене з’являлося трав, барвників, олійок, ефірок, я почала мріяти про власну косметику. Так з’явились тоніки, міцелярки, скраби. А коли мені і того стало мало, тоді я зацікавилась виробництвом власних парфумів. Парфуми дуже затратні за часом та грошей. Трави я заливаю спиртом, а через певний час роблю тинктури, згодом інтуїтивно вибираю із розкладки ефіри. У мене більше 80 видів ефірних олій. Люблю їх міксувати! Я не складаю формули, все роблю інтуїтивно, в потоці.

 – Чи є в тебе якісь правила чи принципи, коли виготовляєш свою продукцію?

– Я не створюю продукцію у поганому настрою. Все, що роблю, це моя творчість. Люди відчувають це, тому кажуть, що вони з душею. Переконана, що таким має бути весь хенд-мейд. Вироби ручної роботи – це потужна позитивна енергетика і свято.

 – Розкажи, як ти працюєш. Яка специфіка виготовлення мила, свічок та косметики?

– Мило роблю партіями. Збираю замовлення, а потім сідаю за роботу. Щодо свічок, то моя улюблена форма – у вигляді трояндочки. Вони гарно горять та створюють дивовижну атмосферу затишку. Як на мене, це досконала форма і для подарунку, і для гарного настрою. А от креми і тоніки я роблю після спілкування із замовником. Я з’ясовую проблеми і побажання, а потім індивідуально працюю з кожним замовленням.

 – Знаю, в роботі ти враховуєш сприятливі дні…

– Якщо враховувати фази небесних світил, енергетично сприятливі дні, то косметика отримує додаткову силу. Креми та маски для омолодження роблю з третьої до 15 місячної доби, коли місяць зростає. Якщо треба боротись з целюлітом, вугрями – працюю у спадаючий місяць. У сонячні та місячні затемнення не роблю продукцію взагалі. На щастя, таких днів небагато в році.

 – Скільки часу може «жити» натуральна косметика?

– Не більше трьох місяців. Обов’язково треба її зберігати в холодильнику. Якщо десь їдете подорожувати, то краще взяти із собою тільки необхідну кількість, а частину залишити вдома. Креми не люблять тепло і сонце. Вони змінюють структуру і можуть розшаруватись – окремо вода та окремо жир. “Гинуть” при високій температурі такі активні компоненти, так гіалуронова кислота. Відтак крем перестає “працювати”.

– Як змінилося твоє життя?

– Коли працюєш в руслі хенд-мейду, то дивишся на речі по-іншому, шукаєш ексклюзив. Тоді по-іншому сприймаєш навіть якісь побутові речі. Наприклад, коли мені треба подарунок, то я не йду в магазин, а звертаюсь до друзів- хендмейдерів. У мене є багато особливих, індивідуальних, енергетичних речей. Мені хочеться купувати такі речі, віддавати свої гроші і отримувати одухотворений продукт. Саме тому я знайома з дівчатами, які роблять чаї, прикраси, кондитерські вироби.

 – А чи не краще самому спекти торт на день народження?..

– Ні, не піду купувати торт в магазині й не буду його пекти. Мені легше зробити цілу партію мила, ніж зварити борщ.

Ема БЕРТА

 



БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.