«Для мене легше зробити порцію мила, ніж зварити борщ», – тернополянка Альона Харитонова

0
1129

«Робота наповнює мене щастям та розширює горизонти для розвитку. Я працюю 24 години в добу та 7 днів в тиждень. Я постійно думаю про роботу. Гуляю з сином – записую ідеї, варю вечерю – консультую клієнтів, в голові підбираю можливі варіанти майбутніх наборів. Є тільки кілька днів, коли я майже повністю «відключають» від роботи: коли з 2-річним Богданчиком їду до Харкова на чергову операцію. Тоді я думками та тілом тільки з сином.»

У важкий період життя не опустила руки, а «трансформувала» всю негативну енергію в творчість тернополянка Альона Харитонова.

Довірилася інтуїції

– Чому вирішила зайнятися виливанням мил та виготовленням косметики? Невже був негативний досвід купівлі неякісної косметики та засобів гігієни?

– Я дуже прискіпливий покупець, бо дотримуюсь певних життєвих принципів. Для мене дуже важливим є зв’язок з природою, тому вибираю екологічну продукцію. Хоча виготовленням натуральних мил і ароматичних свічок зацікавилась несподівано для себе. Якийсь час мені подобалось робити вироби з бісеру. Однак після народження другого сина, почала задавати питання: чим я маю займатися, щоб це приносило мені не тільки задоволення, але й можливість заробляти?

 Відчула в собі надзвичайну енергію і бажання творити!

Я познайомилася з людиною із Карпат, яка займається реалізацією основ для мил. Попросила вислати мені кілька кілограмів основи, в аптеці закупила ефірні олійки…

– Ти починала з «нуля». Чи прораховувала, скільки треба вкласти в цю справу?

– Я не мала уяви, скільки все потягне. Розумію, зараз вчать все прораховувати, перш ніж розпочати справу. Але важливіше зробити перший крок, довіритися своїй інтуїції. Пригадую, в мене не було ні страху, ні сумнів. Я це робила, щоб не опустити руки і не здатися.

 – Твій перший досвід був успішним?

– Пригадую, перше мило я робила дуже довго. Придивлялась до трав і старалася їх відчути. Зараз в мене є чітке відчуття до трав і розуміння того, яка трава людині піде на користь, а яка зашкодить.

– Звідки в тебе ці знання? В родині були бабусі-знахарки?

– Про бабусь нічого такого не знаю. Я все роблю інтуїтивно. Спочатку прислухаються до себе, а потім шукаю підтвердження своїм здогадкам. Косметика як свято.

 – Окрім мил та свічок, ти почала робити косметику і парфуми…

– Чим більше в мене з’являлося трав, барвників, олійок, ефірок, я почала мріяти про власну косметику. Так з’явились тоніки, міцелярки, скраби. А коли мені і того стало мало, тоді я зацікавилась виробництвом власних парфумів. Парфуми дуже затратні за часом та грошей. Трави я заливаю спиртом, а через певний час роблю тинктури, згодом інтуїтивно вибираю із розкладки ефіри. У мене більше 80 видів ефірних олій. Люблю їх міксувати! Я не складаю формули, все роблю інтуїтивно, в потоці.

 – Чи є в тебе якісь правила чи принципи, коли виготовляєш свою продукцію?

– Я не створюю продукцію у поганому настрою. Все, що роблю, це моя творчість. Люди відчувають це, тому кажуть, що вони з душею. Переконана, що таким має бути весь хенд-мейд. Вироби ручної роботи – це потужна позитивна енергетика і свято.

 – Розкажи, як ти працюєш. Яка специфіка виготовлення мила, свічок та косметики?

– Мило роблю партіями. Збираю замовлення, а потім сідаю за роботу. Щодо свічок, то моя улюблена форма – у вигляді трояндочки. Вони гарно горять та створюють дивовижну атмосферу затишку. Як на мене, це досконала форма і для подарунку, і для гарного настрою. А от креми і тоніки я роблю після спілкування із замовником. Я з’ясовую проблеми і побажання, а потім індивідуально працюю з кожним замовленням.

 – Знаю, в роботі ти враховуєш сприятливі дні…

– Якщо враховувати фази небесних світил, енергетично сприятливі дні, то косметика отримує додаткову силу. Креми та маски для омолодження роблю з третьої до 15 місячної доби, коли місяць зростає. Якщо треба боротись з целюлітом, вугрями – працюю у спадаючий місяць. У сонячні та місячні затемнення не роблю продукцію взагалі. На щастя, таких днів небагато в році.

 – Скільки часу може «жити» натуральна косметика?

– Не більше трьох місяців. Обов’язково треба її зберігати в холодильнику. Якщо десь їдете подорожувати, то краще взяти із собою тільки необхідну кількість, а частину залишити вдома. Креми не люблять тепло і сонце. Вони змінюють структуру і можуть розшаруватись – окремо вода та окремо жир. “Гинуть” при високій температурі такі активні компоненти, так гіалуронова кислота. Відтак крем перестає “працювати”.

– Як змінилося твоє життя?

– Коли працюєш в руслі хенд-мейду, то дивишся на речі по-іншому, шукаєш ексклюзив. Тоді по-іншому сприймаєш навіть якісь побутові речі. Наприклад, коли мені треба подарунок, то я не йду в магазин, а звертаюсь до друзів- хендмейдерів. У мене є багато особливих, індивідуальних, енергетичних речей. Мені хочеться купувати такі речі, віддавати свої гроші і отримувати одухотворений продукт. Саме тому я знайома з дівчатами, які роблять чаї, прикраси, кондитерські вироби.

 – А чи не краще самому спекти торт на день народження?..

– Ні, не піду купувати торт в магазині й не буду його пекти. Мені легше зробити цілу партію мила, ніж зварити борщ.

Ема БЕРТА

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ