На Тернопільщині на місці металевого вагончика з’явився унікальний комплекс для відпочинку і оздоровлення

0
3015
Керівник готельно-ресторанного комплексу «Орися» Ярослав Угляр

Історія «Орисі» розпочалася з невеличкого металевого вагончика та чотирьох столиків. Місце вибрали вдале. Кількість відвідувачів, які зупинялися, аби перекусити, постійно зростала. З року в рік Ярослав Угляр будував щось нове, облаштовував територію, розвивав свій малий бізнес.

Нині в цьому комплексі є заправна станція, стоянка для автомобілів, ресторан із кількома затишними залами, де одночасно можуть перебувати до 300 осіб. Віднедавна працює готель на 25 місць. Поруч мальовничий дворик із закритими альтанками. Також тут можна поплавати у великому басейні, працюють три сауни. – пише Голос України

Родзинка цього готельно-ресторанного комплексу — «рапа». Глибина свердловини, з якої добувають мінералізовану воду, — 770 метрів. «Я консультувався з науковцями Одеси, Полтави та Ізраїлю. Виявилося, що вода зі схожим фізико-хімічним складом є лише в Прибалтиці на курорті «Друскінінкай», — розповідає Ярослав Угляр. – Щось подібне є на Закарпатті. Але наша вода ліпша. В ній майже втричі більша концентрація солі. А ще в нашій воді є йод і кальцій. Щоби збалансувати вміст магнію, я додаю бішофіт полтавський. Це позитивно впливає на кровоносну систему».

За даними науковців, «рапа» помічна при хворобах опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем, при цукровому діабеті, ожирінні й гінекологічних захворюваннях. А високий вміст бору і йоду дає змогу лікувати щитовидну залозу. Проте є й певні протипоказання — туберкульоз, онкологія, відкриті рани тіла. Нині в «Орисі» оздоровитися «рапою» можна в малому й великому басейнах. Для того, аби їх вчасно наповнювати, Ярослав Угляр придбав водовоз. Кожні п’ять днів цистерну заправляють свіжою водою зі свердловини Новозбручанського родовища, яке розташована за 27 км від «Орисі». Тут її підігрівають до 29—31 градуса, зберігаючи природній непрозорий колір. Майже щодня доводиться доливати в басейни до 100 літрів води, бо вона випаровується. «Займатися оздоровленням мінералізованою водою дуже складно, — каже підприємець. – Через високу концентрацію солі крани й метал іржавіє. На літр води в середньому — 30 грамів солі». Та клопітка щоденна праця родини Углярів і персоналу «Орисі» дає свої плоди — в усіх приміщеннях чисто, затишно й приємно.

Лікарі рекомендують починати занурюватися в «рапу» поступово. Перші 2—3 сеанси мають тривати від 7 до 15 хвилин. Потім можна подовжити час перебування у басейні до півгодини. Аби досягти відчутного поліпшення здоров’я і самопочуття, варто відвідати 10—12 сеансів. Через місяць-два цей курс можна повторити.

«У мене відчуття, що мої рідні Оришківці в багатьох асоціюються саме з «Орисею». Я досяг того віку, коли хочеться робити корисні для суспільства речі. Ціную людей за їхні ідеї. Сам почав з того, що прагнув забезпечити гідне життя дружини та трьох синів. Нині даю роботу 35 односельцям. Утримувати такий комплекс — величезна відповідальність. Нині без підтримки рідних цього не уявляю. Аби господарство мало належний вигляд, як кажуть у народі, треба мати очі й спереду, й на потилиці. Тому менеджмент і управління — це наше спільне діло. Планую продовжувати справу, яка позитивно впливає на людське здоров’я», — підсумовує Ярослав Угляр і гостинно запрошує на Тернопільщину, в Оришківців.

Басейн з «рапою»
Готельно-ресторанний комплекс «Орися»
На території готельно-ресторанного комплексу «Орися»

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото автора.

Тернопільська область

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ