Для оздоровлення тернополянам можна їхати не у Берегове, а в Оришківці

0
7265

foto-006Можна вважати, що ця історія почалася ще у 1968 році. Тоді на території Гусятинського району Тернопільської області шукали нафту, а знайшли мінералізовану воду. Пізніше тут збудували два санаторії, які свого часу були курортами республіканського значення. Тепер від курортів мало що залишилося, а ось вода нікуди не поділася.

Підприємець із села Оришківці Гусятинського району Ярослав Угляр вирішив використовувати мінералізовану воду і ропу у своєму готельно-ресторанному комплексі комплексі «Орися».

– Для того, щоб оздоровитися, не обов’язково їхати на море чи якийсь фешенебельний курорт. – розповідає пан Ярослав. – У мене був такий випадок. У сусідньому селі живе старша жінка і як то буває, має болячки. Син багатий, міцно стоїть на ногах. А ось вмовити маму поїхати на якийсь курорт не зміг. Неможливо її відірвати від хати, грядок і худоби. Оплатив мамі тритижневий курс і таксі, щоб возило її сюди купатися в солоній воді. Жінка почуває себе набагато краще. То син сказав, що проведе повторний курс. Дуже мені дякував, бо мамі стало краще на ноги.

Глибина свердловини, з якої добувають цілющу воду, 770 метрів.

– Не знаю як у світі, але у Європі вода з таким же фізико-хімічним складом є лише у Прибалтиці на курорті «Друскіненкай». – продовжує  Ярослав Угляр. – Щось схоже є і на Закарпатті у Береговому. Але наша вода краща. У ній ледь не втричі більша концентрація солі. І ще – в нашій воді є йод і кальцій.

foto-102
Ярослав Угляр

Пан Ярослав консультувався з лікарями. «Орисю» відвідали спеціалісти з Одеси і Полтави. Зробили хімічний аналіз води і ропи. Підказали, як її можна зробити ще кращою.

– У нашій ропі ледь не вся таблиця Менделєєва, але у ній практично відсутній магній. – говорить підприємець. – А він позитивно впливає на всю кровоносну систему. То я тепер додаю бішофіт полтавський. Магній – це життя.

Мати справу з мінералізованою водою, особливо якщо свердловина за 27 кілометрів від місця використання, не так вже й просто. Підприємець щотижня зі свердловини Новозбручанського родовища набирає свіжу. До «Орисі» везе її 5-ти кубовим водовозом. На місці її нагрівають до 29-30 градусів. Кожного дня доводиться доливати до 100 літрів води. Адже вона випаровується і люди, які купаються, частково виносять її на собі.

– Із солоною водою складно працювати. – розповідає Ярослав Угляр. – Слід дивитися, щоб, не дай Боже, чорного металу не було. Крани сильно ржавіють. Висока концентрація солі. На літр води – 30 грамів солі. Науковці  з Одеси казали, що за результатами аналізів було навіть до 45.

Лікарі рекомендують починати лікування ропою поступово – перші 2-3 сеанси по 15 хвилин. Потім можна збільшити час перебування у басейні до 30. Для покращення самопочуття потрібно 10-12 сеансів. Через місяць-два курс можна повторити.

«Рапа» помічна при хворобах опорно-рухового апарату, нервової і серцево-судинної систем, цукрового діабету, ожиріння і гінекологічних хвороб. А високий вміст бору і йоду дозволяє лікувати щитовидну залозу. Є і кілька протипоказань – туберкульоз, онкологія, відкриті рани тіла.

foto-010– Сам я купаюся у ропі ледь не щодня. – продовжує Ярослав Угляр. – Часто приходять односельці. Більшість не дозволяють собі поїхати до санаторію, бо треба витратити гроші і час. Люди, яких болять суглоби, коліна, йдуть собі на годинку. Година для одного – 50 гривень. Якщо приходить компанія, то в цю суму входить і сауна та басейн. Сауна постійно нагріта. Там поставили гімалайську сіль. Дуже корисно нею дихати.

Підприємець почав будівництво нового басейну, розрахованого на 30 чоловік.

– «Орися» – на трасі Тернопіль-Чернівці. – каже пан Ярослав. – Тут проїжджає багато туристичних автобусів. То щоб вони могли зупинитися, відпочити трішки, оздоровитися і знову в дорогу. Про нашу ропу вже писали у Польщі, цікавляться нею.

Головне – розвиватися тут, на місці.  Ми ж не будемо завжди стояти на колінах. Колись криза закінчиться і українці займатимуться своїм здоров’ям і туризмом.

foto-001

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ