Підприємець з Тернопільщини замовив точну копію Збруцького ідола

0
808

foto-108У ресторані на Тернопільщині можна пообідати в компанії Збруцького ідола. Підприємець Ярослав Угляр замовив його точну копію. Поставив її біля готельно-ресторанного комплексу «Орися», що в Оришківцях Гусятинського району. Бетонного ідола зробив викладач вищого Теребовлянського училища культури Олег Котик.

– Скульптор поїхав до Львова. – розповідає Ярослав Угляр. – Я дав йому на це грошей. Відвідав історичний музей. Був там два дні. Усе виміряв. Потім зробив форму і до місяця ідол вже був у нас. Деякі священики дорікають, нащо його поставив. Кажу – це історія.

Ідола знайшли у 1848 році в нашому районі – у селі Личківці. Якби знайшли в іншому районі, його сюди б не ставив. Він мене давно цікавив. Я в душі – краєзнавець. Цікавлюся, що було на території села і району.

Біля копії Збруцького ідола в Оришківцях часто фотографуються місцеві і гості. Розглядають.

– Ідол має шапку. – продовжує підприємець. – Дехто думає, що капелюх. Це не шапка. Це фалос чоловіка. Тому що все підкоряється продовженню роду. Найсильніше почуття людини – лишити собі подібних.  Меншим є бажання наїстися чи вбратися. Обличчя на ідолі – жіночі. На ньому зображені і пори року, місяці, тижні. Усе це розшифровується.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ